Právě čtete

Velikonoční jidáše

12596  
Sdílet: 

Velikonoční jidáše

Na začátek si dovolíme trochu velikonoční teorie, váže se totiž k našemu dnešnímu receptu. Podle Bible kdysi Ježíše zradil jeho učedník Jidáš Iškariotský. Stalo se tak ve čtvrtek před Velikonocemi a dnes tomuto dni dle křesťanské tradice říkáme Zelený čtvrtek. Právě v tento den se taky jidáše vždy pekly, protože mají symbolizovat provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil.

27. 3. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Velikonoční jidáše

Na Hlinsku se ještě rozšířil zvyk takzvaného vodění Jidáše, kdy je chlapec ustrojený ve slaměné masce a otrhaných šatech voděn po obci za zvuku hrkaček a předříkávání posměšných básniček dalších chlapců. Podle krajů se jidáše vždy trochu liší – nejčastěji se točí do spirály nebo se z nich dělají vřetena či postavičky.

Dnes jde pečení jidášů také velmi dobře spojit s pečením mazance. U nás ty nejlepší umí rozhodně babička. A protože babičky obecně umí dobře vánočky, mazance, knedlíky, omáčky a spoustu dalšího, dnešní recept je od ní, konkrétně až z Horního Maršova z Krkonoš.

_MG_1846

Ingredience:

500 g hladké mouky
100 g másla
90 g cukru krupice
2 žloutky
40 g droždí
250 ml mléka
strouhaná citrónová kůra z bio citrónu
špetka soli
vejce na potření

Postup:

Příprava je vcelku snadná. Připravte si kvásek z části mouky, cukru a vlažného mléka a nechte ho vzejít. Cukr, tuk a žloutky utřeme a osolíme, přidáme mouku, kůru, mléko a kvásek.

Poté ze směsi připravíme těsto. Pořádně ho prohněteme a necháme v teple vykynout tak 2 hodiny. Následně z něj uválíme válečky, ze kterých můžeme vytvořit tvary, jaké chceme jidášům dát. Těsto potíráme vejcem a pečeme 20 minut na 180 stupňů.

PS: Jidáše jsou nejlepší s medem.

_MG_1867

Čtěte také

Bezlepkový velikonoční beránek
ezlepkový velikonoční beránek33494
Vyměňte majonézu za tyto dipy
Vyměňte majonézu za tyto dipy33071
Předvelikonoční šťávy z ovoce a zeleniny
Předvelikonoční šťávy z ovoce a zeleniny…62822
Další články