Teplé ponožky a voňavý čaj jsou takřka běžnou denní výbavou. Stejně tak si ale pošmourné dny neumím představit bez dobré kávy. A i ta si zaslouží voňavý převlek. Proto se už stalo rodinnou tradicí, že s prvními chladnými dny všem navařím perníčkový sirup do kávy.
Co budete potřebovat:
Základ:
- 2 hrnky vody
- 1,5 hrnku cukru (používám třtinový, ale může být i obyčejný)
Pak je na vás, jestli použijete už hotové kupované perníkové koření, nebo si namícháte vlastní sirup plný vůní, které vám provoní domácnost.
Moje směs koření je:
- 2 velké svitky skořice, nalámané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička hřebíčku
- 1 vrchovatá lžička tobolek kardamomu
- na špičku lžičky muškátového oříšku
- 0,5 lžičky vanilkového extraktu
- pár kuliček pepře
- pár kuliček nového koření
- 1 hvězdička badyánu
Jak na to:
Nejprve povařte vodu s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Potom přisypte všechno koření a vařte za občasného míchání dalších 10 minut na mírném plameni tak, aby se všechny vůně pořádně prolnuly.
Sirup odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí jej přeceďte (používám jen jemné sítko) a přelijte do předem připravených, čistých nádob. Sirup musí 2–3 dny odstát v chladu (např. v lednici, pokud ještě venkovní teplota nepřeje). Poté jej uchovávejte v lednici. Schválně, jestli vám nějaký vydrží až do Vánoc. :-)
Kolik sirupu si dát do kávy?
Spousta lidí má chuť perníčkového sirupu spojenou s latte macchiato. Není proto nic snadnějšího než si s kávovarem Cafissimo Classic jedno připravit. Většinou do hotového nápoje postačí 3 lžičky sirupu, ale záleží, jak moc jste zvyklí sladit. Sama mám sirup ráda i v obyčejném espressu, kam si dávám dvě lžičky.
Ať vám perníčkový sirup prohřeje a zpříjemní sychravé dny!