Právě čtete

Holubí vrkání za oknem, moje noční můra! Jak jsem je vyhnala?

4354  
Sdílet: 

Holubí vrkání za oknem, moje noční můra! Jak jsem je vyhnala?

Ptačí trus na střeše auta, na dlažbě před domem nebo fasádě, budíček v podobě neustálého klapání pařátků o parapet… to nepotěší ani toho největšího milovníka zvířat. Nehledě na to, že se člověk tak trochu bojí i možnosti přenosu nemocí nebo parazitů. Tak jsem začala pátrat. Existují nějaké funkční možnosti, jak humánně vyhnat holuby?

16. 10. 2021 3 min. čtení Renata Zielezińska
Holubí vrkání za oknem, moje noční můra! Jak jsem je vyhnala?

Holuby mám stejně jako všechna ostatní zvířata ráda, ale když se mi zabydleli na parapetu, moc nadšená jsem nebyla. Pokud máte stejnou zkušenost, určitě mi dáte za pravdu, že bydlení s nimi sdílet nechcete. Nepochybně jsou to inteligentní a krásní ptáci, přesto mívají hlavně ve městech špatnou pověst. Říká se, že když člověka trefí ptačí trus, nosí to štěstí, ale já rozhodně nesouhlasím. :-)

Nejen v minulosti se k jejich odstrašení používali třeba umělí dravci, ale vychytralí holubi brzy přišli na to, že se reálně nemají čeho bát.

Drak připomínající dravce

Za mě jedna z nejjednodušších a nejúčinnějších metod: nainstalovat na zahradu nebo na okno draka v podobě dravce.

Drak se díky větru přirozeně pohybuje a holubi, kteří ho většinou nerozeznají od opravdového dravce, si netroufnou se přiblížit. Vyzkoušela jsem více druhů a nejlépe mi fungoval pestrobarevný drak s reflexními prvky, které navíc odrážely paprsky. Draka čas od času posunu na jiné místo, aby si na něj holubi nezvykli.

Rozprašovač aktivovaný pohybem

Na tento nápad mě přivedla kamarádka, která si podobné rozprašovače nainstalovala na terasu, kam se stahovaly kočky z okolí. Fungovalo to na ně a později i na holuby na našem parapetu.

jak vyplašit holuby

Jak to funguje? Rozprašovač s detekcí pohybu připevníte na parapet (nebo ho zapíchnete třeba do truhlíku s květinami) a naplníte ho obyčejnou vodou. Jakmile se pak bude holub chystat k návštěvě, měkký proud vody se aktivuje a vyplaší ho. Já jsem pořídila rozprašovač se solárním panelem, takže se nabíjí přes den a já nemusím řešit výměnu baterek. Je také dobré vybrat rozprašovač s nastavitelnou intenzitou, dosahem dostřiku nebo i citlivostí snímání pohybu.

Repelent nejen proti klíšťatům

Postřiky proti komárům a klíšťatům všichni známe, ale slyšeli jste, že existuje podobná vychytávka i proti holubům?

Koupila jsem repelentní postřik na rostlinné bázi, který neškodí přírodě, a to ani holubům. Pouze je pro ně jeho aroma nepříjemné, a tak se mu vyhýbají. Tímto postřikem jsem ošetřila všechny parapety i balkon a opravdu to pomohlo. Nevýhodou je, že musíte aplikaci poměrně často opakovat, obzvlášť když venku zaprší.

Zvukový odpuzovač

Podle mého soukromého průzkumu je zvukový odpuzovač hodně oblíbený, má ale jedno ale…

holubi na parapetu

Už podle názvu je jasné, že se jedná o plašení zvukem, většinou ve formě ultrazvukového signálu, který slyší jen zvířata, ale lidské ucho je nezaznamená. Ze zkušeností v okolí jsem bohužel zjistila, že na městské ptáky to moc nefunguje, proto jsem ho ani nepořizovala. Pokud ale bydlíte na venkově a potřebujete například vlaštovky nasměrovat do jiných ubikací nebo odradit ptáky od ozobávání ovocných stromů, tohle by vám mělo pomoci.

Divoké odlesky

Tohle řešení je úplně nejčastější a určitě jste se s ním někdy setkali minimálně jako pozorovatelé. Co mám na mysli?

Ptáky plaší veškeré nečekané podněty, tedy i nejrůznější odlesky. Právě proto snad na každém sídlišti visí na balkonech zavěšená cédéčka, která se pohupují ve větru a ptáci si k nim netroufnou. Většinou to je ale krátkodobé řešení, protože obzvlášť holubi si na tuto „výzdobu“ snadno zvyknou a po čase se jí přestanou bát.

Umělý havran a plyšoví medvídci

Umělé havrany zkouší hodně lidí, nejinak já. Hodnotím to ale jako krátkodobou pomoc, stejně jako u cédéček – holubi si na havrana po čase zvykli a vesele posedávali na balkoně s ním.

holubi

Přijde mi ale zajímavé, že v dětském pokoji, kde je okno plné plyšáků, s holuby na parapetu problém nemáme. Buď je pro ně dostatečným strašidlem dětský křik, nebo na ně opravdu smečka plyšových medvídků zabírá. Kdo ví?

Boj s holuby je podle mě horší než boj s větrnými mlýny a někdy ani nejlepší plašička na tato vychytralá stvoření neplatí. Pak nezbyde nic jiného než třeba na balkon nainstalovat ochrannou síť. Pro takové řešení se mi líbí vytahovací varianta.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články