Právě čtete

Co ve skutečnosti potřebujete do výbavičky pro miminko?

66107  
Sdílet: 

Co ve skutečnosti potřebujete do výbavičky pro miminko?

Pamatuju si všechny ty komentáře: „A máš už tohle? A tamto?“ a z druhé strany: „To vůbec nevyužiješ!“ Jako každá nová maminka jsem měla před prvním porodem zmatek v tom, co se mi doopravdy bude hodit a co nevyužité smutně pošlu dál.

20. 8. 2018 6 min. čtení Denisa Charvátová
Co ve skutečnosti potřebujete do výbavičky pro miminko?

Na úvod musím zdůraznit, že každé miminko je jiné a i to se průběžně mění. Některé pak převlékáte pětkrát denně a některé skoro vůbec. Pár věcí ale potřebují všechny děti tak nějak stejně.

Miminkovská výbava se skládá z:

  1. oblečení,
  2. věcí pro klidný spánek,
  3. potřeb pro mytí a přebalování,
  4. něčeho na procházky a přesuny
  5. a pár drobností, které vám mohou ulehčit život.

Vše hned rozeberu, nebojte.

Do čeho miminko oblečeme?

Základem je nepřehánět to a pořídit raději méně věcí. A ano, taky vím, jak jsou ty roztomilé dupačky lákavé! :-) Žijeme ve světě, kdy je možné cokoli objednat a nechat si dovézt až ke dveřím. Takže se nebojte po pár dnech a týdnech s miminkem oblečky teprve doplňovat.

Při nákupu se mi vyplatilo řídit se váhovým odhadem miminka. Obecně platí, že na první dny stačí pár kousků velikosti 56, a spíše sahat po velikosti 62. Ideální je, když máte po kom dědit a k základu od kamarádek si koupíte jen pár oblečků pro radost. Základní oblečení se vám bude hodit už když budete balit do porodnice.

Toto unosí prakticky každé miminko:

  • Body s krátkým nebo dlouhým rukávem: 4–5 ks (podle potřeby dokoupíte další nebo máte super tip na dárek, až začnou chodit návštěvy)
    Pro novorozence je lepší zapínací zepředu než přetahovací přes hlavu. Získat oblékací grif je vcelku boj.
  • Overal: 4–5 ks
    Overálek je pro novorozence jednoznačně nejlepší oblečení na den i noc. Miminku nikde nic neleze, snadno ho do overalu obléknete a zapnete, nepadají mu ponožky a ještě často jdou ohrnout rukávky přes ruce, aby se miminko nepoškrábalo.
  • Mikinka či svetřík: 2 ks
    Nejlépe bez kapuce.
  • Polodupačky: 2 ks
    Polodupačky jsou v podstatě tepláky s našitými ponožkami, což se na začátek taky skvěle hodí.
  • Teplé ponožky: 2 ks
  • Bavlněné čepičky: 2 ks
  • Rukavičky proti poškrábání: 1 ks
  • Bavlněné pleny: 15–20 ks
    Dáváte je miminku pod hlavičku vlastně neustále. Obzvláště je ocení rodiče dětí s refluxem. Nejlepší jsou seprané, takže je předem klidně několikrát vyperte.

Pro zimátka doplňte ještě teplý overal („míšánek“), bundičku a čepici.

Tip Tchiba


V e-shopu Tchibo najdete spoustu krásných dětských oblečků. Pokud jich teď pár vybíráte, určitě se mrkněte. :-)

Pak je tu pár věcí, které vypadají krásně, ale budou se hodit spíš později než pro novorozeňátko.

  • Klasické dupačky miminkům mnohdy padají z ramen. Doporučuju vyzkoušet jeden kousek a uvidíte.
  • Mikinky s kapucí jsou zamotávací, a když si miminko třeba silněji odříhne, můžete ji rovnou převléknout.
  • Trička různě vylézají. Hodí se spíše, až dítko trošku povyroste.
  • Kalhoty vyžadují taky ponožky. A ty novorozeňátkům taky pořád padají.

Orientační tabulka velikostí dětského oblečení:

Velikost Věk Výška (cm)
50 0–1 měsíc do 50
56 1–2 měsíce 51–56
62 2–3 měsíce 57–62
68 4–6 měsíců 63–68
74 6–9 měsíců 69–74
80 9–12 měsíců 75–80
86 12–18 měsíců 81–86
92 18–24 měsíců 87–92
98 2–3 roky 93–98
104 3–4 roky 99–104

V čem a jak bude miminko spát?

Jedna z největších radostí je postýlka, tu si připraví asi každá nastávající maminka v rámci těšení na miminko a je to opravdu krásné. :-) Pokud můžete, doporučuji zainvestovat do kvalitní matrace. Cestovní postýlku využijete spíš později a její nákup může chvilku počkat.

Do postýlky se často přidává hnízdečko. Většina miminek ho miluje a cítí se v něm bezpečně, ale může se stát, že se mu tam vůbec líbit nebude. Rozhodně bych ale doporučila mantinel, aby se děťátko nebouchalo a nevypadávaly vám z postýlky věci. Můžete ho pořídit až později a na začátku, kdy se novorozeně moc nehýbe, zaimprovizovat.

