Právě čtete

Šťavnatá krůta a máslové rohlíčky k výpeku: nejjednodušší recept

11199  
Sdílet: 

Šťavnatá krůta a máslové rohlíčky k výpeku: nejjednodušší recept

Ať už patříte mezi zkušené kuchtíky, nebo jste ve vaření začátečníci, s těmito recepty zazáříte a překvapíte i nejmlsnější strávníky. Navíc vás to nebude stát moc práce. Slibuji, mám to už vyzkoušeno v desítkách případů!

3. 3. 2021 3 min. čtení Jana Duffková
Šťavnatá krůta a máslové rohlíčky k výpeku: nejjednodušší recept

Krůtu mám zařazenou mezi slavnostnějšími jídly. Takovými, co se hodí na neděli nebo když dělám velký oběd pro celou rodinu, třeba mezi vánočními svátky nebo na Velikonoce. Upéct krůtu vcelku, to už chce trochu cviku a někdy také opravdu velkou troubu (vždy si vzpomenu na Mr. Beana). Proto jsem si oblíbila postup, který mě naučila maminka mého muže. Je až směšně snadný, na přípravu potřebujete jen tři suroviny, nedá to skoro žádnou práci a výsledek je naprosto dokonalý. Věřte mi, tuhle šťavnatou krůtu, která snad sama od sebe odpadává od kosti, zvládnete i v případě, že jste nikdy dřív nic nevařili.

Abyste u nedělního oběda zazářili ještě více, přidávám po vzoru manželovy maminky také recept na máslové rohlíčky. A víte proč? Při pečení krůty vám vznikne opravdu hodně výpeku a není nic lepšího než namáčet do něj právě čerstvě upečené rohlíčky.

Jaké maso vybrat?


Nejčastěji kupuji krůtí stehna. Jsou nejšťavnatější a v obchodech nejdostupnější. Můžete klidně ale i rozporcovat celou krůtu, pokud ji máte doma – jen doporučuji nechat prsa stranou a využít je například na řízky nebo pro jiný minutkový recept.

Recept na křehoučkou krůtu

Než se pustíte do přípravy, nechte maso odležet, aby nebylo úplně studené z lednice. Množství masa záleží na vás a na tom, kolik hladových krků budete hostit. Já většinou peču o něco více a později hotové maso využiji na další pokrmy.

Ingredience:

  • krůtí stehna (nejčastěji kupuji spodní, ale můžete použít i horní)
  • sůl
  • kmín

Postup:

  1. Maso omyjte a dobře osušte. Ze všech stran ho opravdu bohatě osolte.
  2. Stehna vyskládejte do litinového pekáče a poté posypte kmínem. Já vše většinou ještě jednou trochu posolím.
  3. Maso podlijte vodou do výšky 1–2 cm.
  4. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a 20 minut pečte odklopené, poté vše přiklopte a pečte další 3–4 hodiny. Zkrátka dokud se maso nebude rozpadat. Pokud máte kvalitní litinový pekáč a víko dobře těsní, nemělo by být potřeba během pečení navíc podlévat, pro jistotu se ale občas podívejte a v případě potřeby maso trošku podlijte.
  5. Na závěr pekáč odklopte, zapněte funkci grilu nebo cirkulace vzduchu a nechte vypéct kůrčičku.
  6. Upečené maso oberte z kostí rovnou do výpeku (nebo prostě postavte celý pekáč na stůl a nic neobírejte) a můžete servírovat.

Ani kůstka nazmar!


Obrané kosti vždy hodím do velkého hrnce s trochou kořenové zeleniny, cibulí a divokým kořením. Nechám 5 hodin pomalu bublat a na světě je vývar, který si po vychladnutí schovám do mrazáku (říkám mu technický vývar) a příště ho použiji třeba na omáčky nebo při vaření polévek.

Recept na máslové rohlíčky

Jak jsem psala v úvodu, namáčet si ve výpeku čerstvě upečené máslové rohlíčky, to je prostě slast! Z uvedených ingrediencí upečete cca 60 – 80 mini rohlíčků.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 180 ml rozpuštěného másla, zchladlého
  • 1 lžička soli
  • vejce na potření rohlíčků, kmín na posypání

Postup:

  1. Nasypte mouku do mísy a uprostřed udělejte důlek. Nasypte do něj droždí a cukr, zalijte mlékem. Vše nechte 10 minut odstát.
  2. Do mísy přidejte máslo a sůl, vše promíchejte měchačkou.
  3. Poté rukama vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto zakryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
  5. Po vykynutí rozdělte těsto na 8 stejných dílů. Z každého postupně vyválejte kulatou placku tlustou asi 5 mm.
  6. Placku nožem nebo rádýlkem rozkrájejte jako pizzu, na 8 dílků. Pak už budete motat rohlíčky.
  7. Na nejširší části trošku zahněte špičky dovnitř (jako na fotce).
  8. Poté už srolujte rohlíček (od nejširší části po špičku).
  9. Rohlíčky trošku zahněte do tvaru „U“ a skládejte je na plech s dostatečnými rozestupy.
  10. Každý rohlíček pomašlujte vejcem a posypte kmínem, případně hrubozrnnou solí, mákem nebo semínky, které máte rádi.
  11. Pečte na 180 °C dozlatova – bude to trvat asi 10 minut (záleží na vaší troubě a velikosti rohlíčků).

S čím je krůta dobrá?


Kromě rohlíčků ke krůtě servíruji vařené brambory, nádivku a hrášek opečený na másle. Díky bohatému výpeku můžete ale klidně podávat i houskový knedlík nebo rýži.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články