Právě čtete

Cvičením k povzbuzení funkce ledvin

16177  
Sdílet: 

Cvičením k povzbuzení funkce ledvin

Po náročných a líných svátcích je tělo unavené a často můžeme cítit i těžké oslabení konkrétních orgánů projevující se bolestmi, přibýváním na váze, svalovou slabostí a dalšími příznaky. Alarmující stav vašeho těla se projeví taktéž na psychice v podobě špatných nálad, depresí a nechutí k jakékoli aktivitě. A právě proto přichází nejvyšší čas na změnu.

2. 2. 2017 3 min. čtení Redakce
Cvičením k povzbuzení funkce ledvin

První zimní měsíce se nesou především ve znamení čištění a posílení ledvin. Správná funkce ledvin je pro naše zdraví nezbytným faktorem ovlivňujícím řadu ostatních orgánů a celkový metabolický systém. Jejich nedostatky se projevují mnoha různými příznaky, od bolestí břicha a páteře přes otékání končetin až po poruchy menstruace a záněty močových cest. Tyto nepříjemnosti však mohou představovat první vlaštovky závažnějších potíží. Abychom předešly případným onemocněním, chránily své zdraví a zároveň posílily tělo i psychickou kondici, můžeme se s chutí pustit do jarní detoxikace, ke které neodmyslitelně patří nejen správné stravování, pročišťování bylinnými čaji či dostatečným přísunem čistých tekutin, ale bezesporu také přiměřená dávka pohybu. Pamatujte také, že ledviny potřebují teplo, což v těchto chladných měsících platí dvojnásob.

Dnes si ukážeme několik velmi jednoduchých cviků vycházejících především z jógy, díky jejichž pravidelnému opakování napomůžete správnému chodu ledvin, jater i močových cest. Zároveň se při nich příjemně protáhnete, zahřejete a posílíte svaly i metabolický systém. Doporučujeme cvičit po ránu, kdy je tělo plné energie. Důležité je ovšem nespěchat, zklidnit mysl a soustředit se na správné provedení jednotlivých úkonů. Pokud je vám některý cvik nepříjemný, modifikujte jej ke svým potřebám nebo jej zkrátka vynechte – toto každodenní protažení by vám mělo především přinášet radost a skvělou náladu do celého dne.

IMG_1016

Prohřívání a aktivace ledvin

Postavte se na podložku s přirozeně rozkročenýma nohama. Mněte dlaněmi o sebe tak dlouho, než se dostatečně prohřejí. Poté je přiložte do oblasti ledvin a jemně mněte a prohřívejte několik vteřin. Soustřeďte se na svůj dech.

Opakování: Dejte odpočinout pažím (svisle podél těla) a posléze cvik alespoň třikrát opakujte.

IMG_0937

Úklon

Klekněte si na kolena a pravou nohu protáhněte do strany. Při nádechu pravou ruku vzpažte, prsty míří nahoru. Při hlubokém výdechu jdeme ke straně, protáhneme. S nádechem jdeme opět nahoru.

Opakování: Cvik několikrát opakujeme a poté vystřídáme strany. Pokud vás při tomto cviku výrazně bolí v boku, vynechte jej.

IMG_0948

Protažení

Posaďte se a otočte na pravý bok. Obě nohy leží na sobě. Nataženou pravou paží se opíráme o podložku. Pomalu se sesouváme dolů až do lehu, poté pravou ruku skrčte a hlavu opřete o její dlaň. S nádechem skrčte horní nohu, chyťte ji za lýtko či prsty u nohy (dle vlastních možností) a nohu protáhněte vzhůru. Zadržte dech a krátce setrvejte v pozici. S výdechem se vraťte do původní polohy.

Opakování: Cvik několikrát opakujte a posléze proveďte i na druhou stranu.

IMG_0970

Stahování páteře a pánevního dna

Lehněte si na záda a nohy pokrčte v kolenou. Prsty rukou zasuňte k páteři na úroveň mezi ledvinami a kostrčí. Při nádechu kostrč nepatrně zvedněte vzhůru, stáhněte pánevní dno a páteř přitlačte na podložku. S výdechem povolte. Cvik opakujte.

Opakování: Tento cvik skvěle prospívá nejen ledvinám, ale ženským orgánům celkově.

IMG_0993

Protáčení

Lehněte si na břicho a prsty u nohou se zapřete do podložky. Dlaně položte na podložku do úrovně prsou a s nádechem se na nich pomalu zvedněte. Zastavte se v poloze, která je vám nejpříjemnější. Ramena se snažte mít povolená a hlavu nezaklánějte, krk je v protažení páteře.

Opakování: S hlubokým výdechem se přetočte na jednu stranu, pohledem směřujte za sebe. Chvíli setrvejte a s nádechem se vraťte do původní polohy. Cvik opakujte i na druhou stranu.

Tato sestava vám denně zabere několik minut a jejím správným prováděním můžete dosáhnout velmi pozitivních výsledků. Spojíte-li pak sílu cvičení, bylinek a kontinuálního pročišťování bez špatných životních návyků a přílišného stresu, vaše ledviny se vám v budoucnu štědře odvděčí.

IMG_0967

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články