Právě čtete

Ten nejkřehčí hruškový koláč podle francouzského receptu

16198  
Sdílet: 

Ten nejkřehčí hruškový koláč podle francouzského receptu

Nejsem zrovna milovník hrušek. Rozhodně se najde ovoce, které mám radši, a taky mi do pečení vždycky připadaly trochu suché. Ale nezanevřela jsem na ně a hledala recept, ve kterém budou chutnat mně i dětem. A kdo hledá, najde.

3. 9. 2018 2 min. čtení Tereza Olivová
Ten nejkřehčí hruškový koláč podle francouzského receptu

Křehké těsto na můj koláč pochází sice původně z Francie, ale ty naše české hrušky a dokonalé hruškové pyré ovoněné hřebíčkem vás přesvědčí o tom, že patří i na český stůl. Na tuhle lahodu se budete těšit každé léto, stejně jako já. Tak pojďme dát hruškám šťávu!

Na 1 koláč potřebujeme:

na těsto:

  • 100 g chladného lehce změklého másla
  • 50 g tmavého krupicového cukru
  • pár kapek citronové šťávy
  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 1 šťastné bio vejce
  • 1–2 lžíce ledové vody
  • 1 lžičku extraktu z pravé vanilky
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

na náplň:

  • 1 kg zralých sladkých českých hrušek
  • 5 kousků celého hřebíčku
  • 1 kousek skořice
  • 2–4 lžíce javorového sirupu
  • šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu

Postup:

Nejprve začneme přípravou pyré. Asi třetinu celkového množství hrušek, zejména ty nejměkčí a také ne úplně pěkné kusy, dáme stranou. Tyto hrušky zbavíme jadřince, oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny. Hrušky dáme do rendlíku a přidáme celý hřebíček a skořici. Zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny hrušky ponořené.

Mezikrok: připravíme si máslo a vejce na těsto. Ještě je nepotřebujeme, ale když je vyndáme teď, máslo lehce povolí a vajíčko získá tu správnou, tedy pokojovou teplotu.

Pokračujeme s pyré. Hrušky necháme přijít k varu a probublávat, než budou zcela měkké. To zkusíme vidličkou, měla by hruškou snadno projet. Čas se těžko odhaduje, hodně záleží na stavu hrušek, ale je to 15–30 minut.

Odstraníme koření a hrušky rozmixujeme dohladka. Chceme konzistenci horkého džemu, takže podle potřeby necháme vodu buď ještě trochu odvařit, nebo lehce podlijeme. Podle chuti přidáme javorový sirup a připravený hruškový džem necháme chladnout stranou.

Nyní začneme připravovat křehké těsto. Změklé máslo pokrájíme na větší kostky na vál, zasypeme cukrem, zakápneme trochou citronové šťávy a dílem mouky. Konečky prstů rychle, aby máslo příliš nezměklo, zpracujeme nejprve drobenku. Pak přidáme vejce, ledovou vodu, zbytek mouky, extrakt z vanilky a mletý hřebíček.

Vytvořená hrouda těsta nebude zcela hladká, ale to nevadí. Těsto zabalíme do fólie a vložíme na 20 minut do lednice.

Teď je čas na přípravu druhé části hrušek takzvaně „na efekt“, tedy těch nahoru na koláč. Nejlépe pokud se podaří třeba do vějíře, nebo na tenké plátky. Já hrušky vždycky zakapávám citronovou šťávou, aby nehnědly.

Mezitím těsto zchladlo. Položíme ho na pečicí papír a rychle zpracujeme dlaní směrem od sebe. Dokonale tak v těstě rozmělníme máslo a zapracujete cukr. Až bude hladké, vyválíme ho podle velikosti formy. Nezapomeneme si nechat dost těsta i na okraje. :-)

Těsto opatrně přesuneme do formy. Prsty kopírujeme formu a vytvarujeme dokonalý koláč. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a zasypeme buď keramickými fazolemi na pečení, nebo klasickým sušeným hrachem, aby hezky sedělo dole.

Základ pro koláč pečeme asi 15 minut při 200 °C.

Až upečené těsto zchladne, přidáme hrušky. Do korpusu rozetřeme hruškové pyré a nazdobíme hruškami, co se jich tam vejde.

Koláč pečeme při 180 °C dalších asi 20 minut – do zezlátnutí. Ještě horký koláč pokapeme javorovým sirupem.

Nejradši ho servíruju v chladných podzimních ránech s kvalitním černým čajem. To je naprosto dokonalá lahoda!

Čtěte také

Další články