Právě čtete

Návod na přípravu domácí kombuchy: kvašené limonády, která je plná probiotik

46475  
Sdílet: 

Návod na přípravu domácí kombuchy: kvašené limonády, která je plná probiotik

Výrobu kombuchy jsem dlouho odkládala, protože jsem se bála, že to bude složité. Nakonec jsem se do toho ale pustila a jediné co mě mrzí je to, že jsem odvahu nesebrala dřív. Zas taková věda to není!

7. 1. 2022 4 min. čtení Kateřina Kuranova
Návod na přípravu domácí kombuchy: kvašené limonády, která je plná probiotik

Co to vlastně je kombucha? Kvašený, přírodně perlivý nápoj, který je zdraví prospěšný. Dnes už se prodává ve spoustě kaváren i v lahvičkách v obchodech. Jediné, čeho v něm občas bývá víc, než by bylo nutné, je cukr. Ten je ale i zásadní surovinou, bez které toto pití nevyrobíte. Slouží jako potrava pro kvasinky. Doma si ale můžete ohlídat, že ho v nápoji bude jen tolik, kolik je skutečně potřeba.

recept kombucha

Kombucha je zdravá


Má pro nás spoustu zdravotních benefitů, ale nejznámější je proto, že je plná probiotik. Příznivě působí na střevní mikroflóru, podporuje imunitu a dobré trávení. Doporučuje se pít ji ráno nalačno v množství 200 ml, pak sklenici po každém jídle a dále podle potřeby a chuti. Já kombuchu popíjím studenou i ohřátou. I přesto, že je kvašená, obsah alkoholu je minimální, takže ji mohou i děti.

Tři základní ingredience na výrobu kombuchy

Do základu budete potřebovat tři hlavní ingredience. Pak už se můžete pustit do procesu kvašení.

1. Mateční houba kombucha

Oficiálně se o houbu nejedná, ale každý jí tak říká. Co to tedy je? Směsice kvasinek, bakteriálních kultur a lišejníku. Tvar má podle toho, v jaké nádobě vyrostla. Je kluzká, gumovitá a někomu se může zdát odpudivá. Ale je živá. To je na tom to krásné.

Tuto „houbu“ si můžete sami vyrobit, ale pro první pokusy je mnohem snadnější ji koupit. Někdy se dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, častěji na e-shopech. Také můžete zkusit facebookové skupiny, kde se s vámi o kombuchu další nadšenci rádi podělí.

V průběhu kvašení se u mateční „houby“ začne na hladině tvořit nová. Z malých bublinek se bude postupně spojovat, až se rozleze po celém povrchu. Nové rostoucí houby se nelekejte – nejdřív to vypadá, jako by se v nápoji tvořily nějaké cucky, pak jako by na povrchu vznikala plíseň, ale tohle všechno je ten správný proces. Nakonec jsou někdy obě „houby“ oddělené, jindy srostou v jednu. V budoucnu můžete při výrobě použít dohromady různé „houby: z předešlých várek, maximálně ale 3–5 hub naráz. Po pátém použití houbu vyhoďte.

2. Cukr

Cukr je nezbytnou součástí, protože krmí kvasinky. Díky nim se nápoj mimo jiné stává perlivým. Rozhodně zde ale není cukru tolik, abyste se toho museli bát – kvasinky ho většinu spotřebují. Já používám klasický bílý.

3. Čaj

Někdo tvrdí, že je důležité používat černý, někdo zelený, jiný je kombinuje a další říká, že je dobré čaje střídat, aby se houba pěkně nakrmila a byla to pro ni změna. Ať vyberete jakýkoliv, sáhněte po kvalitních čajích bez dalších přidaných ingrediencí. Sypaný je tou nejlepší volbou.

Jakou nádobu použít?

Nádoba by měla být nejlépe skleněná, rozhodně ne kovová a hlavně čistá. Já používám sklenice od okurek o objemu alespoň 3 litry. Pokud takovou nemáte, mrkněte do obchodu s domácími potřebami. Důležité je široké hrdlo pro snadný přístup k houbě a víčko.

Návod na výrobu domácí kombuchy

Příprava vám zabere asi půl hodiny, ale počítejte s tím, že pak se bude nápoj ještě asi 6–8 dní louhovat. Kromě uvedených ingrediencí mějte ještě po ruce sklenici na kvašení, papírové utěrky, jemné sítko, ubrousek na překrytí a čisté gumičky.

Ingredience na 3 litry nápoje:

  • mateční kombucha
  • 270 g cukru
  • 300 ml nápoje z předešlé várky (tzv. naočkovaného čaje) nebo tekutinu, ve které jste mateční houbu koupili
  • 5 lžiček černého nebo zeleného čaje (případně kombinace)
  • nechlorovaná voda (balená nebo delší dobu odstátá kohoutková)

Při přípravě dbám na hygienu


Stejně jako u jiných procesů fermentace, i tady je hygiena důležitá. Vše musí být perfektně čisté, bez stop saponátů a bakterií. Sklenici i další náčiní důkladně umyjte v ruce nebo v myčce a pořádně opláchněte. Vše můžete také vyvařit. Při výrobě mějte vždy čisté ruce. Já jsem si na kombuchu pořídila i úplně novou vařečku, kterou jsem si označila a na nic jiného ji nepoužívám. Pamatujte, že když hygienu podceníte, může se celý proces zrání zničit.

Postup:

  1. 5 lžiček čaje zalijte horkou vodou a nechte 15–20 minut louhovat v čisté nádobě (v jiné, než bude vaše kombucha později kvasit).
  2. Důkladně vmíchejte cukr, a než se zcela rozpustí, ještě několikrát prolijte sklenici, kterou máte připravenou na kvašení, horkou vodou, aby před použitím byla dokonale čistá.
  3. Oslazený čaj přeceďte do sklenice. Měl by dosahovat do části, kde se u hrdla sklenice zužuje.
  4. Přikryjte sklenici papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, aby dovnitř nemohla spadnout žádná nečistota. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Odkryjte ubrousek a „naočkujte“ čaj. To se dělá tak, že do čaje přilijete nápoj z předešlé várky, asi 100 ml na 1 l čaje. Takže pokud připravujete 3 litry, přidejte 300 ml. Nápoj by teď měl dosahovat asi 3 cm pod okraj hrdla.
  6. Na hladinu nápoje položte „houbu“. Neměl by se zaměňovat vršek a spodek, proto ji vždy pokládejte vrchem nahoru. Někdy vložená houba plave po hladině, jindy spadne ke dnu.
  7. Před uložením hrdlo přikryjte tenkým ubrouskem (aby mohl dovnitř proudit vzduch a nenapadal tam prach nebo hmyz) a upevněte gumičkou.
  8. Kvašení bude trvat asi týden. Už po pár dnech uvidíte, jak se v nápoji tvoří bublinky. Čím déle nápoj kvasí, tím ubývá cukru, protože ho kvasinky spotřebovávají. Když spotřebují všechen cukr, přestane nápoj perlit a z kombuchy se stává ocet. To je asi po dvou týdnech. Proto průběžně ochutnávám a začínám nápoj konzumovat ve chvíli, kdy nejvíce vyhovuje mým chutím.
  9. Po vytvoření kombuchy vyjměte obě houby, původní i dceřinou, omyjete je od kalu, a abyste je uchovali pro další použití, ponořte je čisté do naočkovaného čaje.
  10. Uchovávejte při pokojové teplotě ve tmě. Denní paprsky, kouř a výpary z vaření kombuše nedělají dobře. Proto je dobré ji uložit na místo, kde se s ní nebude hýbat a kde bude mít klid pro zrání.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články