Právě čtete

Vyzkoušené tipy, jak využít cuketu v kuchyni (a cuketové menu k tomu)

13813  
Sdílet: 

Vyzkoušené tipy, jak využít cuketu v kuchyni (a cuketové menu k tomu)

Cuketa je právě na vrcholu sezony. Kdo má zahrádku, tomu vyrostla bez námahy i na kompostu, kdo nemá, ten ji pořídí v každém supermarketu za pár korun. Když na to přijde, uděláte z cukety klidně tříchodový oběd. Že si to nedovedete úplně představit? Nakoukněte do mé kuchyně a zkuste některý z netradičních receptů z cukety.

29. 7. 2019 5 min. čtení Tereza Olivová
Vyzkoušené tipy, jak využít cuketu v kuchyni (a cuketové menu k tomu)

Osobně cuketu miluju právě pro její všestrannost, nenáročné pěstování a chuťovou variabilitu. Umí pohltit chutě ostatních potravin a koření, můžete ji přidat do většiny letních jídel. Je skvělá na grilu jako doplnění masových chodů. Zároveň skvěle zvláční tradiční sladké recepty – buchty, bábovky, nebo třeba perník, jak si ukážeme.

V sezoně používám cuketu všelijak

Můžete ji třeba:

  • Přidat do těsta na sladké pečivo: muffiny, bábovky, chlebíčky… nahrazuje vejce nebo část mouky, podle množství cukety dolaďte ostatní suroviny, abyste zachovali vlastnosti těsta, jak ho znáte
  • Nahradit jí těstoviny spiralizérem nebo nouzově širokou škrabkou vytvořte nudličky a lehce je povařte v rajčatové omáčce, stačí deset minut a máte hotovo
  • Zavařit s ostatní zeleninou na čalamádu, v ajvaru nebo základu na omáčky nebo přidat do čerstvé čalamády třeba na topinky nebo k masu
  • Přidat do krémové polévky jako „střapečky“ – nastrouhanou vyždímanou cuketu se sýrem upečte na plechu a ozdobte jí polévku, je to vynikající
  • Použít místo masa ve variacích místo mletého, např. v sekané, nebo přidat do nádivky
  • Nastrouhat do bramboráků – doma milujeme cukeťáky půl napůl s bramborami v bramborácích, nebo jí brambory zcela nahradíme
  • Obalit jako řízek a usmažit – hodí se jakákoli pevná čerstvá cuketa, měkké a starší už na obalení nepoužívejte, byly by hodně nasáklé olejem
  • Orestovat nebo ogrilovat jen tak nebo s další zeleninou a použít jako přílohu k čemukoli
  • Rozmixovat na polévkový krém – stačí orestovat cibulku, přidat cuketu, také osmahnout, zalít zeleninovým vývarem, přidat můžete smetanu, čerstvý sýr, nebo jen brambory, dochutit, rozmixovat a je to

Aby byla cuketa dobrá, je potřeba s ní správně pracovat

Cuketa je často haněná pro svůj vysoký obsah vody, kvůli kterému často chutná „blemcavě“, nebo podle některých „jako bláto“. Jak tomu předejít?

  • Cuketu nesolte, pokud ji budete tepelně zpracovávat (grilování, pečení, restování…).
  • Když už, nechte ji cca 20 minut „vypotit“ a potom sceďte a osušte.
  • Pokud ji strouháte do těsta, vždy ji vyždímejte. Já ji nastrouhám na čistou utěrku, nechám chvíli odležet a pak promačkám přes látku.
  • Cuketu by mělo doprovázet dobře ochucené jídlo. Její výhoda a zároveň nevýhoda je, že přebírá chuť surovin kolem sebe. Díky tomu se třeba hodí do těsta, ale také kvůli tomu není moc lákavá sama o sobě, pokud chybí aspoň koření. Můj tip: perfektní je s česnekem.

Můj tip na „cuketové menu“

Cuketa umí vytvořit chutné spojení s mnoha druhy zeleniny, dá se zpracovat na mnoho způsobů (rozepsala jsem je výše) a je skvělá i nasladko. Poskládala jsem z ní celé menu. Začínám salátem s grilovanou cuketou – vynikne sama o sobě, a to klidně hned v několika tvarech i barvách. Hlavní chod je „z jednoho hrnce“ a myslím, že zapečené cokoli se sýrem milují snad všichni. Zavírám ho tradičním dezertem – perníkem, kterému cuketa dodá vláčnost a téměř vůni zelených jablek.

Předkrm: vlažný salát z grilované cukety se zeleninou

V létě, když je veškerá zelenina nejčerstvější, je tento lehký salát prostě perfektní a já se na něj těším celou zimu! Navíc vypadá krásně díky tomu, jak je barevný. Cuketu do něj griluju tak, aby měla jasné „drážky“, které jí takto velmi sluší. Největší kouzlo je ale schované v zálivce.

