Právě čtete

Žádné špatné počasí, jen špatně oblečený běžec

11035  
Sdílet: 

Žádné špatné počasí, jen špatně oblečený běžec

Víte, taky raději běhám ve chvílích, kdy mě sluníčko hladí po vlasech, ale víte, jak je skvělý, když překonáte sami sebe? Jde jen o ten první pocit nepohodlí. Protože když se správně oblečete, není nejmenší důvod zůstávat doma.

26. 10. 2016 2 min. čtení Veronika Wisiorková
Žádné špatné počasí, jen špatně oblečený běžec

Určitě se vám už několikrát stalo, že jste šli spát po krásném slunečném podzimním dni s myšlenkou, že zítra toho sluníčka využijete a půjdete se proběhnout. Další den jste se ale vzbudili do typického podzimního rána, s šedou oblohou, mrholením, a tak jste to odložili na jindy, až bude zase hezky.

IMG_8388

Věděli jste, že z hlavy odchází největší část tepla vašeho těla? Proto se nás maminky snažily naučit nosit čepice. Tentokrát je zkuste poslechnout a zvolte čepici z funkčního materiálu, tu vlněnou od babičky nechejte na procházky do mrazů. Pokud čepice nejsou váš šálek kávy, zvolte alespoň čelenku, která zakryje vaše uši a čelo. Osobně se mi na uši osvědčila také velká sluchátka přes celé ucho, pokud běháte rádi s hudbou.

IMG_8430

Přesuňme se níž. Funkční trička jsou v tomhle počasí to nejlepší, co můžete zvolit. Speciální materiál je navržen tak, aby odváděl pot, nebude se vám tak hromadit pod tričkem. Podle počasí pak zvolte mikinu podobného charakteru. Pokud je větrno nebo deštivo, vsaďte navrch ještě vestu nebo lehkou bundu, která odrazí jak vítr, tak kapky deště.

IMG_8386

Co na nohy? V tomto období volte spíše dlouhé legíny, aby byly vaše svaly, klouby i šlachy v teple. Předejdete tak případným nežádoucím úrazům. Jako každá správná ženská mám doma legíny snad všech různých barev, co je ale hlavní, zase ten funkční materiál, ve kterém vám bude příjemně. Měly by také být natolik pružné, aby vás nijak v delším kroku neomezovaly. Vyhněte se kotníkovým ponožkám a odhaleným kotníkům a využijte vyšší kompresní ponožky, díky kterým budete mít lehčí krok.

IMG_8418

Běžeckou obuv vám doporučím ošetřit sprejem, který zabrání vlhkosti prosáknout na vaše kompresní ponožky. Také nezapomeňte chránit krk, ideálně návlekem nebo šátkem, který můžete zvednout až nad ústa, abyste nevdechovali mrazivý vzduch v těch chladnějších dnech. Ruce pak nejraději schovávám do mikin, které jsou tomu uzpůsobené (na konci rukávu se dají přehnout přes pěst, vytvoří tak takovou kapsičku na ruku, vynález století!), nebo pak klasicky použijte rukavice.

Základem samozřejmě je se podívat z okna a zkontrolovat počasí. Zjistěte, jaká je teplota vzduchu. Říká se, že správně byste měli být oblečeni tak, aby vám bylo při vstupu ven mírné chladno. Tělo se totiž během rychle zahřeje a bude vám příjemně. Tak vzhůru do podzimního běhu!

IMG_8318

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články