Právě čtete

10 triků, kterými si usnadňuji vaření. Proč sypu sůl do pánve a jak nebrečet nad cibulí?

9746  
Sdílet: 

10 triků, kterými si usnadňuji vaření. Proč sypu sůl do pánve a jak nebrečet nad cibulí?

Baví mě vymýšlet způsoby, jak si usnadnit běžné činnosti a pořád zkouším různé vychytávky do kuchyně, na které narážím (nejen) na internetu. Ty, které aplikuji nejraději, jsem pro vás sepsala do deseti bodů.

11. 12. 2021 3 min. čtení Marta Kaniewska
10 triků, kterými si usnadňuji vaření. Proč sypu sůl do pánve a jak nebrečet nad cibulí?

Mých oblíbených 10 triků, které používám při vaření

Při vaření mě baví experimentovat, kombinovat chutě a dobře uvařené jídlo si ráda vychutnávám s celou rodinou. V kuchyni tedy trávím hodně času, a proto se mi vždycky nějaké to ulehčení a vychytávky náramně hodí. Věřím, že se budou hodit i vám.

  1. Mám ráda vejce natvrdo s krémovým žloutkem. Před vařením do skořápky opatrně udělám maličkou dírku pomocí špendlíku a pak vejce vařím asi 5 minut. Díky tomuto triku při vaření nepraskne skořápka a žloutek má tu správnou konzistenci.
  2. Tvrdý sýr si zachová čerstvost, když ho dáte s pár kostkami cukru do vzduchotěsné nádoby.
  3. Když potřebuji nastrouhat sýr na těstoviny nebo třeba do pomazánek, dám ho nejdřív na 30 minut do mrazáku a struhadlo lehce potřu olivovým olejem. Díky tomu se sýr mnohem lépe strouhá a nedrolí se pod rukama.
  4. Abych docílila měkkého a šťavnatého masa, máčím ho v mléce. Třeba vepřové řízky: nakrájené maso nechám pár hodin ležet v lednici v mléce s několika plátky cibule. Výsledek? Velmi rychle mizí z talíře! :-)
  5. K snídani miluji tousty, ale nebaví mě pořád mýt toustovač. Proto tousty opékám mezi dvěma kusy pečicího papíru. Díky tomu se nikam nic nepřipeče.
  6. Do těsta na palačinky přidávám rozpuštěné máslo nebo trošku oleje. Pak už ho nepoužívám na vymazávání pánve, protože se i bez toho nepřichytnou. Výsledné palačinky nejsou tolik mastné a to se hodí, i když je pak jíme rukama.
    olej
  7. Když připravuji smažená jídla, nechci, aby olej znečistil kuchyňský obklad. Proto do něj přidávám trošku soli a olej díky tomu neprská.
  8. Stačí chvilka nepozornosti a polévka na sporáku nebo voda, ve které se vaří těstoviny, uteče. Určitě to také znáte. Na to používám jednoduchý trik – na okraj hrnce položím vařečku. Díky tomu zůstane obsah hrnce jen tam, kde má.
    gotowanie zupy
  9. Než se pustíte do příprav bramboráků nebo třeba vajíček, rozpalte prázdnou pánev, do které předem nasypejte velkou vrstvu soli. Až začne sůl nadskakovat, vysypte ji a pusťte se do smažení. K čemu je to dobré? Jídlo se na pánev nebude tolik přichytávat.
  10. Na to, jak se zbavit slz při krájení cibule, existuje spousta rad. Mně nejlépe funguje oloupanou cibuli namočit na chvíli do studené vody a během krájení pak pravidelně oplachovat nůž. Voda naředí dráždivé výpary.

Tak hurá do kuchyně! Držím palce, ať se vám vše povede a mé tipy vám usnadní každodenní vaření.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články