Suroviny na dvě porce:

  • 1 kulatá cuketa (velikost do dlaně)
  • 1 malá žlutá cuketa
  • 6 malých koktejlových paprik
  • 8 středně velkých rajčat na větvičce
  • 1 červená cibule
  • 1 palice česneku (nemusí být)
Na zálivku:
  • 1 lžíce olivového oleje + další 1–3 lžíce na dokončení
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička bylinkové směsi koření (nejlépe italské nebo francouzské)
  • vločková sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele

Postup:

  1. Základem je zelenina: Cuketa se griluje bez ochucení, jen potřená tenkou vrstvou oleje, aby se nepřipekla. Papriky v celku vložte do rozpálené trouby na 200 °C a nechte je skoro až zčernat. Doba opékání paprik se liší podle velikosti, ale dá se říci, že do deseti minut bude hotovo. Na posledních 4–5 minut do trouby přidejte také větvičku rajčat.
  2. V mezičase připravte zálivku: metličkou prošlehejte olej, pastu tahini, citronovou šťávu a koření v hlubokém talíři. Podle toho, jak je tahini kvalitní a tuhé, bude třeba ředit dalším olivovým olejem. Nebojte se přidat další jednu až tři lžíce tak, aby vznikla hladká jemná a tekutá zálivka. Dochuťte ji podle sebe solí, citronovou šťávou a dalším kořením. Na závěr přimíchejte nasekanou petrželku.
  3. Papriky spařte po upečení pod pokličkou nebo v sáčku, aby se snáze loupaly.
  4. Veškerou pečenou a grilovanou zeleninu můžete pokrájet, nebo ji nechat na efekt zdobit talíř. Servírovat můžete zeleninu samotnou se zálivkou a čerstvou červenou cibulí, nebo ve velké míse uprostřed stolu na listech polníčku.

Hlavní chod: zapečená cuketa s bramborami a kozím sýrem

Miluju jídla z jednoho hrnce. Nejen proto, že nenašpiním horu nádobí, ale protože se na stole krásně servírují. Navíc cokoli zapečeného má vždycky úspěch. Když si dáte trochu práce s krájením zeleniny, máte zaručený úspěch chutného a profesionálně připraveného pokrmu.

Suroviny na dvě porce:

  • 2 mladé menší cukety
  • 4 rané velké brambory

Tip: vybírejte podobné průměry brambor a cukety, aby se vám dobře skládaly do zapékací mísy.

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 100 g čerstvého měkkého kozího sýra
  • kvalitní vločková sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • trochu oleje na vymazání mísy

Postup:

  1. Cuketu a brambory nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu vymažte tenkou vrstvou oleje. Jednotlivé plátky brambor a cukety skládejte v mírně zkoseném úhlu střídavě na sebe. Až zaplníte dno, lehce zeleninu přitlačte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Zatím další vrstvu nepřidávejte.
  2. Prošlehejte smetanu s mlékem. Brambory s cuketou osolte, přidejte čerstvý rozmarýn a zalijte je polovinou smetanové směsi. Posypte dalším čerstvým rozmarýnem a nadrobenou polovinou kozího sýra.
  3. V protisměru vyskládejte druhou vrstvu brambor a cukety a jemně přimáčkněte dlaněmi k první, aby byl každý kus zeleniny ochucený. Celou plochu opět opepřete, zalijte zbytkem smetanové směsi, posypte rozmarýnem a zbylým sýrem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut.

Dezert: cuketový perník

Cuketa nasladko. Že jste to ještě neslyšeli? Já cuketu používám do pečení moc ráda, krásně zvláční těsto. O všech možných způsobech, jak s cuketou naložit, píšu na začátku článku.

Suroviny na čtyři porce:

  • 150 g strouhané cukety (po vyždímání přebytečné vody)
  • 2 vejce
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička kvalitního holandského kakaa
  • 1 bio citron (nebo citron s označením „s chemicky neošetřenou kůrou“)

Postup:

  1. Velkou výhodou tohoto receptu je jeho velmi snadná příprava. Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle a nechte ji pár minut dýchat. Cuketa samovolně pustí vodu, kterou pak snadno vyždímáte. Přebytečná voda by kazila konzistenci výsledného těsta a zbytečně prodlužovala dobu pečení.
  2. Na cuketu rozklepněte obě vejce, přidejte olej, promíchejte lehce vařečkou nebo stěrkou. Ve vedlejší míse promíchejte suché suroviny, tedy mouku, kypřící prášek do perníku, cukr, skořici, kakao kůru z citronu a směs dobře promíchejte. Celou ji přesypte do mokré směsi a dobře promíchejte.
  3. Čtyři terakotové misky lehce potřete olejem, třeba mašlovačkou, a rovnoměrně do nich rozdělte perníkové těsto. Nechte jej v mističkách odpočívat 10 minut a mezitím předehřejte troubu na 170 °C. Pečte na horkovzduch 20 minut rovnoměrně uprostřed trouby a poté kontrolujte špejlí, že je perník propečený.

Výhodou pečení v miskách je přímé servírování z nich, na stůl pak doplňte domácí šlehačku nebo crème fraîche. S kávou tak krásně zakončíte celé cuketové menu.

Na kterou část menu se nejvíc těšíte?

Hlasovat

O cuketě

Tahle jednoletá zelenina je plodem šlechtění italských zahradníků, která je kultivarem známé tykve. Mezi její blízké příbuzné, tedy další kultivary patří patizon, také dýně a mnoho desítek dalších druhů tykvovité zeleniny. Je oceňovaná pro své snadné pěstování, rychlý růst a obsah mnoha důležitých látek. V kuchyni poskytuje prostor pro vaši fantazii, protože sedí snad do každého jídla. :-)

Čtěte také

3 letní tvarohové dezerty sladké jen od ovoce
3 letní tvarohové dezerty sladké jen od …14672
Jak uvařit pohanku, aby vám chutnala?
Jak uvařit pohanku, aby vám chutnala?15183
Tři slané dezerty (navíc přirozeně bezlepkové!)
Tři slané dezerty (navíc přirozeně bezle…10636
Další články