Právě čtete

Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosové koláčky s ovocem

8365  
Sdílet: 

Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosové koláčky s ovocem

Voňavé, křehké a silně návykové. Takové jsou obrácené koláčky plné podzimních dobrot. Připravit je můžete z jablek i hrušek, ani jednou nesáhnete vedle.

3. 10. 2019 2 min. čtení Erika Pilátová
Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosové koláčky s ovocem

Tyto takzvané obrácené koláče jsou zrovna teď u nás doma největší hit, tak jsem si říkala, že se s vámi hned podělím o recept. V létě jsem je pekla z meruněk, teď na podzim z hrušek, jablek i švestek. Kombinují v sobě chuť ovoce s karamelem, a uznejte, to je prostě neodolatelné.

Samotné karamelizované ovoce je sladké dost, takže zbytek těsta už ani doslazovat nemusíte. Ale pro extra mlsouny připravte klidně i těsto s cukrem.

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Doba pečení: 20 minut

Na 6 koláčků potřebujete:

na těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 5 lžic mletého kokosu
  • 1 lžíci kakaa
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 120 g másla
  • 1 vejce

S těstem si pohrajte

Suroviny na těsto můžete rovněž obměňovat. Klasickou mouku lze nahradit mandlovou nebo špaldovou. Zkrátka najděte si pro sebe tu nejlepší kombinaci. Pokud používáte nějakou alternativní bezlepkovou mouku, obvykle je dobré je kombinovat podle toho, které těsto obsahuje více vlákniny nebo bílkovin.

Pokud chcete upéct rychlejší variantu nebo nemáte čas připravovat těsto, sáhněte po chlazeném listovém těstě.

na dohotovení:
  • 4 jablka nebo hrušky
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • ½ lžičky mleté skořice
  • máslo na vymazání forem

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku, kokos, kakao, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, nakrájené změklé máslo a vše důkladně propracujte. Těsto zabalte do fólie a nechte ho chvilku odpočinout v chladu. Mezitím nakrájejte jablka na plátky a ty ještě na menší kousky. Ořechy opražte na suché pánvi.
  2. Uleželé těsto vyválejte asi na půl cm výšky. Vykrojte z něho 6 koleček, o něco větších než jsou formičky. Koláčkové formičky vymažte máslem. V pánvi pomalu nechte rozpustit cukr. Pak přidejte ořechy, aby se v cukru obalily, a vmíchejte máslo. Nechte chvilku probublávat, aby se cukr a máslo spojily. Přidejte jablka, vše promíchejte a nechte je zkaramelizovat. Hotovou směs rozdělte do formiček a zarovnejte. Zbylý karamel nalejte na jablka s ořechy.
  3. Do každé formičky dejte kolečko těsta a okraje zahněte dovnitř. Těsto vždy na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Formičky vyskládejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut. Koláčky pak nechte trochu vychladnout a vyklopte je.

Podávejte je jako luxusní dezert

S kopečkem mascarpone, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou jsou tyto koláčky ne-pře-ko-na-tel-né.

Čtěte také

Dýně není jenom jedna. Co s nimi podniknout v kuchyni?
Dýně není jenom jedna. Co s nimi podnikn…4002
Co s padanými jablíčky? Vyzkoušejte tyto tři klasické recepty
Co s padanými jablíčky? Vyzkoušejte tyto…17422
Kávou provoněné vafle
Kávou provoněné vafle3804
Další články