Právě čtete

Co o vás prozradí pracovní stůl?

60181  
Sdílet: 

Co o vás prozradí pracovní stůl?

Pracovní stoly jsou taková malá mapa naší duše a v ideálním světě bychom si je měli dělat přesně takové, jak se nám líbí. Přesto se může stát, že vás za chaos na něm třeba i vyhodí z práce. Co o jeho uspořádání říká psychologie a jak se na to tváří člověk, který má ve firmách na starosti přijímání lidí?

4. 7. 2018 5 min. čtení Olga Sládková
Co o vás prozradí pracovní stůl?

Podle mě je pracovní plocha takový zajímavý mix intimity a veřejné vizitky. Je to osobní prostor podobně jako koupelna nebo ložnice, a přitom je volně k nahlédnutí „cizím“ lidem kolem. Na rozdíl od oblečení, které si můžeme každé ráno vybírat s konkrétním záměrem udělat takový nebo takový dojem, osobitý přístup organizování pracovního stolu se dlouhodobě tajit nedá.

Já patřím mezi ty, kteří tíhnou k tomu mít přesně ten stůl, u kterého se šéf zastaví a důrazně jim připomene, že by si měli uklidit. A protože to mnohem raději dělám ráno před prací než večer po, dokonce se mi stalo, že když mi nečekaně zrušili směnu, stav mého pracovního prostoru přispěl ke konci tehdejší brigády.

5 základních typů uspořádání pracovní plochy

…ve kterých se najdou skoro všichni

Psycholožka Lily Bernheimer se věnuje psychologii veřejného prostoru a ve svém studiu pomáhá navrhovat optimální prostory pro práci. Popsala pět základních typů, jak pracovní stůl může vypadat: Chaotik, Minimalista, Dobyvatel, Dekoratér a Opevněnec.

Když jsem se začala koukat kolem sebe, všimla jsem si, že se osobitý přístup dokáže dostat skoro všude: třeba úřednice u soudu, kde by člověk čekal na stole dokonalé NIC, byla pravá Dekoratérka. Všechny kancelářské potřeby srovnané do fialova, fialka v květináči a v něm ještě zapíchané fialové ozdůbky…

Typ pracovního stolu 1/5: Chaotik

Na pracovním stole je všechno, co by se mohlo hodit. Něco k snědku, něco pro inspiraci… věci se kupí tak jak přicházejí, nemají jednotný koncept.

Podle Lili Bernheim jsou Chaotikové přátelští, extrovertní a otevření všemu novému. Jsou rádi středem dění, s každým prohodí pár slov a v kuchyňce z nich na všechny strany srší inspirativní nápady.

Kdyby si mohli vybrat, obsadí stůl kolem kterého musí projít prakticky každý. Pokud je pak požádáte o úklid, odnesou špinavý hrnek, srovnají fixy a vyhodí prázdnou bonboniéru. Jejich svět je tak plný zajímavých lidí, věcí, příležitostí, inspirací a projektů, že prostě není čas věci urovnávat a uklízet.

Komentuje Karolina Černá; 15 let praxe v HR, momentálně pracuje pro Asahi Breweries Europe Group

Takhle si jako HR představuju stůl dokonalé týmové asistentky. Pro takového člověka není nic problém. Když si neví rady sám, ví, koho se zeptat nebo kam zavolat. Na nic si nehraje. I na pracovním stole je sám sebou. Navíc má tenhle člověk fantazii.

Okolí ho obvykle vnímá jako otevřeného, přátelského, který má v každé situaci v zásobě úsměv a vlídné slovo nejen pro kolegy. Když by byla fotka pracovního stolu součástí životopisu, neváhala bych si takového člověka pozvat na pohovor.

Typ pracovního stolu 2/5: Minimalista

Na jeho pracovním stole není vlastně nic. Klávesnice, blok a tužka, případně postity. To je všechno. Minimalista nic víc nepotřebuje.

Minimalista přesně ví, co je třeba, kdy a v jakém rozsahu. Podle Bernheim je to svědomitý člověk s velkým vnitřní řádem a disciplínou, má rád plánování a věci, které mají jasnou strukturu a postup.

Minimalista miluje, když jdou věci od ruky, nebojí se rutiny a jednotlivé úkoly odsekává jako na běžícím pásu. Prázdný stůl však rozhodně nemusí znamenat, že jde o introverta.

Komentář HR specialistky Karoliny Černé

Předpokládala bych, že dotyčný má pověst organizovaného puntičkáře, na kterého je spoleh a který má vždy všechno pod kontrolou. Zároveň bych se trochu bála rezervovanosti a odstupu a možná i sklonu k workoholismu.

Bystrá hlava. Není čas ztrácet čas. K načrtnutí raketového motoru takovému člověku stačí tužka a papír a pár minut času.

Typ pracovního stolu 3/5: Dobyvatel

Na židli, sousedním pracovním stole, na okně, pod stolem… všude jsou věci. Ani jich nemusí být moc, ale jsou všude, roztahané skoro po celé kanceláři. Nohy natažené až k sousedovi, knihy na okenním parapetu…

Lili Bernheim o těchto lidech říká, že jsou dominantní a těší je být středem pozornosti. Dobyvatel se dobrovolně ujme vedení skupinového projektu nebo zaučení nováčka. Nepřešlapuje na místě, tam, kde vidí nedostatek rozhodnosti, jednoduše rozhoduje a koná. Což může být pro neprůbojné sousedy a kolegy dost náročné.

