Mých oblíbených 10 triků, které používám při vaření
Při vaření mě baví experimentovat, kombinovat chutě a dobře uvařené jídlo si ráda vychutnávám s celou rodinou. V kuchyni tedy trávím hodně času, a proto se mi vždycky nějaké to ulehčení a vychytávky náramně hodí. Věřím, že se budou hodit i vám.
- Mám ráda vejce natvrdo s krémovým žloutkem. Před vařením do skořápky opatrně udělám maličkou dírku pomocí špendlíku a pak vejce vařím asi 5 minut. Díky tomuto triku při vaření nepraskne skořápka a žloutek má tu správnou konzistenci.
- Tvrdý sýr si zachová čerstvost, když ho dáte s pár kostkami cukru do vzduchotěsné nádoby.
- Když potřebuji nastrouhat sýr na těstoviny nebo třeba do pomazánek, dám ho nejdřív na 30 minut do mrazáku a struhadlo lehce potřu olivovým olejem. Díky tomu se sýr mnohem lépe strouhá a nedrolí se pod rukama.
- Abych docílila měkkého a šťavnatého masa, máčím ho v mléce. Třeba vepřové řízky: nakrájené maso nechám pár hodin ležet v lednici v mléce s několika plátky cibule. Výsledek? Velmi rychle mizí z talíře! :-)
- K snídani miluji tousty, ale nebaví mě pořád mýt toustovač. Proto tousty opékám mezi dvěma kusy pečicího papíru. Díky tomu se nikam nic nepřipeče.
- Do těsta na palačinky přidávám rozpuštěné máslo nebo trošku oleje. Pak už ho nepoužívám na vymazávání pánve, protože se i bez toho nepřichytnou. Výsledné palačinky nejsou tolik mastné a to se hodí, i když je pak jíme rukama.
- Když připravuji smažená jídla, nechci, aby olej znečistil kuchyňský obklad. Proto do něj přidávám trošku soli a olej díky tomu neprská.
- Stačí chvilka nepozornosti a polévka na sporáku nebo voda, ve které se vaří těstoviny, uteče. Určitě to také znáte. Na to používám jednoduchý trik – na okraj hrnce položím vařečku. Díky tomu zůstane obsah hrnce jen tam, kde má.
- Než se pustíte do příprav bramboráků nebo třeba vajíček, rozpalte prázdnou pánev, do které předem nasypejte velkou vrstvu soli. Až začne sůl nadskakovat, vysypte ji a pusťte se do smažení. K čemu je to dobré? Jídlo se na pánev nebude tolik přichytávat.
- Na to, jak se zbavit slz při krájení cibule, existuje spousta rad. Mně nejlépe funguje oloupanou cibuli namočit na chvíli do studené vody a během krájení pak pravidelně oplachovat nůž. Voda naředí dráždivé výpary.
Tak hurá do kuchyně! Držím palce, ať se vám vše povede a mé tipy vám usnadní každodenní vaření.