Právě čtete

5 pomocníků, které mi péči o miminko hodně usnadnily a nestojí balík

67817  
Sdílet: 

5 pomocníků, které mi péči o miminko hodně usnadnily a nestojí balík

Čekala jsem, že péče o miminko se bude hodně točit kolem hygieny, ale stejně mě nakonec překvapilo, kolik umývání, utírání a praní mě s jedním maličkým človíčkem potkalo. A kolik peněz jsem nechala v drogerii… Některé věci jsem ale časem nahradila levnějšími alternativami a nemůžu si je vynachválit.

1. 2. 2019 3 min. čtení Barbora Henelová
5 pomocníků, které mi péči o miminko hodně usnadnily a nestojí balík

Něco mi poradila mamka, něco kamarádky, něco jsem objevila na internetu. Dobrá rada se novopečeným maminkám vždycky hodí. Za sebe bych vypíchla těchto pět pomocníků.

Perlan místo vlhčených ubrousků

Je to ekologičtější a levnější. Nejlepší by bylo miminko omývat jenom pod tekoucí vodou v umyvadle, ale je to poměrně komplikované a ne vždy mám tu možnost. Buď můžu sáhnout po jednorázových ubrouscích, které všichni známe a třeba na cestování jsou pořád nejpohodlnější, anebo právě po perlanu. Je to zdravotnická netkaná textilie a kupuje se v lékárně. Role stojí pár stovek, ale vydrží i několik měsíců, tedy mnohem déle než jednorázové ubrousky.

Jednotlivé perlanové ubrousky se dokonce dají i prát, takže je můžete otočit několikrát dokola, a šetřit tak přírodu i peníze. Perlan do sebe nasaje neuvěřitelné množství tekutiny a lze jej použít jako podložku, žínku, ručník i právě ubrousek. Protože ho tvoří čistá viskóza, umí se, na rozdíl od jednorázových ubrousků, v přírodě rozložit.

Zdravotnické inkontinenční podložky…

… místo dětských přebalovacích podložek – ušetříte pětistovku nebo víc. Přebalovací podložku, kterou vyperu a můžu používat opakovaně, jsem začala používat až někdy kolem 4–5 měsíců, kdy už se při přebalování tolik neděly „nehody“.

Klasické jednorázové přebalovací podložky jsou krásné a mají roztomilé obrázky, ale jsou taky drahé v poměru k tomu, že takový novorozenec jich spotřebuje i několik za den. Alternativou jsou inkontinenční podložky, které stojí asi o třetinu méně. Za měsíc ušetříte 500 až 1 000 Kč, podle toho, kolik jich protočíte.

Kvalitní skleněný pilník…

… místo papírového nebo nůžtiček – nehtíky se netřepí. Dětské nehtíčky, to je kapitola sama pro sebe – v porodnici mi radili změkčit je dětským olejíčkem a potom „utrhnout“ (děs!), později pořídit papírový pilník. Ten jsem zkusila asi dvakrát, nehtíčky se úplně roztřepily a bylo to peklo. Perfektní na ně ale je kvalitní skleněný pilník, kterým stačí jednou za pár dnů nehty přejet a skoro vůbec se netřepí a nezatrhávají. Pilník koupíte v drogerii za pár desetikorun a vydrží roky.

Omyvatelné bryndáky místo látkových

Látkových bryndáků je všude plno, jsou z biobavlny, mají obrázky, jsou krásné, slušivé… a taky strašně dlouho schnou a skvrny od čehokoli barevného z nich v podstatě nejdou dostat. Tedy, jdou, když je hned po jídle přemáchnete, hodíte do pračky na 60 °C a potom usušíte na sluníčku – a ne, na to často se řvoucím miminem v jídelní židličce není prostor. :-) Moje záchrana jsou omyvatelné bryndáky, které mají v každé větší drogerii. Po jídle je setřu houbičkou a hotovo.

Jedna velká, opravdu kvalitní plena…

…místo zbytečného počtu malých – poslouží vám na tisíc způsobů. Novorozenci mají spotřebu látkových plen velkou, protože si často ublinknou, uslintnou, nebo někde plena nevydrží, jak se předpokládalo… Ale někdy po 2–3 měsících jsme to vychytaly já i dcera. :-)

V tu chvíli je čas pořídit si jednu dvě opravdu kvalitní, velké pleny. Měla by být minimálně 100 × 100 cm velká a bavlněná, bambusová nebo mušelínová. Má pak nepřeberné množství využití: zavinovačka, osuška, deka, plena, clona na kočárek, ručník pro mamku, když svůj zapomene, atd. Prvotní investice je vyšší, ale kvalitní pleny neztrácejí tvar a vlastnosti ani po mnoha vypráních a určitě najdou využití ještě roky a roky a roky. Já mám doma tři a myslím, že dokud se nerozpadnou, využití si vždycky najdou.

Tip Tchiba: nechybí vám výbavička do postýlky?


Vyberte si krásné dupačky, bodýčka, spací pytle i roztomilé povlečení.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články