Komentář HR specialistky Karoliny Černé

Tenhle stůl ničím neurazí ani ničím nenadchne. Normální člověk, který stojí nohama na zemi. Má běžný pracovní rytmus; když si potřebuje oddychnout, vyrazí s kolegy na kafe a dokáže při tom probrat několik pracovních témat s nadhledem a vtipem. Zároveň se dokáže do věcí obout a vyřešit i pořádně zapeklité situace.

Typ pracovního stolu 4/5: Dekoratér

Tenhle stůl si nikdy nespletete. Podložka pod myš, postity, nůžky – všechno je sladěné. Klidně byste ho mohli vyfotit do magazínu.

Kreativní a zvědaví – takoví jsou podle Bernheim Dekoratéři. Jsou otevření novým věcem, rádi je zkoumají a zkouší, nebojí se novinek a výzev.

Dekoratéři jsou spíše extrovertní, hlavně se ale do práce chtějí těšit. Na svém pracovním stole si vytváří svůj vlastní, hezčí svět, na který se jim příjemně dívá a ve kterém je jim prostě fajn. I proto jsou prý v práci spokojenější a zaměstnání střídají méně často.

Komentář HR specialistky Karoliny Černé

Odhaduju, že se jedná o ženu. Jestliže potřebuje mít na stole všechno sladěné a detailně pořešené, trochu bych se bála určité neflexibility a potřeby mít všechno až moc dobře naplánované a zorganizované. Ne do všech rolí bych takového člověka volila.

Tohle bude stůl týmové asistentky, která miluje svou práci. Občas si nedokáže pomoct a uklidí na stole i kolegům a nechá jim tam nějakou milou vkusnou drobnost pro radost.

Typ pracovního stolu 5/5: Opevněnec

Od ostatních lidí ho dělí monitor, nástěnka, květina a hromada šanonů. A sluchátka. Potřebuje mít přehled o tom, co se děje v místnosti, ale jenom na požádání. Je to introvert a nechce být rušen.

Opevněnci vnímají kancelář podobně jako kořist otevřenou savanu. Hlídají si záda a když se necítí bezpečně, nedaří se jim soustředit se. Rádi pracují sami, plně se soustředí na práci a neodejdou domů, dokud není hotová podle jejich představ.

Většinou to bývají introverti, co nesnáší vyrušování. Pokud na ně začnete mluvit a donutíte je sundat si sluchátka, nečekejte úsměvy a vřelost. Naopak, předvedou vám prvotřídního bručouna.

Komentář HR specialistky Karoliny Černé

Nerušit, nevstupovat, napište mi email. Jako HR bych to odhadovala na stůl někoho z oddělení financí, reportingu nebo účetní. Od lidí si trošku drží odstup, nejlépe se cítí mezi tabulkami a čísly a rozhodně upřednostňuje napsat email než zajít za kolegy osobně.

Takový člověk bude pravděpodobně v týmu vnímán jako introvertnější povaha. Nejspokojenější bude v prostředí, které bude tento rys respektovat a nebude se snažit takového člověka tlačit do prezentací před velkým publikem a pasovat ho do role firemního baviče.

Platí že chaos na stole = přeplněná hlava?

Albert Einstein prý řekl, že pokud je nepořádek na stole znakem přeplněné mysli, pak ho děsí, co by měl znamenat uklizený stůl.

Znám obě tyto polohy a musím říct, že to záleží. Když mám tvořit, svou pracovní plochu nijak neomezuju. A když se mám ponořit do čísel, raději si kolem sebe předem uklidím. Opravdu to pomáhá. Jakmile kolem nemám zbytečnosti, jako bych v hlavě vypnula všechno, na co se zrovna nemusím soustředit.

Pokud vás (a nebo firmu, kde pracujete) trápí, že si na stole skoro nemáte kam položit lokty a vždycky se to vrátí, nejspíš potřebujete udělat si nejdřív pořádek v hlavě. Stůl bude následovat tak nějak sám. Mně pomáhá sednout si někam jinam a vypsat si všechno, co potřebuju teď nebo později udělat; a pak to samozřejmě postupně odškrtat.

Má smysl nutit se do jiné „stolové osobnosti“?

Pokud to vyloženě nevyžadují předpisy v práci, pak ale nemá smysl se trápit jiným uspořádáním, než jaké je vám blízké. Dříve nebo později stejně vyjde najevo naše přirozenost a v personifikovaném pracovním koutě se jednoduše pracuje lépe.

A pokud si vytipujete, ke kterému stylu stolů výše vás to nejvíce táhne, budete vědět, které drobnosti vám pomůžou si stůl trochu přizpůsobit i v rámci přísných regulí. :-)

Čtěte také: Moje tipy, jak zvládám homeoffice v klidu a pohodě. A to i s dětmi za zády.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články