Právě čtete

Recept na mandlového beránka a 5 tipů, aby šel vyklopit jako po másle

28672  
Sdílet: 

Recept na mandlového beránka a 5 tipů, aby šel vyklopit jako po másle

Pokud nemáte vlastní rodinný recept na beránka, vyzkoušejte letos ten, který je nejoblíbenější u nás doma. A když budete následovat mé vyzkoušené tipy, věřte, že z formy vyklouzne doslova jako po másle.

9. 3. 2021 4 min. čtení Kitchen Story
Recept na mandlového beránka a 5 tipů, aby šel vyklopit jako po másle

Velikonoce – svátky jara, se kterými mám spojený bohatě prostřený stůl typickými pokrmy tohoto období. Nádivka, mazanec nebo velikonoční beránek, kterého pečeme každý rok. Beránek je podle mě krásnou dekorací s tou nejlepší přidanou hodnotou: všichni si na něm pochutnáme.

Většina rodin si recept na velikonočního beránka střeží a dědí se z generace na generaci. Pokud jste to štěstí neměli, tak nezoufejte. Podělím se s vámi o ten náš. Nejde o nic složitého a podle mého návodu se povede i těm, kteří ho budou péct poprvé. Tak pojďme na to!

Jakou vybrat formu na pečení?

Na trhu je dnes velké množství druhů forem. Liší se materiály i tím, z kolika dílů se skládají.

Beránka můžete péct v jednodílné nebo dvoudílné formě. Nejlepší formy jsou podle mě keramické, plechové nebo skleněné, protože dobře vedou teplo. Se silikonovými formami se mi špatně manipuluje a z mé zkušenosti nevytvoří tu správnou kůrčičku. Proto jsem letos, stejně jako každý rok, zvolila ověřenou klasiku a pekla v keramické dvoudílné formě.

5 kroků, díky kterým upečeného beránka snáz vyklopíte

Namočit formu, důkladně ji vymazat a vysypat, ochránit uši beránka, po pečení zabalit formu do utěrky. To je mých pět kroků k tomu, aby po upečení hladce vyklouzl z formy.

  1. Pokud stejně jako já budete péct v kameninové formě, asi hodinu před pečením ji nechte máčet ve vodě. Poté formu dokonale osušte.
  2. Pusťte se do důkladného vymazání – to je opravdu důležité. Já vymazávám změklým máslem a prsty ho rozetřu do všech zákoutí. Můžete ho ale zkusit i rozpustit a nanést mašlovačkou. Skvělou alternativou je také olej ve spreji – kupuji ho na internetu, ale viděla jsem ho už i ve větších supermarketech.
  3. Na vysypání formy pak sáhnu po hrubé mouce. Velkou pozornost věnujte hlavně hlavě, především drobným záhybům jako oči a uši.
  4. Omotejte ouška alobalem:

    Před pečením je dobré oblast uší z vnější strany formy omotat kouskem alobalu, aby se uši nespálily – to hlavně pokud máte formu z tenčího materiálu, například plechovou. Díky tomu se uši nepřipálí a nepřichytí. Alobalu nepoužívejte zbytečně silnou vrstvu, aby se vám nestalo, že se uši naopak upečou málo. Zohledněte konkrétní materiál formy.
  5. Po upečení zabalím formu do vlhké utěrky a nechám beránka odstát skoro do úplného vychladnutí. Tím se zpevní a lehce z formy vyklouzne. Pokud byste tento krok urychlili, mohl by se vám beránek rozlomit. Po vyklopení nechávám beránka chvíli odležet na zádech do úplného zchladnutí, až pak ho postavím a zdobím.

Správná práce s těstem je důležitá

Ať už si vyberete tvarohové, piškotové nebo třené těsto, základem úspěchu jsou kvalitní suroviny o pokojové teplotě. Pro lepší strukturu těsta a nadýchanější výsledek mouku i kypřicí prášek prosívám přes jemné sítko. Pokud při pečení použijete hladkou mouku, bude těsto mechovější, s polohrubou budete mít těsto pevnější. Připravené těsto lijte 1–2 cm pod okraj formy, pečením nabude.

Recept na mandlového beránka

Vyzkoušejte letos beránka, který je u nás doma ten nejoblíbenější. Voní po mandlích a chutná opravdu skvěle. Příprava vám zabere asi 20 minut a poté už zbývá hodinu vydržet, než se vše upeče a budete se moci pustit do zdobení.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
  • 4 vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 100 g změklého másla + na vymazání formy
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Do větší mísy prosejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte mleté mandle a promíchejte.
  3. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a máslem do pěny. Pak postupně vmíchejte smetanu a rum, dokud nevznikne kompaktní směs.
  4. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
  5. Suchou směs z mouky smíchejte se žloutkovou směsí. Nakonec opatrně zapracujte sníh.
  6. Těsto vlijte do vymazané formy. Mělo by sahat 1–2 cm pod okraj formy. Přiklopte druhým dílem formy a vložte do předehřáté trouby. Teplotu stáhněte na 160 °C a pečte 60 minut.
  7. Beránka nechte ve formě vychladnout a potom vyklopte. Před servírováním pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte.

Když nemáte dvoudílnou formu


Pokud vaše forma nemá vrchní díl a bude se vám zdát, že povrch těsta rychle zlátne, zatímco střed ještě potřebuje více času, můžete vršek zakrýt kusem alobalu.

A jak beránka zdobím? Nejčastěji se beránek bohatě zasype moučkovým cukrem, místo očí se použije hřebíček a okolo krku uvážete mašli. Ale můžete to zkusit i jinak. Co takhle polít ho čokoládovou polevou (a nechat děti přidat barevné lentilky) nebo ozdobit bílkovým sněhem, který můžete nanášet pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou? Nebojte se také sáhnout po drobných jedlých kvítcích, ty navodí krásnou jarní atmosféru.

Jak krájet beránka?


Pokud chcete, aby vám beránek krásně zdobil stůl, můžete ho postupně vykrajovat ze středu. Vždy vykrojíte jeden plátek a zadní zbylou část přisunete k té přední. Beránek si tak uchová svůj původní tvar, dokud nesníte poslední drobeček.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články