Právě čtete

Proč mám z podzimu upřímnou radost

7201  
Sdílet: 

Proč mám z podzimu upřímnou radost

Jakmile začne listí žloutnout a vítr studeně pofukovat, na rozdíl od spousty lidí ožívám a jásám. Miluju totiž podzim!

6. 10. 2019 2 min. čtení Anna Březinová
Proč mám z podzimu upřímnou radost

Podzim si užívám ve všech jeho podobách, od odcházejícího babího léta až po ty nešťastné listopadové plískanice. Co se mě týče, už na konci srpna si sepisuju svůj „podzimní to-do list“, abych žádnou podzimní radovánku nevynechala.

Podzim voní a vypadá jinak

Najednou je ve vzduchu cítit hlína, všechno je barevné, a ne oslepené letním žárem, listí šumí. A mlha je snad nejfotogeničtější věc na světě. Namísto smutku z toho, že něco končí, si vychutnávám, jak to vypadá.

Mám radost z podzimního šatníku

Ani nemusíme debatovat o tom, že není prostě lepší kousek oblečení než pořádný vlněný svetr. Vrstvit se dá s lecčím a já jsem v něm nadmíru spokojená. Nejenom proto, že schová nejeden nedostatek. ;-) Užívám si, jak se do něj můžu celá zachumlat.

Na podzim musím být pořád zavřená doma… a nebo taky ne

Hygge, dánskou domácí útulnost, která zpříjemní i tmavé (pod)zimní dny, určitě znáte. Finové mají taky svoji filozofii: sisu. A v rámci ní mimo jiné tvrdí, že ven se dá jít za každého počasí, podzimní plískanice nevyjímaje. Vybavená nepromokavými holinkami a pláštěnkou může i moje malá dcera hopsat v kalužích, aniž bych u toho trnula hrůzou, že promokne a nastydne se – a já zrovna tak. Za sluníčka i v dešti pokračujeme v letním vycházkovém režimu a věřte mi, že pohyb na čerstvém vzduchu náladě svědčí víc než smutné koukání z okna.

Na podzim i jídlo chutná jinak

Na talíři saláty pomalu vyměním za pořádná, hutná jídla – Angličané jim říkají „comfort food“, což mi přijde jako hodně trefné, a zároveň těžko přeložitelné pojmenování – zasytí a ukonejší, takže žádný upršený splín nemá šanci. Na svůj jídelníček pomalu zařazuju hutné polévky, burgundské hovězí nebo pěkně nadýchané kynuté koláče! Protože s plným žaludkem je všechno ještě o řád barevnější.

A nakonec, některé činnosti jsou pro podzim stvořené

Třeba zamávat s tou hromadou nepřečtených knížek, co se nám vrší u postele, protože kdy jindy si můžu beztrestně číst třeba celý víkend – v létě mě to táhne ven, k vodě, ale na podzim mi nedělá problém zpomalit a užívat si sama sebe.

Co mám ještě dál na seznamu? Třeba dlabání dýně (jasně, Halloween je americký svátek, ale plápolající svíčka v dýni snad každého obměkčí), sázení vřesu do truhlíků a obdivování aster a chryzantém v květinářstvích, sbírání kaštanů (a vyrábění zvířátek, ať žije dětství!) nebo vaření sirupu na svařák (to je mimochodem neuvěřitelně výborná věc, jak pro mě, tak i jako dárek pro kohokoli, kdo se narodil na podzim).

17 zvířátek z kaštanů

17 zvířátek z kaštanů

Co třeba brouček, ptáček, nebo dokonce drak? Inspirujte se a vyzkoušejte nová zvířátka!

Přečíst článek
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články