Právě čtete

Velikonoční dekorace, na kterých si pochutnáte

6290  
Sdílet: 

Velikonoční dekorace, na kterých si pochutnáte

Dekorace, které se dají sníst, jsou perfektní – nemusíte nic skladovat, a ještě vám udělají hned dvojnásobnou radost. :-)

30. 3. 2020 4 min. čtení Jana Duffková
Velikonoční dekorace, na kterých si pochutnáte

Na Velikonoce chystají aspoň jednu „jedlou dekoraci“ skoro všichni – ano, velikonočního beránka. Na pondělní snídani nechybí ani u nás. Recept na něj má každá rodina, ale možná se vám bude hodit bezlepková varianta.

Jak doma krájíte beránka?

Spousta lidí ho krájí obyčejně – odzadu dopředu, ale já používám trik, který mě naučila moje máma. Zakrojím přesně uprostřed – neodkrojuji tedy beránka od konce, ale vykrojím kus ze středové části. Jak beránka postupně ujídáme, sice se zmenšuje, ale pořád má krásný tvar.

Poslední roky ale vždy připravuji ještě další dobroty, které ozdobí stůl – a koledníci, nebo náš malý Tonda, si na nich s chutí smlsnou.

Dortová lízátka „cake pops“

Díky nim nikdy nevyhazuji odřezky z korpusů nebo nedojedenou bábovku. Navíc existuje spousta možností, jak je ozdobit a jakou chuť budou mít.

Samotná příprava spočívá v tom, že nadrolíte libovolný dortový korpus (klidně i zbytek beránka) a smícháte ho s krémem, nebo třeba tvarohem, tak aby vznikla konzistence těsta, ze kterého půjdou tvarovat kuličky. Ty můžete máčet například do čokolády (nebo je nechat jen tak) a zdobit je marcipánem, jedlými perličkami nebo třeba mrazem sušeným ovocem.

Pokud se ale u vás doma vždycky všechno sní, nemusíte zoufat. Cake pops si připravte prostě podle mého receptu – z čerstvě upečeného „korpusu“:

Ingredience na korpus pro zhruba 30 cake pops:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 vejce
  • ½ hrnku smetany ke šlehání
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 130 g mascarpone
  • 30 g rozpuštěné čokolády
  • 2 lžíce rumu

Na zdobení:

  • kus bílého marcipánu
  • jedlé konfety (v růžové a modré barvě)

Příprava cake pops

Pokud nemáte žádné zbytky, připravte si nejprve korpus:

  1. Do mísy nasypte mouku, kypřicí prášek, cukr a holandské kakao.
  2. V druhé míse rozšlehejte vejce se smetanou a rozpuštěným máslem.
  3. Smíchejte obě části dohromady a vzniklé těsto nalijte do libovolné formy vyložené pečicím papírem.
  4. Pečte při 180 °C tak dlouho, dokud těsto nebude hotové (to poznáte, když do něj zapíchnete špejli – když vyjde ven čistá, máte hotovo). Doba pečení závisí na velikosti formy.
  5. Hotový korpus nechte vychladnout a poté ho prsty rozdrolte na „strouhanku“

Pokud zpracováváte kousky beránka nebo jiného pečení, začněte až tady:

  1. K rozdrcenému korpusu přidejte mascarpone, rozpuštěnou čokoládu a rum.
  2. Rukama propracujte. Vznikne vám „těsto“, ze kterého tvarujte stejně velké kuličky o průměru asi 3 cm.
  3. Každou kuličku napíchněte na pevnou špejli nebo na papírové brčko a poté vše nechte vychladit v lednici.
  4. Teď už zbývá jen zdobení. Pokud chcete, můžete kuličky před zdobením ponořit do rozpuštěné čokolády. Pak přidejte ouška vymodelovaná z marcipánu a oči a noc z jedlých konfet.

Jak dortová lízátka umístit na stůl?

Já většinou nasypu do hrnku větší množství cukru a cake pops do něj jednoduše zapíchnu. O Velikonocích vypadá hezky, když dortíky zapícháte třeba do květináče s osením, ale je potřeba myslet na to, že konec špejle nebo brčka bude poté umazaný od hlíny.

Rozkvetlé sušenky

Když peču na Velikonoce sušenky, často hrají všemi barvami. Tyto svátky k tomu zkrátka přímo vybízí. Buď můžete sušenky přelít bílkovou polevou nebo bílou čokoládou se špetkou potravinářského barviva, nebo je jednoduše dozdobíte barevnými detaily, kterými mohou být třeba jedlé konfety. Ty kupuji běžně v obchodě v oddělení surovin na pečení.

Když chci, aby byly sušenky chuťově ještě zajímavější, slepuji je podobně jako na Vánoce linecké cukroví – někdy marmeládou, jindy čokoládou.

Ingredience na 30 sušenek (množství ale záleží na velikosti vykrajovačky):

  • 280 g žitné mouky (nebo klasické bílé, hladké)
  • 50 g mandlové mouky
  • 140 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g změklého másla
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • jedlé konfety (a žluté perličky) na zdobení

Postup:

  1. Všechny uvedené ingredience vložte do mísy a vypracujte z nich hladké těsto.
  2. Těsto uložte na 30 minut do lednice a poté ho vyválejte.
  3. Vykrajujte jednotlivé kytičky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Každou kytičku ozdobte jedlými konfetami tak, jako vidíte na obrázku.
  5. Pečte při 180 °C dozlatova (5–10 minut v závislosti na velikosti sušenek).

Marcipánová zvířátka

Zvířátka z marcipánu barevně rozzáří třeba tác s beránkem nebo talíř s mazancem uprostřed stolu. Děti je milují a vždycky se těší, až přijde ta chvíle, kdy je mohou i ochutnat.

Tady je návod, jak jednoduše vymodelovat velikonoční kuřátko.

Pravý marcipán nemá čistě bílou barvu a většinou ani při použití potravinářských barviv moc pastelově nezáří, nicméně má mnohem lepší složení než sněhově bílý fondán, ze kterého také můžete modelovat (kupuje se např. v cukrářských potřebách). Ve fondánové modelovací hmotě ale na rozdíl od marcipánu nebývají mandle, které jsou právě pro marcipán typické. To je důvod, proč u mě vítězí právě méně zářivý, zato mnohem chutnější marcipán.


Zvířátka si můžete připravit i předem a nechat je odležet při pokojové teplotě. Lehce vytvrdnou a budou dobře držet tvar.

Ingredience asi na 7 malých zvířátek:

  • 150 g marcipánu
  • žlutá a oranžová gelová potravinářská barva
  • 1/2 lžičky holandského kakaa

Postup:

  1. Marcipán si rozdělte na 4 části. Největší část obarvěte nažluto, menší na oranžovo, malinkou nechte bílou a druhou malou obarvěte kakaem nahnědo.
  2. Ze žluté části vytvarujte kuličku o průměru asi 2 cm – to bude tělo kuřátka.
  3. Připravte dvě stejně velké kuličky o průměru asi 0,5 cm – budoucí křídla. Každou kuličku na jednom místě vytvarujte do špičky a poté celou plochu zploštěte prsty. Křídla připevněte po stranách těla kuřátka.
  4. Připravte si dvě bílé kuličky, to budou oči. Do středu každé z nich umístěte kousek hnědého marcipánu. Já dělám oči spíše větší, protože mi pak zvířátka připadají roztomilejší.
  5. Zobák vyrobíte tak, že kousek oranžové vytvarujete do malého kuželu. Nožem ho od špičky mírně rozříznete a poté už ho můžete umístit do středu hlavy, pod oči.
  6. Ze stejné oranžové si nachystejte 2 malé kuličky a pomocí nože je na několika místech nakrojte, aby vypadaly jako nohy. Pak je i na příslušné místo připevněte.
  7. Na závěr kuřátku vytvarujte 3 rozježená pírka na vrcholek hlavy.

Čím jsem barvila marcipán?


Používám gelové barvy z cukrářských potřeb. Stačí jich použít úplně malé množství. Když chci obarvit marcipán nahnědo, barvím holandským kakaem.

Je jasné, že jedlé dekorace vám nevydrží na stole po celou dobu svátků, na rozdíl od osení a kraslic. A když vydrží, asi už potom nebudou vhodné k jídlu. Proto je nejlepší připravovat tyto dekorace až na ten den, kdy už se „mohou“ konzumovat. Z mých tipů jsou nejtrvanlivější sušenky – ty samozřejmě vydrží několik dní.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články