Právě čtete

Bezlepkový šafránový mazanec

20778  
Sdílet: 

Bezlepkový šafránový mazanec

Protože jsem minulý rok už o klasickém mazanci psala, napadlo mě letos spojit starodávnou tradici s moderní “dietou” a posílám vám verzi z bezlepkového těsta. Tělo bezlepkového mazance není tak nadýchané jako u klasického, ale můžete ho péct i v dortové formě. Bude tak vyšší. Mně se ale zamlouvá tenhle placatý sluneční kotouč a už se těším, jak se o něj podělím s koledníky. Je totiž velikonočně výtečný. Ochutnejte taky! :)

11. 3. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Bezlepkový šafránový mazanec

Je to tu zase, Velikonoce! Děti už se nemůžou dočkat, až půjdou s tátou den před hodovačkou nařezat k potoku vrbové proutí a večer si pak každý uplete svou krásnou pomlázku. V krabici skladuji už pár let pentličky, které se vážou na pomlázky, co chlapci nanosí spolu s kupou vajec a sladkostí od sousedek. Minulý rok k nám dokonce přišel hodovat studentík z Austrálie, který zde trávil svátky na výměnném pobytu místní církve. Vypadal s pomlázkou opravdu bizarně, poněvadž vůbec nerozuměl tomu, proč by měl “bít” ženy a ještě k tomu recitovat básničky. A já jsem zas nechápala, kde se vzal protinožec na statku.

Pomalu začíná hřát sluníčko, těším se, co přijde s jarem nového. Naši dávní předkové pekli mazance s žlutým těstem, aby tak připomínaly slunce. Pomáhali si šafránem a já přidávám ještě kurkumu.

mazanecDSC00185

Suroviny:

2 vejce
150 g tmavého cukru
200 ml vlažného mléka
120 g rozpuštěného másla
velký panák rumu
šťáva a kůra z 1 citronu
120 g pohankové mouky
100 g rýžové mouky
100 g strouhaného kokosu
hrst rozinek
14 g sušeného droždí
1 špetka šafránu
1 čajová lžička kurkumy
5 hřebíčků
1 badyán
loupané mandle

Postup:

Jedno celé vejce s 1 žloutkem navíc utřeme s cukrem. Zbylý bílek uchováme na později. Přidáme vlažné máslo a mléko, rozdrcené či umleté koření, rum, kůru a šťávu z citronu. Do tekuté směsi postupně vmícháváme obě mouky, kokos, rozinky a droždí. Necháme na teplém místě asi 1 hodinu nakynout. Mazanec dáme na pečící papír na plech, potřeme ho bílkem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme na 180 °C asi 45 min.

mazanecDSC00236

mazanecDSC00218

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články