Právě čtete

Koření je magie. Naučte se vykouzlit domácí směs na jablečný štrúdl

143912  
Sdílet: 

Koření je magie. Naučte se vykouzlit domácí směs na jablečný štrúdl

Když všichni kolem spěchají, já mám chuť se zastavit a otočit to. A jedna z věcí, které jsem začala dělat jinak, je práce s kořením. Vždycky jsem kupovala hotové směsi a už namleté koření. Pak jsem objevila kouzlo hmoždíře. Vaření nebo pečení tak trvá o něco málo déle, ale zážitek je úplně jiný.

10. 11. 2018 2 min. čtení Tereza Olivová
Koření je magie. Naučte se vykouzlit domácí směs na jablečný štrúdl

Je to tak úžasný pocit – když se kuchyně rozvoní čerstvě rozdrceným kořením.

Postupně si vytvářím vlastní směsi pro každý recept. Jedna z těch prvních byla kouzelná směs na štrúdl. Využijete ji i na jiné jablečné koláče jako hraběnčiny řezy, americký apple pie nebo francouzský tarte Tatin.

Směsi si namíchám vždycky víc a uchovávám ji v dobře uzavíratelné nádobě, aby k ní nemohl vzduch ani vlhkost, nevyschla ani nezvětrala. Nejlepší je spotřebovat ji do tří měsíců, proto si na dno skleničky lepím ještě štítek s datem, kdy jsem směs namíchala.

Směsi dominuje skořice, ale není v tom sama

Skořicovník je stálezelený strom rostoucí v tropických oblastech a skořice, kterou dostaneme na stůl v typické ruličce kůry nebo jako světlehnědý voňavý prášek, má nespočet léčivých a zdraví prospěšných účinků.

Skořice je přírodní antibiotikum, skvělý pomocník při problémech se zažíváním. Její jemná neagresivní vůně je příjemná i pro děti a naši předci skořici často používali do večerního mléka pro klidný spánek.

Do směsi míchám:

  • 3 kuličky nového koření
  • 4 tobolky kardamomu (nebo 1 lžičku zrníček)
  • 4 kousky celého hřebíčku
  • 1 hvězdičku badyánu – použijte pouze 4 zrníčka (nebo ½ lžičky mletého)
  • 1 muškátový oříšek (naškrábeme asi 1–2 lžičky)
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 3 lžíce kvalitní mleté skořice (asi 40 g)

Jak na to:

Do hmoždíře nasypte nové koření, kardamom, hřebíček a semínka badyánu bez tvrdé slupky – to je ta hvězdička samotná. Začněte mělnit, vůbec se toho nebojte, chce to trochu hrubé síly, hlavně na začátku. Nebuďte ale moc zbrklí, ať koření zbytečně nelítá kolem, ale drtíte ho v hmoždíři. Abyste ulevili ruce, můžete v mezičase do hmoždíře nastrouhat muškátový oříšek, nasypat i mleté koření – zázvor a skořici.

Hodně chuti i vůni pomůže, když nastrouháte i trochu z celé skořice. Čerstvost a mletí posílí novou silici uvnitř skořicové kůry, která je u mleté už lehce vyčpělá, a nechá ji vyniknout.

Cílem je dosáhnout co nejjemnější směsi koření. Když budete mít pocit, že víc už směs hmoždířem nenadrtíte, vysypte směs na pečicí papír a vyberte zbytky celého koření, které dřík v hmoždíři nerozdrtil. Zejména hřebíček a badyán mívají tvrdé dřevnaté části, které by kazily výsledný efekt.

No a pak už koření uložte do skleniček (jak jsem říkala, nejlépe voní první tři měsíce). Anebo si rovnou něco upečte. Mám pro vás i recept na základní štrúdl:

Recept na jablečný štrúdl

Potřebujete:

  • 6 kyselejších jablek
  • 5 dětských piškotů
  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 2 lžičky svého namletého koření (postup je výše)
  • 1 prošlehané vejce

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Piškoty nadrťte v hmoždíři. Rozložte na pečicí papír listové těsto, posypte jej po celé ploše nadrcenými piškoty. Ty pohltí trochu šťávy z jablek a zabrání tomu, aby šťáva vytekla ze štrúdlu na plech. To je chuť, o kterou nechcete přijít.

Na piškoty rozložte rovnoměrně nastrouhaná jablka a řádně zasypejte vlastní voňavou směsí koření. Štrúdl zarolujte opatrně jako roládu a kraje ohněte dospod. Mašlovačkou důkladně potřete celý povrch štrúdlu prošlehaným vejcem. Pečte dozlatova 15–20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články