Právě čtete

Dělejte parádu s vlastní síťovkou! Tady je návod i pro začátečníky

133052  
Sdílet: 

Dělejte parádu s vlastní síťovkou! Tady je návod i pro začátečníky

Pokud už trochu umíte háčkovat nebo se do toho chcete pustit, zkuste si se mnou síťovku. Výsledek je praktický a populární, proces zase úžasný balzám na nervy. Uháčkujete ji za pár hodin a po troše cviku se do ní může pustit i začátečník.

28. 7. 2018 5 min. čtení Tereza Olivová
Dělejte parádu s vlastní síťovkou! Tady je návod i pro začátečníky

Síťovka je podle mě jedna z těch věcí, na které můžeme být pyšní: je to totiž československý vynález a dokonce má vlastní pomník! Před 90 lety ji poprvé vyrobili ve Žďáru nad Sázavou a od té doby se rozšířila do celého světa.

Protože v kabelce nezabere skoro žádné místo a naskládám do ní i větší nákup, zvykla jsem si mít v každé tašce jednu.

Pokud se vám do vlastní síťovky pouštět nechce, mrkněte se na Tchibo.cz – právě teď ji máme v nabídce. :-)

Nejdřív úvod pro úplné začátečníky

Bohužel, háčkování jsem se nemohla naučit od babičky. Ale víte co? Základ se dá snadno okoukat z YouTube a pak už jen kombinujete „štryky“. Já jsem na videonávodech začínala, protože ty psané pro mě byly španělská vesnice a navíc jsem levák, takže jsem se motala i do kreslených návodů.

Když se chcete pustit do háčkování, je potřeba naučit se několik kroků, které se pak v návodech různě kombinují.

Doporučuji učit se podle této sady videí: https://www.youtube.com/channel/UCHrFmyurg5Ja9r35OgUghiQ/videos

Přehrát znovu

Konkrétně k návodu na síťovku budete potřebovat znát kroky níže. Určitě se na ně mrkněte na videu, ale zkusím vám je trochu ujasnit:

  • Řetízkové oko, což je takový základ pro úplně všechno háčkované. Vznikne tím, že nahodíte přízi a protáhnete očkem, které máte na háčku.
  • Krátký sloupek, ze kterého se pak snadno naučíte i ty polodlouhé a dlouhé. Háček píchnete do následujícího oka, nahodíte přízi a protáhnete napíchnutým okem, pak opět nahodíte přízi a protáhnete ji oběma očky, která máte na háčku.
  • Dlouhý sloupek vychází z krátkého, ale před píchnutím do dalšího oka na háček nahodíte přízi. Tím vzniknou na háčku tři očka. Pak dvakrát naberete přízi a protáhnete dvěma očky.
  • Vícekrát nahozený sloupek znamená, že místo jednoho nahození nahodíte přízi vícekrát. Zní to složitě, ale nebojte, chytíte to.
  • Pevné oko nejčastěji funguje jako zakončení a zároveň uzlík, aby se dílo nerozpletlo. Háček protáhnete najednou nahozenou přízí i původním okem.
  • Sháčkování dvou krátkých sloupků Píchnete do prvního sloupku a naberete přízi, sloupek nedokončíte. Píchnete do druhého sloupku a zase naberete přízi, na háčku jsou tři očka. Nahodíte přízi a protáhnete všemi třemi očky.

Jak jsem psala, tyto kroky se nejsnáze naučíte z YouTube. Doporučuji si je vždycky párkrát vyzkoušet a až je budete mít v ruce, můžete se pustit do síťovky.

Jak si uháčkovat síťovku?

Síťovku v tomto návodu jsem uháčkovala z asi 60 g směsové příze typu Kačenka (může být i Kája). K tomu jsem použila háček velikosti 3,5.

Pokud už jste zvyklí háčkovat, tak pozor: v případě síťovky neutahujte přízi, celá taška musí být volná, aby správně pružila.

Krok 1: očko a první řada

Začneme takzvanou smyčkou (v návodech se jí také říká magické oko nebo stahovací oko), naznačíme uzlík, ale neutáhneme. Stáhneme řetízkovým okem. Při tomto způsobu nevzniká žádný viditelný šev.

  1. řada: do smyčky uháčkujeme 6 krátkých sloupků.

Smyčku neutahujeme. Také na konci řady neděláme pevné oko, tedy řadu neukončujeme, ale háčkujeme ve spirále (v nekonečné řadě). Zejména začátečníkům bych doporučila začít si už od tohoto kroku označovat každou novou řadu kouskem jinak barevné příze, který si vždy na daném místě na chvíli nasunete. Já to dělám dodnes. :-)

Krok 2: dno tašky – uháčkujeme „placku“

Od teď dál začneme háčkovat dlouhé sloupky.

