Právě čtete

Kávové dulce de leche: karamelové mlsání s jemnou chutí kávy

7242  
Sdílet: 

Kávové dulce de leche: karamelové mlsání s jemnou chutí kávy

Zkaramelizované kondenzované mléko… také se vám jen z toho popisu sbíhají sliny? Donedávna jsem netušila, že se dá tato latinskoamerická lahůdka tak snadno připravit doma. A co víc, že se tak perfektně doplňuje s kávou!

12. 4. 2021 2 min. čtení Veronika Bednářová
Kávové dulce de leche: karamelové mlsání s jemnou chutí kávy

Dulce de leche je v Latinské Americe stejně tradiční pochoutka jako u nás marmeláda. Hodí se snad ke všemu sladkému – na zmrzlinu, palačinky nebo pečivo, do dortových krémů, ba i do kávy. S tou kávou mě to zaujalo, a tak jsem se rozhodla pro takový malý experiment – co kdybych to udělala naopak a zamíchala kávu do dulce de leche? Výsledek doslova omámil mé chuťové pohárky a bylo mi hned jasné, že si recept nemohu nechat pro sebe.

Návod na základní karamelové kondenzované mléko

Jak připravit perfektní dulce de leche? Na přípravu slaďounké karamelové hmoty je toho třeba překvapivě málo.

Budete potřebovat:

  • plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • hrnec trochu vyšší než plechovka
  • menší hadřík na dno hrnce

Už asi tušíte, že se plechovka s kondenzovaným mlékem bude pozvolna vařit v hrnci. Pojďme se ale raději mrknout na postup bod po bodu:

  1. Na dno malého hrnce položte složený hadřík. Vložte do hrnce plechovku s kondenzovaným mlékem.
  2. Naplňte hrnec vodou, aby byla plechovka téměř celá ponořená. Vodu přiveďte k varu a poté stáhněte plamen.
  3. Plechovku nechejte na mírném plameni vařit ve vodě 2–5 hodin, podle toho, jak husté dulce de leche chcete mít.
  4. V polovině vaření (podle času, který zvolíte) plechovku opatrně otočte vzhůru nohama, aby se hmota uvnitř uvařila rovnoměrně. Nezapomínejte do hrnce průběžně dolévat vodu, plechovka musí být stále ponořená, jinak by mohla vybouchnout (ale když dodržíte kroky výše, nemusíte se bát :-))
  5. Po uvaření nechejte plechovku úplně vychladnout, abyste se při otevírání nespálili, nebo aby se dulce de leche nesrazilo.

Proč dávat na dno hrnce hadřík?


Hadřík je užitečný pomocník – chrání dno hrnce před poškrábáním. Plechovka totiž během vaření pěkně poskakuje, jak se kolem ní prohánějí bubliny vroucí vody.

Ochuťte karamelový základ kávou

Po dvou hodinách vaření (a vychladnutí! :-)) se v plechovce vytvoří krémová karamelová hmota. Konzistencí připomíná toping a je skvělá třeba na pěnu cappuccina. Krásně se táhne.

Kdybyste chtěli hmotu hustější, klidně vařte déle. Já potřebovala dulce de leche tekutější, abych do něj snadněji zamíchala vrchovatou lžičku instantní kávy. V obchodech se dá koupit také už hotové karamelizované kondenzované mléko – je většinou ale poměrně pevné konzistence.

A co když to všechno nesníte? Nebojte se, nemusíte sníst celou plechovku dulce de leche na posezení. Když ho budete z plechovky nabírat vždy jen čistou lžící a dáte ho do lednice, tak vám vydrží až tři týdny.

Poprvé jsem si své kávové dulce de leche vychutnala na nadýchané vafli s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou a s praženými lískovými ořechy. Až návykově to spolu ladilo. Nejvíc mě na této pochoutce ale baví, že nabízí nespočet dalších možností. Třeba dulce de leche v bílém jogurtu nebo ovesné kaši nebo… To už nechám na vás. :-)

Vše na přípravu kávy

Vše na přípravu kávy

Vybavení na domácí přípravu kávy najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články