První zhruba čtyři měsíce můžete využít i košík / kolébku / posouvací postýlku, abyste měli miminko neustále u sebe. Dá se to zvládnout i bez ní, ale já jsem s ní byla klidnější.

Na spaní pak oceníte větší měkkou deku, později případně spací vak. Ten opět může chvilku počkat. Některé maminky používají na spaní rychlozavinovačky, ve kterých se miminka snáz uklidní. Na kratší spánky to občas může být dobrý pomocník, dlouhodobě by ale mělo miminko kvůli správnému vývoji kyčlí spát s možností volného pohybu nožiček.

Ke spaní se taky někdy doporučuje pořídit generátor bílého šumu, ale opět: můžete zkusit, jak vám miminko spí bez něj, a řešit jeho případné pořízení později.

Co se určitě hodí na přebalování a mytí miminka

Tady už je to trochu individuálnější, a když na to přijde, můžete doma improvizovat.

Já jsem moc ocenila přebalovací pult a přebalovací podložku. Všechno jsem měla uspořádané tak, abych to měla hned po ruce. Ne v každé domácnosti se na něj ale najde místo. Určitě však doporučuji vymyslet si jakoukoli variantu, kde budete mít k dispozici (a jednou rukou pohodlně vyndáte): pleny, krém na opruzeniny a ubrousky. Nezapomeňte taky vymyslet, kam odložíte použitou plenu, než ji vyhodíte nebo dáte prát. Zní to banálně, ale vážně ji pak nechcete nechat balancovat někde, kde se s ní může něco stát. ;-)

Z kosmetických potřeb si rozhodně do základu pořiďte líh na pupíček, nůžtičky s kulatou špičkou, vatové tyčinky a kartáček na vlásky. Kosmetika na mytí a mazání je na vašem uvážení. Opět je lepší spíš zkoušet, co vašemu děťátku sedne, než mít doma hromadu krémů.

Na koupání pak potřebujete něco, kde miminko dobře umyjete v troše vody (10–15 cm). Vanička, koupací kyblík, koupací lehátko – to je na vás, jen ať nemá ostré okraje. K tomu do základu 2 neškrábavé osušky (dokoupíte, kdyby se ukázalo, že máte větší spotřebu). Nejvíc se mi osvědčily ty, které vypadají jako větší pleny, ty jsou pro miminko opravdu příjemné. Teploměr do vaničky se hodí, ale přinejhorším teplotu zjistíte starým dobrým ponořením předloktí (voda by vás neměla studit ani pálit).

Velice se mi osvědčil perlan. Namáčený do čisté vody je lepší než parfémované vlhčené ubrousky a lze jej použít i místo žínek na koupání.

V čem ho budete nosit a vozit?

Už na první cestu domů z porodnice je potřeba mít autosedačku. Pokud ji nepořizujete, protože nemáte auto, a domů pojedete taxíkem nebo vás někdo vezme, bude nutné si ji někde aspoň půjčit.

Na úplný začátek se hodí kočárek s hlubokou korbou, který za pár měsíců vyměníte za jiný už podle potřeb dítěte. Určitě se ale hodí deka do kočárku a fusak. Obojí jsou to krásné dárky, a pokud vás bude chtít podarovat třeba rodina, tohle je skvělý tip. :-)

Některá miminka jsou velmi kontaktní, proto si nechte finanční rezervu na případné pořízení ergonomického nosítka či šátku v pozdějších měsících. Někdy můžete nošení plánovat a dítě ho skoro odmítá, jiné maminky s ním moc nepočítají a najednou zjistí, že mají plačící miminko a potřebují obě ruce. :-) Nosítko či šátek se dají půjčit a vyzkoušet. Uvidíte sami, jak na ně děťátko bude reagovat.

A to ostatní, co vlastně nepotřebujete, ale možná budete chtít

Je celá řada věcí, které vám usnadní první dny a měsíce s novým členem rodiny, ale zároveň se bez nich obejdete:

  • Sterilizátor: potřebujete jej, jakmile miminko cumlá dudlíky nebo používáte lahvičky. Dá se nahradit vyvařováním, ale je mnohem pohodlnější.
  • Odsávačka, ohřívač mléka: řešte až později, když si budete chtít někam vyrazit a necháte kojené miminko s tatínkem. Později se může hodit na ohřívání příkrmů, ale můžete ho nahradit i hrncem s dvojitým dnem.
  • Vibrační lehátko: hodí se později pro děti, které uklidňuje neustálý pohyb.
  • Herní deka s hrazdičkou: ta se rozhodně hodí, ale může pár měsíců počkat.
  • Chůvička a monitor dechu: mateřství s nimi bylo pro mě i pro spoustu maminek rozhodně jednodušší.
  • Nahřívací pytlík s peckami: na bolavé bříško.

A dobrá rada na závěr: nenakupujte zběsile dopředu plenky v akcích. Nikdy nevíte, zda na ně vaše miminko nebude mít alergii, ani jak rychle poroste. Nakonec se může stát, že místo ušetřených peněz vyhodíte tisíce za nevyužité plíny.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články