Právě čtete

Válka s moly aneb jak jsme se doma konečně zbavili otravných vetřelců

37044  
Sdílet: 

Válka s moly aneb jak jsme se doma konečně zbavili otravných vetřelců

Zabil jsem mola. To by ještě nebylo nic zvláštního, pokud bych to během odpoledne neudělal ještě pětkrát. A to už je na jednu rodinu a jeden byt dost na to, abychom to začali řešit. Jenže ono to s moly ani zdaleka není tak jednoduché, jak se může zdát.

14. 6. 2023 3 min. čtení Martin Pistulka
Válka s moly aneb jak jsme se doma konečně zbavili otravných vetřelců

Potravinový mol je každopádně prevít. Objeví se nečekaně, nikdo ho nezve a jen tak se ho nezbavíte. Navíc tím, že jednoho rozplácnete v dlaních, vlastně celý problém jen začíná. Nejspíš už totiž máte dávno nakladená vajíčka v celé spíži a můžete si být jistí, že motýlků bude brzy spousty. Množí se totiž zatraceně rychle. I v naší domácnosti šlo samozřejmě jen o předvoj.

Od samého počátku jsem si myslel, že celá záležitost s molem bude rychlovka. Mrknu, co se kde píše, poradím se a šup šup, bude to. Nikdy mě nenapadlo, že tenhle boj bude především zkouška trpělivosti a důslednosti. Pokud se chcete molů skutečně zbavit, a nejen na čas přerušit jejich kuchyňské rejdění, neexistuje polovičaté řešení.

Jak doma poznat mola?

Že máte v potravinách moly poznáte podle drobných vlákének, pavučinek a chuchvalců v potravinách, sáčcích a pytlíčcích všeho druhu.

Všechno, bez milosti, pryč!

První základní rada, bez níž se neobejdete, tak zní: pečlivě prohlédnout všechno jídlo, které doma máte, a cokoliv, o čem budete mít špetku podezření, nekompromisně vyhodit. Když říkám nekompromisně, myslím tím bez výjimky. Jinak dopadnete jako my a stejně nakonec postupně vyhodíte úplně všechno.

Čistě teoreticky můžete zkusit to, co zbylo, zachránit. Mol totiž nefandí teplu ani mrazu – doporučuje se tedy zahřívat „čisté“ potraviny alespoň hodinu v troubě na 60 °C nebo je na delší čas vložit do mrazáku. Jestli to funguje, je otázka. Rozhodně ale nefunguje spoléhat se na to, že jste odhalili všechna problematická hnízda.

Čelní útok vysavačem

Druhým krokem, který jde ruku v ruce s prvním, je pořádný úklid. Bez něj vždycky prohrajete. Abyste si byli 100% jistí, že se u vás mol nikdy neobjeví (což nicméně nebudete nikdy), musíte vysmýčit i ten sebemenší kout skříní a poliček.

Ideálně pusťte vysavač na nejvyšší výkon, vytřete a to celé ještě jednou dokola – válka s moly je běh na dlouhou trať a potrvá týdny, v horším případě měsíce. Připravte se tedy, že tuhle proceduru budete opakovat ještě několikrát. My jsme na mytí vyzkoušeli dokonce octovou vodu – ocet ale spíš funguje jako lapač na moly šatní.

Zákopové boje ve spíži

Ani tím ovšem obvykle potíže s moly nekončí. Vždycky se stane, že na nějakého zapomenete. Proto je fajn nepolevit a dál být takříkajíc ve zbrani.

My jsme postupně vyzkoušeli leccos. To nejjednodušší řešení byla pastička napuštěná feromony, které moly přivábí a ti se přilepí. Může se dát kamkoli v kuchyni, ale pravda, není to ta nejhezčí věc na světě. Někde jsem se dočetl, že je ale taková pastička ošemetná, protože může přilákat i moly, kteří se k vám původně nechystali. To potvrzují i sledující na našem Facebooku:

Hana Š. uvádí: „Mně nejvíce funguje mololapka,“ zároveň ale Martina Ř. doplňuje: „… pokud si ty moly nepřitáhnete mololapkou zvenku / z jiných pater domu.“

Proto jsme zkusili i babské rady z internetových diskuzí. Jako poslední konečný odpuzovač nám doma vydržel bobkový list v malém pytlíčku. Ale vyzkoušeli jsme i hřebíček, citronovou kůru, pepř nebo levanduli. Asi se ale nedá říct, že by něco bylo to nejlepší řešení. Prý ale fungují i obyčejné noviny – molům údajně totiž nevoní tiskařská čerň.

„Pomáhá pomerančová kůra. Larvy ji pojídají a následně pojdou. Mám to snad v každé polici a vždy maximálně najdu požranou kůru a žádné jiné potraviny nejsou napadené,“radí Žaneta S. z Facebooku.

Fanoušek Raj H. doplňuje další možnost řešení: „Všade na skriniach mám orechové listy, aj v špajzi… a mám pokoj!“

V zimních měsících jsme vypozorovali, že k nám moli možná létají od sousedů– kde jinde by se totiž pořád brali v koupelně kolem větráku, který má společnou šachtu se zbytkem domu. Doporučení od známých byla jednohlasná – koupelnový větrák rozebrat a nainstalovat do něj jemnou síťku.

Obrana je nejlepší útok

Naše domácí anabáze s moly nakonec trvala skoro dva měsíce. A stejně dlouho dobu jsme žádného nikde nezahlédli. Což je asi dané také tím, že jsme ve střehu a držíme se pár základních pravidel.

jak na moly

Předně nesyslíme potraviny.Věcí máme ve skříni tak akorát, žádné velké zásoby. Pro jistotu. Všechno, co nakoupíme, tak prohlédneme. Ono nikdy nevíte, co si domu přinesete. Za třetí, poctivě přesypáváme. Většinu sypkých potravin se snažíme uchovávat v uzavíratelných nádobkách a dózách, ať nelákají žádného nezvaného návštěvníka – mimochodem, má to pozitivní efekt, na poličkách to pak vypadá mnohem lépe. A když už náhodou přineseme třeba ovesné vločky s nezvanými návštěvníky a my si jich při přesypávání nevšimneme, zůstanou pevně zavření právě v té jedné nádobě a my se jich můžeme snadno zbavit, aniž ohrozí naše další zásoby.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články