Není prostě nad rajčata uzrálá na slunci. To musíte uznat! Jejich nasládlá lahodná chuť se tak skvěle snoubí s olivovým olejem a česnekem, který jim dá říz, a tymián jen tuhle jízdu chuťovými pohárky doladí.
Tato rajčata jsou skvělá jako předkrm. Já si s oblibou připravuji večeři složenou právě z takových malých předkrmů. Naložená rajčata, olivy, sýr feta, kus parmazánu, houbičky na kyselo a třeba mozzarella… Zakápnu balsamicem a kvalitním olejem, nejen olivovým a přikusuju ciabattu. Boží!
A jestli máte děti se stejnou vášní pro Itálii na talíři, tak jim můžete tahle skvělá rajčátka naservírovat do bagetky a poslat je se skvělou sváčou do školy. Tak já letím, první červené plody už dozrály!
Recept na naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem
Suroviny:
- 2 kg rajčat
- utřené hlavičky česneku
- tymián
- sůl
- olivový olej
Postup:
Můžete se rozhodnout, zda nakládaná rajčata budete chtít ve slupce, či nikoliv. Pokud ne, pak nakrojíme rajčata kolem dokola, vložíme na dvě minuty do vroucí vody, vyjmeme a vložíme do studené vody. Pak půjdou slupky krásně odloupnout. Rajčata nakrájíme na půlky, vyskládáme na pekáč středy rajčat nahoru a pečeme v troubě 40 minut na 180 stupňů. Pak na ně poklademe utřený česnek, posolíme a zasypeme nasekaným tymiánem. Pak vždy k sobě přiložíme 2 půlky, čímž rajče uzavřeme a vyskládáme poměrně natěsno do sklenice. Zalijeme olivovým olejem až po vrch a dáme do lednice.