Právě čtete

Z Vídně až do Mexika: 3 zimní kávy, které vás zahřejí i nakopnou

3339  
Sdílet: 

Z Vídně až do Mexika: 3 zimní kávy, které vás zahřejí i nakopnou

Ať už jste kávový fajnšmekr, nebo si ji vychutnáte jen občas, zimní období nabízí vynikající příležitost k drobným experimentům. Káva se šlehačkou a třeba i trochou alkoholu váš zážitek umocní i docela promění. A snadno si ji připravíte doma. Vezmeme to letem světem – přes Vídeň a Irsko až do exotického Mexika.

29. 12. 2023 4 min. čtení Sára Štulrajterová
Z Vídně až do Mexika: 3 zimní kávy, které vás zahřejí i nakopnou

Sladké vzpomínky na klasiku: Vídeňská káva s vanilkou i Baileys

Nejklasičtějším příkladem vylepšeného černého nápoje je v našich končinách káva vídeňská. Nejraději ji doma připravujeme z filtrované kávy, ale nic nezkazíte, ani když použijete jako základ espresso nebo espresso lungo. Kávu tradičně doplňuje šlehačka, případně sirup s příchutí karamelu či vanilky. A pokud zrovna nejste autem, ten správný říz, který rozpustí i tuhou zimu bývalého centra rakouského mocnářství, jí dodá trocha likéru Baileys.

Ingredience:

Něco navíc:

  • karamelový/vanilkový sirup 20 ml
  • Baileys 30 ml

Postup:

  1. Do základu budete potřebovat 10 g mletých zrn, z nichž připravíte kávu o objemu asi 100 ml.
  2. Můžete použít šlehačku ze spreje, ale pro lehčí chuť doporučujeme šlehačku připravit doma. Pokud nemáte láhev na přípravu šlehačky, ušlehejte ji ručně a lžičkou ji naneste do sklenice s kávou.
  3. Na oslazení doporučujeme použít karamelový nebo vanilkový sirup. Důležité je kávu dobře promíchat, aby se sirup neusadil na dně sklenice.
  4. Na závěr si nápoj můžete doladit kapkou Baileys nebo posypat kakaem či špetkou skořice. 

Od Turků až do UNESCO

Vídeňská káva údajně vznikla v 17. století díky obléhání města Turky. Když byli rozprášeni, zanechali po sobě v poli pytle kávy, z které se stala válečná kořist. Turecká káva se však ukázala býti pro vídeňské jazyky poněkud „silným kafem“, takže si ji měšťané naředili smetanou a později šlehačkou. Dnes je vídeňská kavárenská kultura součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Od irské kávy k irskému cappuccinu

Pokud ve vídeňské variantě slouží trocha likéru jako příjemné zpestření navíc, v irské kávě už alkohol hraje prim. Irská whiskey vám zimu z kostí zaručeně vyžene, ať jste se vrátili z plavby po bouřném moři uprostřed zimní plískanice, nebo jenom toužíte po ostřejším nakopnutí uprostřed rušného dne. Těm, kteří holdují kávě s mlékem, doporučuji variantu irského cappuccina – do něj stačí přidat 30 ml Baileys a poprášit muškátovým oříškem k dochucení.

Ingredience:

  • 140 ml filtrované kávy (doporučujeme zrnka Privat Kaffee Sambia Limited)
  • 30 ml irské whiskey (Jameson nebo Tullamore Dew)
  • šlehačka
  • lžička cukru
  • sklenice na stopce
  • šejkr
  • kostka ledu

přísady na irskou kávu

Příprava šlehačky:

  1. Smetana by měla být vychlazená.
  2. Šlehat ji můžete metličkou v misce nebo v šejkru – u nás zvítězil shaker.

Tip: do šejkru přidejte 1–2 kostky ledu, aby se smetana lépe ochladila. 

Postup:

  1. Vyšlehejte šlehačku s přídavkem mléka.
  2. Připravte si filtrovanou kávu. Na 100 ml kávy budete potřebovat 10 g mletých zrn. Můžete také použít espresso nebo espresso lungo.
  3. Přidejte lžičku cukru a promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  4. Přidejte whiskey a nakonec pomalu přilévejte šlehačku na lžičku tak, aby se vytvořila dvoucentimetrová vrstva.

Z Limericku do San Franciska

Irskou kávu poprvé ochutnali pasažéři transatlantického letu v zimě 1943, když se kvůli špatnému počasí musel vrátit nazpět do irského Limericku. Káva vyztužená whiskey se brzy stala specialitou podávanou na tamním letišti, odkud ji následně jistý novinář převezl do baru Buena Vista Cafe v San Francisku. Ten údajně dodnes servíruje kolem 2000 irských káv denně.

Pikantní chuť Mexika

Mexická káva je v podstatě variací irské kávy, tentokrát ovšem rovnou se dvěma druhy alkoholu naráz. Tento třísložkový kávový nápoj se skládá z lahodné kombinace tequily, Kahlúy a čerstvě připravené kávy, doplněné šlehačkou a skořicí. Opět si ji můžete připravit jak s filtrovanou kávou, tak i s espressem. Obecně platí, že čím více kávy, tím více byste pochopitelně měli přidat i Kahlúy a tequily.

Ingredience:

Postup:

  1. Smíchejte tequilu s Kahlúou. Přidejte čerstvě připravenou kávu espresso shot a jemně promíchejte.
  2. Dekorujte šlehačkou (viz irská káva výše).
  3. Dokončete posypáním skořicí.

příprava domácí mexické kávy

Káva a carajillo

Okamžik, kdy někoho poprvé napadlo přidat tequilu do kávy, není přesně zdokumentován. Dnes nicméně existuje v mnoha podobách – jedná se v podstatě o druh koktejlu, podávaného po večeři v zemích Latinské Ameriky, zvaného carajillo. Ve studené variantě je populární se smetanou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny, s ledem nebo přimíchaným čokoládovým sirupem, Baileys a nejrůznějšími posypy.

návody na kávy se šlehačkou a alkoholem

Dopřejte si vánoční relaxaci

Dopřejte si vánoční relaxaci

Užijte si čas, kdy nic nemusíte. Čerpejte energii a pohodu v měkoučkém domácím prádle, povlečení a s vychytanými wellness pomocníky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články