Právě čtete

Domácí kremrole v klasickém provedení, naslano i s moderními krémy a typy zdobení

14298  
Sdílet: 

Domácí kremrole v klasickém provedení, naslano i s moderními krémy a typy zdobení

Pro mě jsou kremrole vzpomínkou na dětství. Možná i proto někteří říkají, že v moderní cukrařině pro ně není místo. Já to ale vnímám přesně naopak. Klasické dezerty v poctivém provedení k dnešnímu mlsání rozhodně patří a navíc se také dají vyšperkovat podle trendů.

24. 1. 2022 2 min. čtení Romana Böhmová
Domácí kremrole v klasickém provedení, naslano i s moderními krémy a typy zdobení

Základem jsou křehké trubičky, které můžete plnit nasladko i naslano. Souhlasím, že nejlepší a tradiční je sladký bílkový krém, ale na rodinných oslavách jsou právě i slané minikremrole vždy velkým hitem. Plním je avokádovou nebo šunkovou pěnou. Když si chci trochu vyhrát se sladkou variantou a udělat kremrole v modernějším stylu, sáhnu po nejrůznějších odlehčených dortových krémech, které použiji místo běžné bílkové náplně. Nejraději mám malinový krém, pařížský a ze slaného karamelu.

Občas kremrole seshora pokapu rozpuštěnou čokoládou, a než stihne zatuhnout, posypu ji nasekanými pistáciemi, opraženými nasekanými mandlemi nebo třeba lyofilizovanými malinami. Pak kremrole vypadají opravdu slavnostně. Zdobit můžete také okraje, kde vykukuje krém.

Když nemám moc času připravovat krémy a chci naservírovat výborný moučník ke kávě, plním obyčejnou šlehačkou. To ale vždy těsně před podáváním, aby šlehačka dobře držela, byla čerstvě ušlehaná a nerozmáčela korpusy.

Tip na pistáciový krém


Vyzkoušejte kremrole naplnit pistáciovým krémem z mascarpone. Stačí vyšlehat mascarpone s trochou cukru, přidat smetanu ke šlehání (mascarpone a smetana v poměru 1:1) a šlehat, dokud nevznikne hezky tuhý krém. Nakonec přimíchejte lžíci pistáciové pasty a máte vynikající pistáciový krém, který díky své barvě i skvěle vypadá.

Recept na klasické domácí kremrole

Nezapomeňte, že budete na kremrole potřebovat kovové trubičky kónického tvaru. Já jsem si je za pár korun koupila v domácích potřebách.

Ingredience na korpusy (cca 20 ks):

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla + na potření trubiček
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek + vejce na potření
  • ¼ lžičky soli

Na švýcarský meringue:

  • 200 g cukru krupice
  • 100 g bílků

Na zdobení:

  • nasekané pistácie
  • lyofilizované maliny
  • moučkový cukr

Postup:

  1. Na vál si dejte mouku, máslo, žloutek a špetku soli. Vše pomocí prstů zpracujte v drobenku.
  2. Postupně přilévejte šlehačku a vypracujte těsto. To můžete udělat i v robotu pomocí nástavce typu K.
  3. Hotové těsto dejte do potravinové fólie a nechte v lednici minimálně tři hodiny odležet, ideálně přes noc.
  4. Odleželé těsto na moukou posypané ploše vyválejte natenko. Rádýlkem nebo nožem ho nakrájejte na proužky. Těmi obmotejte máslem potřené trubičky.návod na kremrole
  5. Pečte na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí kovové trubičky z korpusů vytáhněte.
  6. Do nerezové misky si dejte bílky s cukrem a na vodní lázni je začněte šlehat. Bílky by se měly zahřát na cca 50 stupňů. Cukr se hezky rozpustí. Pak dál šlehejte, ale sporák už vypněte, aby teplota nestoupala. Meringue šlehejte, dokud nebude krásně hladký a pevný.
  7. Hotový meringue dejte do zdobicího sáčku s hladkou zdobicí špičkou a naplňte jím kremrole (vždy z obou stran).
  8. Hotové kremrole z boků můžete ozdobit nasekanými pistáciemi nebo rozdrcenými lyofilizovanými malinami. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.jak plnit kremrole
Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články