Podzim si užívám ve všech jeho podobách, od odcházejícího babího léta až po ty nešťastné listopadové plískanice. Co se mě týče, už na konci srpna si sepisuju svůj „podzimní to-do list“, abych žádnou podzimní radovánku nevynechala.
Podzim voní a vypadá jinak
Najednou je ve vzduchu cítit hlína, všechno je barevné, a ne oslepené letním žárem, listí šumí. A mlha je snad nejfotogeničtější věc na světě. Namísto smutku z toho, že něco končí, si vychutnávám, jak to vypadá.
Mám radost z podzimního šatníku
Ani nemusíme debatovat o tom, že není prostě lepší kousek oblečení než pořádný vlněný svetr. Vrstvit se dá s lecčím a já jsem v něm nadmíru spokojená. Nejenom proto, že schová nejeden nedostatek. ;-) Užívám si, jak se do něj můžu celá zachumlat.
Na podzim musím být pořád zavřená doma… a nebo taky ne
Hygge, dánskou domácí útulnost, která zpříjemní i tmavé (pod)zimní dny, určitě znáte. Finové mají taky svoji filozofii: sisu. A v rámci ní mimo jiné tvrdí, že ven se dá jít za každého počasí, podzimní plískanice nevyjímaje. Vybavená nepromokavými holinkami a pláštěnkou může i moje malá dcera hopsat v kalužích, aniž bych u toho trnula hrůzou, že promokne a nastydne se – a já zrovna tak. Za sluníčka i v dešti pokračujeme v letním vycházkovém režimu a věřte mi, že pohyb na čerstvém vzduchu náladě svědčí víc než smutné koukání z okna.
Na podzim i jídlo chutná jinak
Na talíři saláty pomalu vyměním za pořádná, hutná jídla – Angličané jim říkají „comfort food“, což mi přijde jako hodně trefné, a zároveň těžko přeložitelné pojmenování – zasytí a ukonejší, takže žádný upršený splín nemá šanci. Na svůj jídelníček pomalu zařazuju hutné polévky, burgundské hovězí nebo pěkně nadýchané kynuté koláče! Protože s plným žaludkem je všechno ještě o řád barevnější.
Tipy na podzimní kuchyni
- Dýně není jenom jedna. Co s nimi podniknout v kuchyni?
- Co s padanými jablíčky? Vyzkoušejte tyto tři klasické recepty
- Provoňte si kávu perníčkovým sirupem
- Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosové koláčky se sezonním ovocem
- Ten nejkřehčí hruškový koláč podle francouzského receptu
- Uvařte si domácí povidla a upečte s nimi kynuté nebo slovenské „parené“ buchty
- Koření je magie. Naučte se vykouzlit domácí směs na jablečný štrúdl
A nakonec, některé činnosti jsou pro podzim stvořené
Třeba zamávat s tou hromadou nepřečtených knížek, co se nám vrší u postele, protože kdy jindy si můžu beztrestně číst třeba celý víkend – v létě mě to táhne ven, k vodě, ale na podzim mi nedělá problém zpomalit a užívat si sama sebe.
Co mám ještě dál na seznamu? Třeba dlabání dýně (jasně, Halloween je americký svátek, ale plápolající svíčka v dýni snad každého obměkčí), sázení vřesu do truhlíků a obdivování aster a chryzantém v květinářstvích, sbírání kaštanů (a vyrábění zvířátek, ať žije dětství!) nebo vaření sirupu na svařák (to je mimochodem neuvěřitelně výborná věc, jak pro mě, tak i jako dárek pro kohokoli, kdo se narodil na podzim).
17 zvířátek z kaštanů
Co třeba brouček, ptáček, nebo dokonce drak? Inspirujte se a vyzkoušejte nová zvířátka!