  1. řada: do každého sloupku předchozí řady háčkujeme dva dlouhé sloupky a jedno řetízkové oko. Dělá se to celkem 6×, tím pádem máme 12 sloupků. 

Na druhém obrázku vidíte označení druhé řady a začátek třetí.

  1. řada: do každého sloupku předchozí řady háčkujeme jeden dlouhý sloupek a dvě řetízková oka. Na konci máme tedy pořád 12 sloupků a 12 „mezer“ vzniklých z řetízkových ok. Až do 19. řady do mezer nic neháčkujeme.
  2. řada: do každého sloupku předchozí řady háčkujeme dlouhý sloupek, dvě řetízková oka, dlouhý sloupek, dvě řetízková oka. Pak máme 24 sloupků.
  3. řada: jako 3. řada – na konci máme 24 sloupků, protože jsme nezdvojovali (dělali jsme jeden dlouhý sloupek).
  4. řada: jako 4. řada. Protože děláme dva dlouhé sloupky, zdvojujeme, a tedy na konci máme 48 sloupků.
  1. řada: jako 3. a 5. řada, to znamená jeden dlouhý sloupek. Jelikož nezdvojujeme, končíme zase se 48 sloupky.

Kdybyste chtěli tašku větší, dno můžete zvětšit ještě o dvě řady, začnete zdvojením (dva dlouhé sloupky) a druhou řadu děláte s jedním dlouhým sloupkem. Tím pádem byste v obou řadách a v následujích krocích pracovali s 96 sloupky a všechna čísla v následujících krocích byste si museli vynásobit dvěma. To už by ale síťovka měla dvojnásobný objem a byla vážně velikánská. :-)

Krok 3: natáhneme tašku do výšky

  1. řada: do každého sloupku předchozí řady háčkujeme jeden 2× nahozený dlouhý sloupek a mezi ně tři řetízková oka. Máme tedy pořád 48 sloupků.
  2. – 18.řada: do každého sloupku předchozí řady háčkujeme jeden 3× nahozený dlouhý sloupek a mezi ně tři řetízková oka. Tím tašce uděláme „tělo“. Pořád bychom měli pracovat se 48 sloupky.

Těchto řad můžete udělat i více nebo méně, podle toho, jak „dlouhou“ tašku chcete.

Krok 4: přecházíme k uzavření a k uchům

  1. řada ukončuje oka a vytváří tak lem tašky. Proto začneme háčkovat souvislou řadu. Háčkuje se za vnější nit tak, že do každého sloupku předchozí řady uháčkujeme jeden dlouhý sloupek, jedno oko vynecháme, do následujících dvou opět dlouhý sloupek, mezi ně už neháčkujeme žádná řetízková oka.

Tím se vám ztrojnásobí počet sloupků – v našem případě jich bude 144. Začátečníkům se může stát, že se sem tam ztratí jedno očko, a tak skončíte třeba na 140. Když se podíváte pozorně, nedokonalost objevíte, ale na funkčnost tašky to vliv nemá. Tak se toho nebojte, příští taška už bude určitě lepší.

  1. řada by měla vytáhnout lem do výšky. Do každého sloupku předchozí řady háčkujeme jeden dlouhý sloupek. Počítáte dobře, pořád byste jich měli mít 144, nebo aspoň přibližně takové číslo.
  2. řada pak lem trochu zužuje. Do prvních 12 sloupků předchozí řady háčkujeme krátký sloupek, následujících 24 sloupků vždy po dvou sháčkujeme krátkým sloupkem. To opakujeme celkem 4×. Na konci by vám měly zůstat 2/3, tedy 96 sloupků.

No a pak už jen ucha… Ta dají začátečníkům zabrat asi nejvíc, ale už jste zvládli skoro celou tašku! Tohle půjde taky.

  1. řada: do prvních 12 sloupků předchozí řady háčkujeme krátký sloupek. Pak vytvoříme první ucho tak, že háčkujeme 70 řetízkových ok (více nebo méně změní délku uší) a opět se napojíme za sháčkovanými 12 sloupky. Dejte si pozor, aby se vám uháčkovaný řetízek nepřekroutil, špatně by se do něj háčkovala další řada. Pak háčkujeme 36 krátkých sloupků a vytvoříme druhé ucho opět uháčkováním 70 řetízkových ok, znovu se napojíme po 12 sloupcích a řadu dokončíme 24 krátkými sloupky.
  2. řada: do každého sloupku a řetízkového oka předchozí řady háčkujeme jeden dlouhý sloupek. Tím ucha začnou nabývat na šířce.
  3. řada: do každého sloupku a řetízkového oka předchozí řady háčkujeme jeden krátký sloupek a ukončíme pevným okem.

Gratuluju, háčkovaná síťovka je hotová!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články