Právě čtete

Válka proti pavoukům. Jak vyhnat pavučiny z každého kouta?

56649  
Sdílet: 

Válka proti pavoukům. Jak vyhnat pavučiny z každého kouta?

V našem podkrovním bytě s námi bydlí pavouci. Plno pavouků. K tomu mám ženu, která se jich bojí. A jelikož jsem její hrdina, stávám se pro ni pavoukobijcem. Takže pokud chcete vědět, jak se pavouků v domácnosti zbavit, čtete správně.

8. 10. 2018 3 min. čtení Martin Pistulka
Válka proti pavoukům. Jak vyhnat pavučiny z každého kouta?

Pavouk dokáže mou ženu zcela paralyzovat. Místnost, kde se vyskytuje (pavouk, nikoli žena – ta danou místnost automaticky opouští), musí okamžitě projít čistkou, přičemž o eliminaci nepřítele musí být podán JASNÝ DŮKAZ.

Na druhou stranu, žena je povahou pověrčivá pacifistka. To znamená, že pavouka zabít nesmím, jelikož bych tím urazil domácí štěstí. Leda nějakým humánním způsobem. K takovým ovšem nepatří ani plácnutí pantoflem, ani utopení v umyvadle, natožpak biolit.

Nejjednodušší by samozřejmě bylo, pokud by u nás doma pavouci nebyli vůbec, případně pokud by dobrovolně zmizeli. To ovšem není jen tak. Takže co s nimi, když je zabít nesmíte a vyhodit je nedává smysl, protože se vrátí oknem. Dají se vyhnat? Vyzkoušel jsem několik možností.

Pokus první: s vysavačem

Na pavouky obecně nejlépe platí úklid. Když už ale pavouk jednou je, nic na něj nefunguje lépe než vysavač. Stačí zamířit a je hotovo i s pavučinou. Pro klidnou duši pak můžete vysavač z pavouky vyklepnout někde na dvorku. Živé, či mrtvé. To už se nikdo nedozví.

Verdikt: 70 % (účinný, nicméně je to nekonečná práce a o humánnosti metody by se dalo polemizovat)

Pokus druhý: s lepidlem

Funguje to jako mucholapka. Třeba pod postel dáte lepicí pásku a pavouci, tedy ti, co lezou po zemi, se přilepí a pak všechno vyhodíte. Vyzkoušel jsem oboustranku. Pár osminožců se chytilo, ale upřímně, žádná sláva.

Verdikt: 5 % (je to pracné, neefektivní, k pavoukům nevlídné a moc parády to v interiéru taky nenadělá)

Pokus třetí: s elektronickým plašičem

Tahle vychytávka generuje signál neslyšitelný pro člověka, ale nesnesitelný pro pavouka. V podstatě ideálně funkční vynález, který je běžně k dostání, provoz stojí max. 2 koruny měsíčně a pavouka vyžene. Z jedné místnosti do jiné. A co je horší, máme taky důkaz, že existují i hluší pavouci.

Verdikt: 75 % (jedna místnost je málo, navíc nefunguje úplně na všechny)

Pokus čtvrtý: podle babičky

Podle tchyně na vesnici vždycky fungovaly kaštany a citron, případně rozsypaný tabák. Ten jsme zrovna nezkoušeli a kaštany jsem si teď přinesl domů. Nicméně do květináčů jsme přisypali citronovou kůru a kolem vymačkali šťávu. Něco na tom bude. Pavučiny jsme nikdy nepočítali, ale pocitově jich prostě bylo méně.

Verdikt: 75 % (3 ze 4 pavouků rozhodně nedoporučují)

Pokus pátý: s domácím odpuzovačem

Nakonec jsem podle internetu zkusil vyrobit vlastní odpuzovač. Princip je jednoduchý: stačí přísady a klasický rozprašovač. Klíčovou ingrediencí je esenciální olej. Můžete s nimi experimentovat, doporučují se oleje s výtažky z máty, skořice nebo hřebíčku. U nás jsem použil peprmintový olej a při druhém pokusu jsme byt provoněli kombinací citronu a eukalyptu. Roztok se rozprášil jednak do rohů a také kolem oken a dveří. Výsledek? Odpuzuje a ještě voní.

Verdikt: 75 % (neodradí každého, ale výsledek je mnohem lepší, než by se zdálo; a navíc i já musím uznat, že hezky voní)

Jak vyrobit přírodní odpuzující sprej proti pavoukům?

  1. Rozprašovač naplníte 470 ml teplé vody.
  2. Přidáte 7–10 kapek esenciálního oleje (máta, skořice, eukalyptus).
  3. Doplníte o pár kapek tekutého mýdla.
  4. Důkladně protřepete, aby se přísady smíchaly.
  5. Můžete odpuzovat!

Nic nefunguje úplně na 100 %. My máme pavouky doma pořád. Ale kombinací různých metod jsme jejich populaci srazili minimálně na čtvrtinu. Což není málo. Já si navíc říkám, že pár pavouků pro štěstí se koneckonců hodí vždycky.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články