Právě čtete

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o běhu (ale báli jste se zeptat)

52396  
Sdílet: 

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o běhu (ale báli jste se zeptat)

Jaro ještě ani nevystrčilo drápky a mnoho z nás už přemýšlí nad létem. Kam na dovolenou, kdy si ji vzít nebo kterou knížku si na ní přečtu? S létem se ovšem pojí i všudypřítomná nepříjemná myšlenka na plavky a na tělo, které si je oblékne. Fitka pro vás zatím nejsou, nemáte na cvičení čas, peníze nebo energii? Nevadí, hubnout se dá i jinak, například jedním z nejpřirozenějších pohybů – během.

7. 3. 2017 3 min. čtení Redakce
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o běhu (ale báli jste se zeptat)

Běhu propadlo už mnoho lidí, dost možná i někdo z vašeho okolí. Ptáte se, co je na běhu tak baví? Nebo si po předchozích nevydařených pokusech myslíte, že běh nebude pro vás? Odpovědí může být víc, od zlepšení fyzické výdrže, přes nulovou cenu až po lepší náladu. Stále si nejste jistí? Přečtěte si, jak s během začít, co dělat a co nedělat, nebo třeba získejte inspiraci na tu nejlepší běžeckou hudbu. Ať jste začátečník, nebo už nějaký čas běháte, v tomto článku se dozvíte vše, co jste o běhu kdy potřebovali vědět.

IMG_5849n

1. Proč zařadit běh do vašeho života

Běh patřil k životu lidí odjakživa. Dnes už k němu máme jinou motivaci než naši dávní předkové, utíkající před nebezpečím nebo za potravou. Proč by ovšem měl někdo běhat v dnešní době? Kromě hezkého těla třeba i kvůli dobré náladě nebo odolnější imunitě. Nevěříte?

Přesvědčte se v tomto článku.

IMG_5947n

2. Jak začít běhat a nepřestat

Nikdo si běh (ani žádný jiný sport) neoblíbí, aniž by ho vyzkoušel a chvíli u něj vytrval. Někdo potřebuje vidět výsledky už po prvním cvičení nebo musí neustále dostávat do těla. Ať už jsou vaše důvody, proč se vám u běhu nedaří vydržet, jakékoliv, nemusíte zoufat, možná jste jen přepálili začátek. Pokud se budete držet následujících rad, tak překonáte prvotní nedůvěřivost a u běhu už zůstanete.

Více najdete zde.

běh ráno

3. Je lepší běhat ráno nebo večer?

Jste odhodlaní vyběhnout, nejste si ale jistí, kdy je na to ten správný čas? Nejste jediní, touto otázkou se zabývají běžci a vědci po celém světě. Liší se vůbec nějak ranní a večerní běh?

O nejvhodnější době na běh se dočtete zde.

běh oděv

4. Žádné špatné počasí, jen špatně oblečený běžec

Stavebním kamenem každého úspěšného sportovního výkonu je správný oděv. Někdo si s ním moc starostí nedělá a tu druhou polovinu tvoří ženy, které zpravidla před samotnou sportovní aktivitou nejdříve vydají energii při shánění vhodného oblečení. I vybírání oblečení na běh má svá pravidla, díky kterým zůstanete v teple a zároveň budete mít lehčí krok.

Více se dozvíte zde.

IMG_5864no

5. Naučte se běhat s profesionály

Mnohokrát jsme zmínili, že běh tělu pomáhá. Jak přesně to ale dělá? Co posiluje a čemu naopak škodí? Může být pro někoho běh nevhodný? Zajímalo by vás i to, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se běžci dopouštějí? Nikdo se jako běžec nenarodí, proto je vždycky dobré přečíst si, jakým chybám se vyhnout, a potěšit se zdravotními benefity, které z běhu plynou.

Více najdete na v tomto článku.

běh mixtape

6. Dokáže hudba zlepšit váš běžecký výkon?

O účincích hudby na sportovní výkony se vedou vleklé spory. Pro někoho jsou sluchátka v uších povoleným dopingem, jiní se zase potřebují koncentrovat v tichosti. V tomto případě platí, že co sportovec, to názor. Zeptali jsme se proto českých běžců, jak jsou na tom s hudbou oni, a požádali je o jejich dokonalé běžecké mixtapy. Díky nim se vám teď bude běhat samo.

Jak jste na tom s během vy? Propadli jste mu nebo stále čekáte, čím vás osloví? Podělte se s námi v komentářích o váš vztah k této populární aktivitě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články