Právě čtete

Balzám na rty, hroznový cukr, špunty do uší. Co zabalit do porodnice?

25787  
Sdílet: 

Balzám na rty, hroznový cukr, špunty do uší. Co zabalit do porodnice?

Samozřejmě jsem věděla, že taška do porodnice by měla být zabalená pár týdnů před předpokládaným datem porodu. Ale stejně jako kamarádky jsem balila spíše pár dnů předem, a jedna moje kamarádka, prvorodička, dokonce v den porodu mezi kontrakcemi. Ono to jde, když víte, co potřebujete.

5. 5. 2018 6 min. čtení Kateřina Kuranova
Balzám na rty, hroznový cukr, špunty do uší. Co zabalit do porodnice?

Ač jsem spíš puntičkářská detailistka a mám ráda všechno zorganizované, balení mě nechávalo chladnou. Asi to bylo tím, že jsem zažila „divoký“ výjezd ve 33. týdnu těhotenství, jenom s těhotenskou průkazkou a mobilem v ruce. V nemocnici si mě nechali a manžel mi věci prostě dovezl o pár hodin později. Nakonec to byl planý poplach a rodila jsem až 39+0, ale zabalila jsem si jenom dva týdny předtím.

Než jsem se do toho pustila, pár dnů jsem procházela informace a zkušenosti a nakonec se mi osvědčily „balicí soupisky“ níže.

Počítejte s tím, že tašky budete potřebovat celkem čtyři: k porodu, na šestinedělní pokoj pro sebe a pro miminko a pak na cestu domů.

1. taška: k porodu

Kromě županu a noční košile, které určitě napadnou každého, moc doporučuju nezapomenout na balzám na rty a cucací hroznový cukr.

  • doklady k porodu (občanský průkaz, těhotenská průkazka, výsledky vyšetření, ultrazvuků, záznamy monitorů a podobně), kartička zdravotní pojišťovny, vyplněný dotazník o jménu dítěte podepsaný oběma rodiči)
  • noční košile
  • 2 ručníky
  • župan
  • omyvatelné pantofle, které lze popřípadě použít do sprchy
  • ponožky
  • kosmetika (ústní voda, krém, balzám na rty, masážní olejíček nebo gel, kartáček a pasta na zuby, hřeben, popřípadě brýle, čočky + roztok)
  • pití
  • hroznový cukr k cucání v tabletách
  • kniha, hudba
  • pro tatínka k porodu: pohodlné oblečení, přezutí, jídlo, pití, telefon, fotoaparát (pokud rodíte jako já plánovaně, tak sterilní oblečení a pantofle možná tatínek dostane na místě).

Kromě toho se mi osvědčily dvě věci:

Špunty do uší

Kvůli zdravotním komplikacím jsem rodila plánovaně císařským řezem, takže moje taška k porodu byla zároveň taškou na JIP. No a samozřejmě ne každá spolupacientka spí potichu, ale jak říkala sestřička, těžko ji bude budit a říkat jí Paní, chrápete. :-) Což samozřejmě chápu a špunty mě zachránily.

Telefon + nabíječka

I ten se hodí, pokud po porodu zůstáváte ležet na JIP. Telefonovat se na tomto oddělení sice nesmí, ale při převozu se můžete aspoň smskou snadněji domluvit s rodinou, co budete potřebovat.

2. taška: pro maminku na pokoj

Věci, které jste si přivezla k porodu, vám zůstanou, ale kromě toho potřebujete pár drobností pro pohodlný pobyt.

Nejlepší tip, který jsem pro balení na pokoj dostala já, byl velký uzavíratelný kelímek na pití, nejlépe s brčkem. V nemocnicích jsou totiž často jenom malé skleničky a po porodu je každé vstávání trochu bolestivé.

Celkově se mi osvědčilo mít s sebou:

  • kojicí podprsenku
    Aby se správně rozběhla laktace, hraje v tom velkou roli.
  • vložky do podprsenky + regenerační krém na bradavky
    Ze začátku mléko tolik neteče a bradavky jsou podrážděné. Já si vždycky dala na vložku krém a hodně to pomáhalo.
  • síťované kalhotky (10 ks)
    Síťované kraťáskové kalhotky ze zdravotnických potřeb se mi osvědčily mnohem víc než ty jednorázové. Lépe drží a v případě potřeby je můžete přeprat.
  • vložky na očistky
    Většina porodnic je maminkám poskytuje, případně je koupíte také ve zdravotnických potřebách.
  • 2 ručníky
  • zmíněný velký uzavíratelný kelímek s brčkem
  • sprchový gel bez parfemace, nejlépe intimní
    Věřím, že je důležité, aby miminko cítilo vůni maminky. Osvědčilo se mi používat jemný neparfémovaný gel na intimní hygienu.
  • laktační poradkyně
    Ta se sice nevejde do tašky a ani to nezkoušejte :-), ale rozhodně si na některou sympatickou najděte kontakt. Doporučuji na kojeni.cz. Nevím proč, ale technika kojení je v porodnici hodně podceňovaná a sestřičky a lékaře spíše zajímá, kolik gramů nakojíte, než jak kojíte. Já si kvůli tomu odvezla z porodnice zánět v prsu a druhý den skončila v nemocnici se zimnicí, skoro čtyřicítkami horečkami, nesnesitelnými bolestmi a nakonec i antibiotiky. Proto bych nyní neváhala ani vteřinu a přinejmenším techniku kojení konzultovala s poradkyní po telefonu (dělají to zdarma a ochotně) nebo si ji v době návštěvních hodin do porodnice pozvala.
  • odsávačka
    Asi vyloženě není nutné brát si ji už do porodnice, ale rozhodně je dobré ji partnerovi přichystat na viditelné místo. Znám plno případů, kdy miminko nemohlo být ihned s maminkou na pokoji, a tak se hůře rozbíhala laktace. V tomto případě si lze pomoci masáží odsávačkou. Pokud žena už kojí, tak dokonce může mléko odstříkat a případě ho miminku podávat pomocí stříkačky.

