Právě čtete

Žádné otravné bzučení, ani mravenci v kuchyni! Moje tipy, jak se doma i na zahradě vyhnout hmyzu

5108  
Sdílet: 

Žádné otravné bzučení, ani mravenci v kuchyni! Moje tipy, jak se doma i na zahradě vyhnout hmyzu

Všímáme si ho doma, bzučí kolem nás při práci na zahradě, otravuje grilování a ruší při odpočinku na terase... a často se ho bojíme, někdy i oprávněně. Jak se zbavit hmyzu bez toho, abychom mu ubližovali?

21. 8. 2021 4 min. čtení Renata Zielezińska
Žádné otravné bzučení, ani mravenci v kuchyni! Moje tipy, jak se doma i na zahradě vyhnout hmyzu

Obzvlášť v létě je hmyz opravdu aktivní a musím říct, že ačkoliv vím, že každý tvor má v přírodě svůj přínos, jeho přítomnost mě doma i na zahradě někdy pěkně otravuje. Abych se vyhnula štípancům i invazi do zásob v kuchyni, snažím se dodržovat pár jednoduchých pravidel a musím říct, že pomáhají. Prvním krokem je pro mě vždy po zimě zkontrolovat okna a vchodové dveře. Když nedoléhají, měníme těsnění, případně je nechávám seřídit. Všechny tyhle škvírky jsou totiž pro hmyz přímo jako pozvánka do našeho domova.

První rada: Pravidelně uklízejte

Nepořádek hmyz přirozeně láká. Obzvlášť v kuchyni a jídelně, kde se jako otevřený bar nabízí drobečky na zemi i další zbytky od jídla.

Základem je pravidelně vynášet koš, čistit odtok ve dřezu, ale i v koupelnovém umyvadle, ve sprše i vaně. Právě na těchto vlhkých místech se mohou skrývat drobné mušky podobné octomilkám. Přes léto i častěji luxuji a vytírám.

Nejen vy chodíte do spíže pro svačinu, hostinu tam mohou pořádat i nejrůznější larvy.

Mravenci mají rádi sladké, potravinoví moli se snadno pustí do nejrůznějších dobrot a ingrediencí na vaření, které necháte načaté – mouka, ořechy, sušené ovoce, koření, čokoláda a všechny další suché potraviny je doslova přitahují. Proto všechno zavírám do skleniček nebo jiných nádob, které jdou dobře utěsnit. Zároveň udržuji v čistotě kuchyňskou linku a při velkém úklidu vytírám i vnitřky skříněk.

Pořádek udržuji i na zahradě

Nevítaní návštěvníci (nejen) do domu mohou přijít i díky tomu, že je na zahradu přivábí například hromady dřeva na topení, kompost nebo jiný zahradní odpad…

Pokud máte tu možnost, doporučuji všechna tato lákadla přesunout co nejdál od domova. Odstraňte také plevel a zbytky rostlin z květináčů a záhonů, protože i tam se hmyz rád ukrývá.

Čistý a udržovaný trávník má na množství hmyzu na zahradě velký vliv. Vysoká tráva může totiž být perfektním domovem pro klíšťata a těm se snažím vyhnout jako čert kříži. Stejně tak keře a větve stromů poblíž oken a vchodových dveří mohou zajistit škůdcům bezproblémový přístup na terasu nebo do domu.

Snažím se udržovat sucho

Například rybenky si libují ve vlhkém prostředí. A musím říct, že mi vůbec není příjemné, když se mi nějaká mihne při čištění zubů kolem nohou.

Dávám pozor, aby pračka, myčka na nádobí ani klimatizace nikde nekapaly a všude bylo sucho. Nenechávám bez povšimnutí kapající kohoutky a zanesené odtoky. Koupelnu, kuchyň a další místnosti, kde je vyšší vlhkost, pravidelně a dostatečně větrám.

Žádná stojatá voda

Že se spousta hmyzu rojí poblíž stojaté vody pro vás určitě není nic nového. Rybníky, louže, zahradní jezírka, sudy na dešťovku, fontány… Komáři tato místa milují.

Rybník poblíž naší zahrady jen těžko vypustím. :-) Ale dávám alespoň pozor, abych zbytečně nedávala příežitost komárům tam, kde to ovlivnit můžu. Podmisky pod květináči, zahradní konve, dětské kbelíčky na písek… jen se po zahradě rozhlédněte, kolik míst, kde se zbytečně drží napršená voda najdete!

