Právě čtete

Co mě v zimě drží nad vodou, když neslavím Vánoce

15189  
Sdílet: 

Co mě v zimě drží nad vodou, když neslavím Vánoce

Bez Vánoc se může zima zdát nekonečná a extra protivná. Nemusí to ale být tak strašné.

16. 11. 2019 5 min. čtení Marie Háková
Co mě v zimě drží nad vodou, když neslavím Vánoce

Vánoce jsou v roce umístěné strategicky: jakmile skončí léto a ta hřejivá, milá část podzimu, člověk začne soustředit energii na nadcházející svátky a má se na co těšit. Pak přijde leden, to jsou nové začátky, únor je krátký, to se doklepe, a březen, to je přece skoro jaro. Prosincové Vánoce jsou perfektní záchytný bod.

Já ho nemám. Nic proti svátkům, jenom posledních pár let pro mě nemají tu sílu, a vím, že v tom nejsem sama – pokud už jste dospělí, ale ještě nemáte děti, nebo už jsou děti dávno z hnízda, nějak přirozeně přijde, že Vánoce už nejsou to, k čemu se člověk upíná celé to pošmourné listopadové a prosincové období.

Dá se to celé překlepat i bez náhrady a několik měsíců strávit povzdechy „už ať je jaro a léto!“ ale já se nějak nechci půl roku života těšit na něco, co bude až někdy. Pokud to máte podobně, pojďme se navzájem inspirovat k zimě, co si užijeme a ne jenom přežijeme. :-)

Ilustrační foto

Náhradní program pro vánoční volno

Státní svátek v kalendáři zkrátka je, ať už ho chcete oslavit tradičně, moderně a nebo vůbec. Volno máme všichni. Já si ho užívám – a těším se na něj jako na takovou malou, doma strávenou dovolenou přesně podle sebe, kdy po mě nikdo, ale fakt nikdo vůbec nic nechce. Je to paráda. V nejlepším případě mám volno až do Nového roku a je to ještě lepší než vánoční prázdniny ve škole (protože teď už si můžu dělat, co chci).

Tipy na aktivity: filmový maraton oblíbeného nebo úplně náhodného žánru (jeden rok jsme třeba s mužem koukali na hudební filmy), čtení těch nejoblíbenějších knih nebo dočítání hromádky, na kterou se přes rok nedostane, výlety po okolí (zvlášť v posledních letech, kdy je docela teplo, jsou hodně příjemné) a nebo prostě sladké nic-ne-dě-lá-ní jako když pořádný víkend vynásobíte deseti. Nebo cokoli jiného, co vás těší, ale nemáte na to přes rok čas: aby byly Vánoce zkrátka speciální.

Něco takového může být hezkým světlem na konci listopadového tunelu, co myslíte?

Štědrý den vůbec nemusí být tradiční


Pokud to pro vás momentálně nemá to kouzlo, proč to lámat. Máte-li několik dalších podobně naladěných přátel, je vážně milé se na Štědrý den potkat: ve větších městech najdete otevřené podniky (my máme oblíbenou kavárnu, kde ten den obsluhuje jenom pan majitel; myslíme, že svátky taky neslaví, protože vypadá dost spokojeně), ale vždycky je tady obývák někoho z vás nebo hezké místo na procházku. A to setkání nemusí mít s Vánocemi společného vůbec nic, ale věřte mi – auru něčeho výjimečného dostane i tou náladou všude kolem.

I vánoční čas, který neslavíme, je prostor pro „usebrání se“

Vánoční svátky jsou ve své tradici vlastně docela meditativní a velmi klidné. Příroda se uklidňuje, hodí se ji napodobit. Když už máme to volno, máme také prostor zpomalit, zamyslet se, přebrat si svoje záležitosti a tak. Navzdory aktivitám výše je opravdu příjemné je takto pojmout – ať už do kostela chodíte, nebo ne.

Ilustrační foto

Možná vás nijak zvlášť nedrží nad vodou představa Vánoc, ale pořád můžete vánoční čas využít k tomu, abyste „restartovali“; a s tím půjde zbytek zimy mnohem snáz, věřte mi. Pořádek v hlavě umí divy s náladou i kondicí minimálně na nějaký čas.

