Právě čtete

Čas uklidit stromeček: Vychytávky na uskladnění ozdob a světýlek

11295  
Sdílet: 

Čas uklidit stromeček: Vychytávky na uskladnění ozdob a světýlek

Každý rok pro mě leden znamená velký povánoční úklid spojený s odstrojováním stromečku. A protože nechci, aby příští Vánoce začínaly rozmotáváním světelných řetězů a smutkem nad rozbitými ozdobami, vychytala jsem si několik triků na jejich skladování. Díky nim jsou i křehké ozdoby v bezpečí a já si při dekorování příštího stromečku ušetřím čas.

4. 1. 2022 2 min. čtení Romana Böhmová
Čas uklidit stromeček: Vychytávky na uskladnění ozdob a světýlek

Na skladování dekorací se dají koupit krabice a další vychytávky k tomu určené, já se ale snažím využít věci, které už mám doma (staré kartony, krabice z nákupů na e-shopech, ruličky od toaletního papíru, staré PET lahve…).

Co s nejkřehčími ozdobami?

Ideální by bylo nechat křehoučké ozdoby v originálních krabicích. Ty je před rozbitím chrání nejlépe. Jenže některé z nich máme už spoustu let a krabice se často buď už prostě zničily, nebo jsou moc rozměrné.

Vánoční ozdoby přece jen slouží maximálně jeden měsíc v roce a po zbytek dní je musím někde uskladnit, takže nechci, aby zabíraly zbytečně moc místa navíc. Využívám proto tyto vychytávky:

  1. Mřížka: Do kartonové krabice si vyrábím mřížku z kartonu. Ta od sebe ozdoby hezky oddělí a pak se vzájemně nepotlučou a nezamotají.
  2. Ruličky od toaletního papíru: Místo mřížky můžete využít staré ruličky. Stačí je rozstřihnout a poslouží jako oddělovač ozdob.
  3. Kartonové obaly od vajec: Super pomocník na ochranu menších ozdobiček! Jednoduše je tam uložíte místo vajíček a zavřete. Já je navíc rozděluji podle barev.
  4. Papírové utěrky: Balím do nich ozdoby, aby byly ve větším bezpečí.

Ať to příští rok najdete!

Nezapomeňte všechny krabice zvenku popsat. Nepoužívejte jen obyčejné slovo „Vánoce“, rozepisujte se o obsahu detailněji, ať se pak v zabalených ozdobách vyznáte. Krabice vždy ukládám na stejné místo včetně zbylých prskavek, svíček a dalších drobností.

Aby ostatní ozdoby neležely ve zmatku

Kromě křehkých kouliček máme i spoustu drobnějších nerozbitných ozdob. Snažím se je neházet do krabic jen tak, protože se mohou zamotávat.

Dobrou vychytávkou je koupit delší extra pevné špejle (chodím pro ně do kreativních potřeb) a navléct ozdoby na ně. Špejle pak vodorovně zapíchnu dovnitř do krabice – vypadají podobně jako tyč na ramínka ve skříni.

Dost bylo zamotaných světýlek a řetězů!

Jestli něco opravdu nemám ráda, tak je to rozmotávání věcí. Ať už to jsou sluchátka, řetízky nebo právě řetězy a světýlka na stromeček, rozmotávání je pro mě noční můra. Dá se tomu ale předejít.

Stačí vzít třeba dlouhou papírovou ruličku, která vám zbyla po kuchyňských utěrkách, a jednoduše na ni řetěz nebo světýlka namotat. Na některé druhy světýlek mi vyhovuje stará PET lahev. Uříznu horní část a světýlka pomalu namotávám dovnitř tak, aby šla příští rok zase dobře vyndat.

Využít můžete i obyčejný kus kartonu, který nastřihnete na protilehlých stranách a světýlka na něj jednoduše namotáte. Díky nastřižení budou hezky držet na místě. Stejně tak můžete využít i plastové ramínko na šaty.

Jestli si chcete ušetřit příští rok čas s utíráním prachu, dekorace, které se vám nevejdou do kartonových krabic, zabalte do celofánu nebo velkého igelitového pytle. Třeba takové vánoční věnce, které nejsou pouze na jedno použití, je důležité zabalit, protože prach se z nich pak odstraňuje náročně.

Doufám, že vám mé vychytávky pomohou ochránit nejen vaše vánoční ozdoby, ale především i nervy příští rok při vybalování ozdob a strojení stromečku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články