Právě čtete

Velikonoční zajíček s karamelizovanými zrnky kávy

10538  
Sdílet: 

Velikonoční zajíček s karamelizovanými zrnky kávy

Mazance, jidáše, nádivky, beránci… pořád toho velikonočního pečení nemáte nad hlavu? To je dobře, protože pro vás máme další recept, který musíte vyzkoušet. Ozdobte si letos slavnostní stůl i vynikajícím kávovým zajíčkem.

18. 4. 2025 2 min. čtení Redakce
Velikonoční zajíček s karamelizovanými zrnky kávy

O významu tohoto symbolu jara se dá najít poměrně hodně informací. Nás ale nejvíc zaujala legenda o pohanské bohyni plodnosti Eostre, která proměnila zmrzlého ptáčka v zajíce a on pak z vděčnosti kladl na jaře vajíčka jako pták. Taková romantika! Zajíc prý také nosí štěstí a podle byzantské ikonografie představuje Krista. Jinak k nám ale zvyk velikonočního zajíčka, co nosí vajíčka (hlavně ta čokoládová), která děti musí hledat, přišel z Německa.

Ať už k nám tedy přiskákal z jakéhokoliv místa nebo důvodu, zdá se, že by na Velikonoce rozhodně neměl chybět. Koneckonců, i formu na pečení ve tvaru zajíčka pravidelně míváme v jarní kolekci Tchibo.

Recept na kávového zajíčka

Káva se přidává do těsta ve formě espressa, ale i jako netradiční kávový griliáš. Ten dává výslednému pečivu novou (a velice chutnou) strukturu.

Ingredience:

  • 10 kávových zrn Tchibo Brazil Mild
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 1 silné espresso
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 90 g nasekané tmavé čokolády

Postup:

  1. Nejprve si připravte karamelizovaná kávová zrna. Do pánvičky nasypte 2 lžíce cukru a pomalu ho rozpusťte v karamel.
  2. Vmíchejte nahrubo nadrcená zrna kávy (rozdrtit je můžete například v hmoždíři) a vše ihned přelijte a rozprostřete na pečicí papír.
  3. Nechte vychladnout a poté nadrťte na malé kousky.
  4. Na těsto utřete vejce s cukrem do pěny a postupně přilévejte mléko. Také přidejte máslo, kávu, čokoládu, mouku, sodu a zkaramelizovaná zrna kávy.
  5. Těsto vlijete do menší formy na zajíčka až po okraj (pokud nemáte silikonovou, dobře ji vymažte a vysypte) a přikryjte druhou polovinou formy.
  6. Pečte na 180 °C zhruba 35–40 minut.

Co dělat, aby šel zajíček dobře vyklopit?

Tím, že je zajíček poměrně malý, většinou není problém dostat ho z formy celého. Oproti tomu u beránka to někdy bývá oříšek! I přesto, pokud nemáte silikonovou formu, je lepší preventivně dodržet několik pravidel, abyste předešli přilnutí:

  1. Formu dobře vymažte olejem nebo sádlem. Nejlépe to jde mašlovačkou. Je lepší vyhnout se máslu i dalším tukům, které nejsou 100%. Obsahují totiž vodu a právě to by mohlo napáchat neplechu.
  2. Dobře vysypte! Můžete použít hrubou mouku, ale klidně i sušený strouhaný kokos! To je zajímavé a chutné ozvláštnění.
  3. V místě oušek formu zvenčí obalte alobalem. Bývá tam menší vrstva těsta než ve zbytku formy, tudíž se rychleji propeče a teoreticky i připeče, což opět může znamenat problém s vyklápěním. Nedávejte ale příliš silnou vrstvu, jinak by se ouška mohla naopak propéct málo.
  4. Kameninovou formu nechte máčet. Ideálně ji nechte alespoň hodinu před pečením ponořenou ve vodě.
  5. Po vyjmutí z trouby obalte formu vlhkou utěrkou, případně ji dejte ven, pokud je chladné počasí. Až po úplném vychladnutí vyklápějte.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články