Kromě meditace, rekapitulace uplynulého roku, spřádání nových plánů nebo jen tak plynutí myšlenek je tu ještě jedna věc – opravdu důkladný úklid. Patříte-li mezi ty, koho čistý a uspořádaný domov nabíjí, zkuste zimní období věnovat právě jemu, a věnovat se letos i zákoutím (bytu či mysli), která jinak přeskakujete.

Tip, jak si užít adventní období

Tip, jak si užít adventní období

Jana se podělila o skvělé tipy na každodenní malou aktivitu, která ji naladí na Vánoce. A protože nejde jenom o koledy a dárečky, možná se inspirujete i vy.

Nakoukněte

Než se vzpírat zimě, radši jí podlehnout, a využít ji

Co, co?

Ať chceme, nebo ne, lidské tělo reaguje na to, co se zrovna děje kolem. A když se tomu moc neprotivíme, je existence taková… jednodušší.

Období někdy od změny času je celé takové spavé a klidné. Člověk se buď může zlobit, že nemá tu letní energii, nebo se přestat vzpírat a plynout s proudem toho, co je. Víc spát – když si o to tělo říká, pravděpodobně mu to prospěje (vypnout televizi a jít si lehnout dřív nezafunguje první den, ale když si člověk zvykne, je to neskutečně příjemné). Jíst podle zimy – teplé polévky, kořenovou zeleninu, jídlo dochucené hřejivým kořením. Zachumlat se do pořádné šály a čepice, mít teplou bundu nebo kabát, hrubé ponožky, a nesnažit se být pořád frajerka v teniskách a bundičce. Zkrátka, nesnažit se to přetlačit.

Ilustrační foto

Čínská tradice říká, že každé období má svoji „qi“ (energii) a kdo jde proti ní, ten si do toho následujího období přinese akorát nepohodu na těle i na duši. Ono to zní možná moc ezo, ale i naši předkové tak fungovali, a třeba to bude příjemnější i vám. A jarní únava pak možná bude menší, protože se člověk vyspí skoro jako ten medvěd. :-)

Na jaro a léto se zkrátka pořád těším (netěšit se nejde, ne? :-)), ale snažím si vychutnat i to, co je před tím. Chce to jenom překódovat si tu zimní nechuť, co má tolik z nás v hlavě.

Proti zimní depresi

Proti zimní depresi

Dánové na to mají celý koncept: hygge. Domácí pohodu plnou světýlek a příjemných věcí. Zima je najednou příjemné období.

Číst více

Léto má svoje aktivity – proč by je nemohla mít i zima?

„Léto miluju, protože můžu plavat, jsem dlouho do noci venku na zahrádce (pivní nebo se záhonky?), jezdím na výlety…“ Doplňte si podle sebe. Věci, co se dají dělat specificky v létě, jsou lákavé. Přirozeně.

Pokud vás léto nabíjí právě tím, že nabízí něco speciálního, zkuste to hacknout a najít něco, co se dá dělat pro změnu jenom v zimě, nebo je v tomto období tak nějak příjemnější. Možná to bude chvilku trvat. Docela závidím lidem, co rádi jezdí na lyže nebo běžky, hned mají něco, co jim v zimě dělá radost a drží je nad vodou. (Já se lyží bojím, co už.) Nebo klidně háčkujte, začtěte se do oblíbených knih svého dětství nebo se pusťte do kuchařských experimentů, na které není po zbytek roku čas. Někdo se třeba v zimě pouští do důkladného úklidu.

Ideální na zimu: běžky

Ideální na zimu: běžky

Nebaví-li vás jezdit nahoru a dolu na kopci, ale vlastně byste rádi zimní aktivitu v přírodě, dejte šanci běžkám! Stačí vám jenom základní výbava, a naučit se běžkovat není těžké.

Číst více

Fyzické aktivity mají výhodu – nabíjí nás endorfiny, takže jsme po chemické stránce doopravdy šťastnější. Tak jsem se třeba rozhodla, že zima je to období, kdy budu chodit na stěnu.

Před Vánoci i po nich je zkrátka na co se těšit a co si užívat, i když nejste zrovna dvakrát vánoční typ. Přeju vám, ať si zimní období vychutnáte, jak jen to jde!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články