O významu tohoto symbolu jara se dá najít poměrně hodně informací. Nás ale nejvíc zaujala legenda o pohanské bohyni plodnosti Eostre, která proměnila zmrzlého ptáčka v zajíce a on pak z vděčnosti kladl na jaře vajíčka jako pták. Taková romantika! Zajíc prý také nosí štěstí a podle byzantské ikonografie představuje Krista. Jinak k nám ale zvyk velikonočního zajíčka, co nosí vajíčka (hlavně ta čokoládová), která děti musí hledat, přišel z Německa.
Ať už k nám tedy přiskákal z jakéhokoliv místa nebo důvodu, zdá se, že by na Velikonoce rozhodně neměl chybět. Koneckonců, i formu na pečení ve tvaru zajíčka pravidelně míváme v jarní kolekci Tchibo.
Recept na kávového zajíčka
Káva se přidává do těsta ve formě espressa, ale i jako netradiční kávový griliáš. Ten dává výslednému pečivu novou (a velice chutnou) strukturu.
Ingredience:
- 10 kávových zrn Tchibo Brazil Mild
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 90 g třtinového cukru
- 100 ml mléka
- 90 g rozpuštěného másla
- 1 silné espresso
- 160 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 90 g nasekané tmavé čokolády
Postup:
- Nejprve si připravte karamelizovaná kávová zrna. Do pánvičky nasypte 2 lžíce cukru a pomalu ho rozpusťte v karamel.
- Vmíchejte nahrubo nadrcená zrna kávy (rozdrtit je můžete například v hmoždíři) a vše ihned přelijte a rozprostřete na pečicí papír.
- Nechte vychladnout a poté nadrťte na malé kousky.
- Na těsto utřete vejce s cukrem do pěny a postupně přilévejte mléko. Také přidejte máslo, kávu, čokoládu, mouku, sodu a zkaramelizovaná zrna kávy.
- Těsto vlijete do menší formy na zajíčka až po okraj (pokud nemáte silikonovou, dobře ji vymažte a vysypte) a přikryjte druhou polovinou formy.
- Pečte na 180 °C zhruba 35–40 minut.
Co dělat, aby šel zajíček dobře vyklopit?
Tím, že je zajíček poměrně malý, většinou není problém dostat ho z formy celého. Oproti tomu u beránka to někdy bývá oříšek! I přesto, pokud nemáte silikonovou formu, je lepší preventivně dodržet několik pravidel, abyste předešli přilnutí:
- Formu dobře vymažte olejem nebo sádlem. Nejlépe to jde mašlovačkou. Je lepší vyhnout se máslu i dalším tukům, které nejsou 100%. Obsahují totiž vodu a právě to by mohlo napáchat neplechu.
- Dobře vysypte! Můžete použít hrubou mouku, ale klidně i sušený strouhaný kokos! To je zajímavé a chutné ozvláštnění.
- V místě oušek formu zvenčí obalte alobalem. Bývá tam menší vrstva těsta než ve zbytku formy, tudíž se rychleji propeče a teoreticky i připeče, což opět může znamenat problém s vyklápěním. Nedávejte ale příliš silnou vrstvu, jinak by se ouška mohla naopak propéct málo.
- Kameninovou formu nechte máčet. Ideálně ji nechte alespoň hodinu před pečením ponořenou ve vodě.
- Po vyjmutí z trouby obalte formu vlhkou utěrkou, případně ji dejte ven, pokud je chladné počasí. Až po úplném vychladnutí vyklápějte.
Další velikonoční recepty, které se vám mohou hodit: