Právě čtete

Vyzkoušela jsem tipy, jak vyhnat z koupelny rybenky. Co zafungovalo?

21037  
Sdílet: 

Vyzkoušela jsem tipy, jak vyhnat z koupelny rybenky. Co zafungovalo?

Rybenky nejčastěji potkáte v tmavých a vlhkých koutech domu – třeba ve spíži, koupelně nebo kuchyni. Pro nás i zvířata jsou celkem neškodné, ale mohou se začít krmit knihami, oblečením a suchými potravinami, za což jim určitě nepoděkujete. Proč se doma objevují a jak se jich zbavit?

15. 1. 2022 3 min. čtení Renata Zielezińska
Vyzkoušela jsem tipy, jak vyhnat z koupelny rybenky. Co zafungovalo?

Jestli mi je doma něco vážně nepříjemné, tak je to chvíle, kdy na mě z kouta ložnice kouká pavouk nebo kdy se mi při čištění zubů mihne kolem nohou malá stříbřitá potvůrka. Rybenky pochází z tropických zemí, proto si libují v teplých a vlhkých místnostech. Nemají rády světlo a probouzejí se hlavně v noci. Požírají mimo jiné produkty obsahující škrob, různé drobečky od jídla, cukr, papír a mrtvý hmyz. A malá zajímavost: Až rok vydrží žít bez potravy. Věděli jste to?

Jako většina škůdců, i rybenky hledají úkryt a potravu v našich domovech. Snášejí v nich malá bílá a žlutá vajíčka. Mohou žít až 8 let a věci, které je lákají, snadno poškodí.

Jak se zbavit rybenek?

Jak jsem zjistila, rad na to, jak se jich zbavit, je spousta. Vyzkoušela jsem snad všechny a sepsala ty, které podle mě opravdu zafungovaly. Samozřejmě je ale úplně nejlepší dělat preventivně všechno pro to, aby se u vás rybenky vůbec nezabydlely.

Pasti ze sklenic

Vytvořila jsem jednoduché pasti ze sklenic: vložila jsem do nich kousky chleba a zvenku jsem celý povrch polepila maskovací lepicí páskou. Večer jsem sklenice postavila na zem do koupelny – tam mě výskyt rybenek trápil nejvíc. Páska jim usnadnila vstup do pasti, ale hladký povrch skla uvnitř jim zabránil dostat se ven.

Esenciální oleje, které rybenky nesnáší

Esenciální oleje používám moc ráda. Mně je jejich vůně příjemná, rybenky zase odpuzuje. Stejně jako většina hmyzu, ani rybenky nemají rády vůni citronu, cedru nebo levandule. Vždy naplním lahvičku s rozprašovačem vodou, přidám 10–20 kapek esenciálního oleje, protřepu a nastříkám místa, kde se rybenky objevují: kolem dřezu, za pračkou, ve sprše nebo v koutech kuchyně a spíže.

Křemelina

Křemelina je skvělou zbraní v boji proti nejrůznějším druhům hmyzu, mám vyzkoušeno! Stačí ji večer nasypat na místa, na kterých se nejčastěji rybenky objevují a druhý den podlahu důkladně vysát. Při používání křemeliny nosím roušku, protože může dráždit sliznice. Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, raději zajistěte, aby na dané místo nechodili. Přestože je křemelina netoxická, raději jsem s ní opatrná.

Vlhká novinová past

Jednoduchou past si můžete vyrobit také z novin: stačí je srolovat, na koncích zavázat a navlhčit. Tyto pasti večer umístím na vlhká místa a rybenky v nich přes noc hledají úkryt a potravu. Ráno je pak stačí posbírat a hodit do popelnice nebo do kamen.

Koření, které rybenkám nevoní

Další funkční a přírodní cestou je použití koření, které odpuzuje hmyz, včetně rybenek. Můžete použít bobkový list, hřebíček, skořici a všechny další druhy koření s intenzivní vůní. Jak na to? Třeba je rozmístěte do skříní a polic.

Jak se snažím předcházet rybenkám

Je několik věcí, které se snažím dělat, abych rybenky odradila od návštěvy naší domácnosti. Tady je několik tipů, které můžete použít:

  1. Suché potraviny skladuji v těsně uzavřených nádobách, díky kterým jsou chráněny před vlhkostí a hmyzem. K tomuto účelu se skvěle hodí obyčejné skleněné zavařovačky se šroubovacím uzávěrem.
  2. Pravidelně vysávám a uklízím, aby doma nebyly drobečky, které hmyzu slouží jako potrava.
  3. Při vytírání podlahy přidávám do vody trochu octa.
  4. Neskladuji hromady papíru, nepotřebné oblečení ani prázdné kartonové krabice. Rybenky se v nich rády schovávají.
  5. Oblečení skladuji na suchých místech. To, co nenosím delší dobu, ukládám do vakuových pytlů, kam se rybenky nedostanou.
  6. Utěsnila jsem všechny praskliny a díry ve zdech a nábytku. Rybenky do nich totiž rády kladou vajíčka.
  7. Snažím se doma vlhkost vzduchu snížit odvlhčovačem, hodně větrám a když je v koupelně něco mokrého (třeba koupelnový kobereček nebo ručníky), dávám to uschnout na balkon. Čím nižší vlhkost, tím lépe.
  8. Okolí domova (balkony, zahrady…) je lepší vyčistit od hromad dřeva, odumřelých rostlin, suchého listí a dalších potenciálních úkrytů pro rybenky.

Rybenky nekoušou, neštípou ani nepřenáší nemoci. Jsou potravou pavouků a dalších druhů hmyzu a udržují tak rovnováhu ekosystému (nejen) ve vaší domácnosti. Nicméně jejich odumřelá tělíčka a trus mohou být potenciálními alergeny. Mohou také poškozovat věci v domě a nábytek, proto se výše uvedená pravidla snažím dodržovat, abych zabránila rybenkám v jejich rozmnožování.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články