Právě čtete

Proč zařadit běh do vašeho života?

30883  
Sdílet: 

Proč zařadit běh do vašeho života?

Běh je fenoménem posledních let. Ve svém okolí máte pravděpodobně aspoň jednoho člověka, který běh do svého životního rytmu zařazuje. Není divu, že si získal srdce (nohy) tolika lidí z celého světa. Pokud si stále nejste jistí, zda ho taky vezmete na milost, věnujte pozornost následujícím řádkům. Běh má to totiž hned několik skvělých benefitů.

16. 10. 2015 3 min. čtení Veronika Wisiorková
Proč zařadit běh do vašeho života?

Nic nestojí

Na běhu je skvělé právě to, že si ho může dovolit každý, je to totiž finančně nejdostupnější sport, který můžete provozovat. Nepotřebujete nic než vhodnou obuv. Dokonce ani vstup do fitness centra nepotřebujete, Česká republika totiž nabízí tolik krásných míst k běhání, že by byla škoda neprozkoumat je.

Přináší pocit štěstí

To není žádná nadsázka. Během, jako každým jiným sportem, se vylučují endorfiny, označovány také jako hormony štěstí. Po každém běhu budete mít skvělý pocit, že jste si zaběhali, že jste se překonali a šli pro sebe něco udělat. Neznám nikoho, kdo by se po doběhnutí mračil. Pokud vám vyčaruje úsměv na rtech, tak už za to stojí, ne?

Dá se přizpůsobit

Každý si v něm najde to své. Máte radši kratší trasy, ale s maximálním nasazením? Nebo se radši volněji proběhnete lesem po delší dobu? Ať jsou vaše preference jakékoliv, na běhu je skvělé to, že se přizpůsobí právě vám, jen vy určujete, kdy, kde a jak ho budete provádět. Ta volnost je přeci skvělá, no ne?

Dělá krásná těla

Jedním z hlavních důvodů běhání je bezpochyby štíhlá postava. Běh je pro tělo velmi přirozený, a přesto na něj vynaložíte velké množství energie, spolu s upravenou stravou pak pomocí běhu můžete dosáhnout vysněného úbytku na váze. Nejenže shodíte nějaké to kilo tuku, ale také krásně vytvarujete nohy a zpevníte střed těla. Ano, to všechno běh umí.

Posiluje zdraví

Běhání je také skvělou medicínou. Pravidelným běháním pozitivně ovlivníte váš kardiovaskulární systém, ale také plíce nebo imunitní systém. Zdraví by přeci mělo být na prvním místě.

IMG_2895

Čistí hlavu

Nikdy si neuspořádáte myšlenky tak, jako když právě běžíte. V tu chvíli jste to totiž jen vy, tep krve, váš dech a vaše myšlenky. Ať už si potřebujete myšlenky urovnat, přijít na nějaký nápad, nebo se od nějakých starostí odpoutat, věřte mi, že právě v průběhu běhání vám to půjde nejlépe. V tu chvíli se totiž dokážete odpoutat od světa a myslet jen na to, na co potřebujete.

Přináší nové přátele

S během se také poutají nové zážitky, nová prostředí, nová komunita lidí se stejným zájmem. Běh dokáže spojit i lidi, kteří by v běžném životě neměli šanci se potkat. Stačí se zúčastnit některého z organizovaných běhů jen tak pro radost a uvidíte, že potkáte spoust nových a zajímavých tváří, které třeba budou běžet životem s vámi.

Věřím, že teď již nepochybujete o tom, proč běh zařadit do svého denního rozpisu. Pokud si nejste jisti, jak začít, rozhodně věnujte pozornost článku „Jak začít s během a nepřestat“, který vám přineseme na blogu příští týden.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články