Právě čtete

Provoňte si kávu perníčkovým sirupem

39673  
Sdílet: 

Provoňte si kávu perníčkovým sirupem

Jsem veskrze vánoční člověk. Jakmile venku začne být sychravo, moje hlava rovnou přepíná do poklidného vánočního módu. Kdyby si doma neťukali na čelo, pouštím si i koledy už zkraje listopadu. Na Vánocích ale zbožňuji hlavně všechny vůně a chutě, které je doprovází. A ty si pouštím domů hned s prvním chladným počasím.

10. 10. 2018 1 min. čtení Denisa Charvátová
Provoňte si kávu perníčkovým sirupem

Teplé ponožky a voňavý čaj jsou takřka běžnou denní výbavou. Stejně tak si ale pošmourné dny neumím představit bez dobré kávy. A i ta si zaslouží voňavý převlek. Proto se už stalo rodinnou tradicí, že s prvními chladnými dny všem navařím perníčkový sirup do kávy.

Co budete potřebovat:

Základ:

  • 2 hrnky vody
  • 1,5 hrnku cukru (používám třtinový, ale může být i obyčejný)

Pak je na vás, jestli použijete už hotové kupované perníkové koření, nebo si namícháte vlastní sirup plný vůní, které vám provoní domácnost.

Moje směs koření je:

  • 2 velké svitky skořice, nalámané
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 vrchovatá lžička tobolek kardamomu
  • na špičku lžičky muškátového oříšku
  • 0,5 lžičky vanilkového extraktu
  • pár kuliček pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 1 hvězdička badyánu

Jak na to:

Nejprve povařte vodu s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Potom přisypte všechno koření a vařte za občasného míchání dalších 10 minut na mírném plameni tak, aby se všechny vůně pořádně prolnuly.

Sirup odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí jej přeceďte (používám jen jemné sítko) a přelijte do předem připravených, čistých nádob. Sirup musí 2–3 dny odstát v chladu (např. v lednici, pokud ještě venkovní teplota nepřeje). Poté jej uchovávejte v lednici. Schválně, jestli vám nějaký vydrží až do Vánoc. :-)

Kolik sirupu si dát do kávy?

Spousta lidí má chuť perníčkového sirupu spojenou s latte macchiato. Není proto nic snadnějšího než si s kávovarem Cafissimo Classic jedno připravit. Většinou do hotového nápoje postačí 3 lžičky sirupu, ale záleží, jak moc jste zvyklí sladit. Sama mám sirup ráda i v obyčejném espressu, kam si dávám dvě lžičky.

Ať vám perníčkový sirup prohřeje a zpříjemní sychravé dny!

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články