Jak vidíte, chybí noční košile. Nakonec jsem totiž tu svoji vůbec nepotřebovala, protože jsme jich měly v porodnici neomezené množství na půjčení.

Kdyby tam nebyly, tak by se mi určitě hodila, to je jasné. Podle rad čtenářek svého blogu jsem si chtěla koupit speciální kojicí, ale když jsem je prozkoumala, zjistila jsem, že je docela drahá a jediný rozdíl je, že má rozepínání (knoflíčky). Tak jsem si koupila obyčejnou v klasickém obchodě a moc se mi pak hodila doma.

Stejně tak nezmiňuju kojicí čaj, protože ten jsme měli také. Pokud ale ve vaší porodnici k dispozici není, moc doporučuju si nějaký přinést.

3. taška: na pokoj pro miminko

Vlastně bych měla říkat taška pro maminku, aby se jí o miminko dobře staralo.

Tady bych vypíchla hlavně vlastní lehkou dečku, která se nám moc hodila v horkých dnech. Rodila jsem na konci května a v zavinovačce z porodnice bylo synovi prostě vedro.

Když to shrnu, využila jsem:

  • balení jednorázových plenek
    Porodnice nám poskytla pár kusů na první den, poté jsme sáhli do vlastních zásob. Některé porodnice však poskytují plenky pro miminko na celou dobu.
  • vlhčené ubrousky 
  • krém pro miminko na opruzeniny
    Kromě opruzenin se moc hodí i při zavádění teploměru.
  • digitální teploměr pro miminko 
  • dudlík
    Vyvařený, ale u sestřiček ho lze znovu vyvařit.
  • deku na přikrytí miminka

Nepotřebovala jsem látkové plenky na otírání miminka po koupeli či po kojení, oblečení na dobu pobytu, jednorázovou žínku ani jednorázové podložky pod miminko na přebalovací pult, protože jsme je měli od porodnice k zapůjčení či zdarma. Jinak na ně ale také myslete.

Úředník z matriky přichází většinou druhý nebo třetí den po porodu. Budete potřebovat mít nachystané doklady: rodný list, vyplněný dotazník o jménu, vdané maminky oddací listy, rozvedené maminky rozvodový list.

4. taška: na cestu domů

V pokojích nebývá moc místa, a tak je myslím lepší nechat ji doma nachystanou (a na viditelném místě :-)). Partner vám ji doveze v den propuštění z porodnice.

  • oblečení a boty pro maminku, popřípadě šminky
    Aby byla krásná, což stejně je, protože každá maminka je nejkrásnější, hlavně pro svého manžela i miminko.
  • vyvařené a vyžehlené látkové plenky
    Já je nakonec nevyužila, ale hodně maminek ano.
  • jednorázová plenka
    Měla jsem ještě zásobu z šestinedělní tašky, ale kdyby mi došly, určitě bych poprosila manžela o doplnění.
  • body, dupačky, svetřík, ponožky a čepička pro miminko
  • deka na přikrytí miminka
  • autosedačka

A to by mělo být vše.

Seznam se může lišit dle toho, co vám daná porodnice poskytne zdarma. Proto doporučuji se prvotně podívat na seznam, který většinou naleznete na jejích webových stránkách. Díky tomu si ušetříte místo v tašce nebo naopak něco nezapomenete. Také přihlédněte k ročnímu období, ve kterém rodíte. V zimě bych si vzala například teplý župan a teplé ponožky, v létě bych si zase vzala tenké ponožky a lehký župan.

Doufám, že vám tento „vyčerpávající“ seznam pomůže zpříjemnit chvíle v porodnici. Držím palce, ať jde všechno hladce a ať už držíte své krásné a zdravé miminko v náručí. Je to nádherný pocit, ze kterého je potřeba načerpat maximum.

S láskou vaše Kačí

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články