Zbavila jsem se mulčovací kůry

Hmyzu se líbí mulčování! Sláma, kůra, usušená tráva, šišky… to všechno jsem ze zahrady v posledních letech dala pryč.

Místo toho používám alternativy, nejčastěji nejrůznější kameny. Nejsou pro hmyz tak lákavé a mně se i víc líbí z hlediska estetiky.

Rostliny, které odpuzují hmyz

Nejsem moc zastáncem používání chemie, proto mám na zahradě i v květináčích na balkonech a oknech rostliny, které hmyzu nevoní. Vypadají krásně a navíc tyto nevítané hosty přirozeně odpuzují:

  • Bazalka odpuzuje mouchy a komáry.
  • Levandule odpuzuje moly, mouchy, komáry a další hmyz.
  • Citronová tráva, tymián, meduňka a máta odpuzují komáry.
  • Rozmarýn a šalvěj odpuzují komáry a škůdce, kteří si rádi pochutnávají na zelenině.
  • Šanta kočičí odpuzuje komáry, mouchy, klíšťata a šváby.
  • Bobkový list odpuzuje mouchy.
  • Pažitka odpuzuje mouchy.
  • Kopr odpuzuje roztoče, mšice, a nejrůznější broučky.
  • Chryzantémy odpuzují klíšťata, roztoče, hlístice, šváby, mravence a blechy.
  • Lichořeřišnice a petúnie odpuzují mšice a spoustu dalšího hmyzu.
  • Muškáty odpuzují komáry a další hmyz.
  • Měsíčky zahání mšice a komáry.

Skvělým přírodním repelentem je bazalkový sprej, který používala už moje babička. Stačí pár větviček bazalky zalít vroucí vodou a nechat pár hodin louhovat. Poté sceďte a přidejte ještě 1/4 šálku vodky. Směs nalijte do malého rozprašovače a používejte jako klasický repelent (vyhněte se obličeji).

Domácí prostředky proti hmyzu

Spousta lidí si kupuje chemické repelenty. Já upřednostňuji přírodní s obsahem citrusového nebo citronelového oleje. Někomu na terasách dobře fungují speciální světla proti hmyzu. Ale co dalšího se dá dělat, když si nechcete kazit večer bzučením a nepříjemnými štípanci?

Ventilátor jako plašička

Tohle je win-win! Vytáhněte ventilátor na terasu. V horkém večeru vás bude příjemně ovívat a navíc poslouží k odhánění hmyzu. Rozhýbaný vzduch se naředí od vydechovaného oxidu uhličitého, díky foukání se hmyzu bude hůř létat a vy se nebudete tolik potit. Pot totiž hmyz samozřejmě přitahuje.

Moskytiéra

Od doby, co máme v oknech a dveřích ochranné síťky, je u nás doma hmyzí situace docela pod kontrolou. Mohu tedy jedině doporučit něco podobného nainstalovat.

Odlákejte je

Když mě na zahradě obtěžuje například více vos a nedaří se mi je odehnat, dám kousek od nás něco opravdu sladkého, čímž je odlákám a už neotravují u stolu.

Recept na domácí repelentní olej

Umíchala jsem si vlastní směs esenciálních olejů, která odpuzuje hmyz. Tady je recept.

jak zwalczac owady

Budete potřebovat:

  • 6 lžic olivového oleje
  • ssenciální oleje, 10 kapek z každého: cedr, citronela, máta, geranium, levandule, meduňka, citronová tráva a čajovník

Příprava:

Přidejte 10 kapek esenciálních olejů do olivového (nebo jiného rostlinného) oleje. Promíchejte, nalijte do rozprašovače, protřepejte. Pak už jen stačí rozprášit kůži a rozetřít. Olej můžete také nastříkat do okolí vchodových dveří nebo na terasu, abyste na pár hodin měli od hmyzu klid. :-)

Hmyz u vás doma hledá něco k jídlu, pití a úkryt. Pokud je nenajde, odstěhuje se jinam! Je sice součástí přírody, ale to pro mě neznamená, že musí být i součástí našeho domova. Snažím se proto hmyzu neškodit, ale dělám vše pro to, aby se mu k nám domů vyloženě nechtělo. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články