Právě čtete

Dokonalá bábovka. Recept, který se povede pokaždé

446872  
Sdílet: 

Dokonalá bábovka. Recept, který se povede pokaždé

Bábovka je v naší rodině skoro posvátná. Babička dělala tu svoji s ořechy, moje maminka vždycky olejovou mramorovou… a můj tatínek má svoji šlehačkovou. A když bábovku nezkazí ani on, který jinak nepeče, jak je rok dlouhý, tak ji nezkazí nikdo.

26. 11. 2018 3 min. čtení Tereza Olivová
Dokonalá bábovka. Recept, který se povede pokaždé

Tenhle recept miluju, protože tatínkova bábovka je vždycky nadýchaná a vláčná, žádný věneček z betonu. Vláčná vydrží i pět dní. Pokud ji tedy nesníme hned první den, jak to většinou dopadá. ;-)

Na dokonalou bábovku potřebujete:

  • 5 vajec (použijte je přímo z lednice; čerstvá jsou lepší)
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g (250 ml) smetany ke šlehání (obsah tuku nejméně 31 %)
  • 100 g měkkého másla (nechte ho změknout a nakrájejte na kostky)
  • 200 g polohrubé mouky nebo hladké špaldové mouky
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • trochu soli
  • citronovou kůru
  • změklé máslo a trochu hrubé mouky na vysypání formy
  • podle velikosti vajec ještě možná 100 ml plnotučného mléka
Jak dlouho to trvá?

Příprava těsta trvá s robotem tak 20 minut, ručně je to pomalejší, ale do půl hodinky se vejdete. Bábovka se pak peče přibližně hodinu.

Na kolik si předehřát troubu?

Péct budeme na 160 °C v horkovzdušné troubě nebo na 180 °C v troubách statických, tedy v plynové/elektrické troubě. Troubu zapněte hned, jak se do bábovky pustíte.

Nejprve zpracujeme vajíčka

V hluboké míse vyšlehejte dotuha 4 bílky. Práci si usnadníte, když použijete co nejčerstvější vejce přímo z ledničky a také když budete mít naprosto odmaštěnou mísu. Kvalitu našlehaných bílků ověříte, když otočíte mísu vzhůru a sníh se ani nehne. Nebo stačí vzít trochu na lžíci a otočit, pokud si nejste jistí.

Do druhé mísy dejte 4 žloutky a jedno celé vejce. Nejprve utřete žloutky s cukrem. Šlehejte v robotu nebo ručním šlehačem do hladké pěny. Hmota by měla výrazně zesvětlat a také zvětšit svůj objem. Nepoužíváme žádné kypřidlo, takže kvalitní prošlehání žloutků a objem vzduchu, který do nich dostaneme, ovlivňuje výslednou pórovitost bábovky.

Pak spojíme suroviny

Během šlehání do této směsi přidejte nejprve smetanu a poté také změklé, na kostky nakrájené máslo. Může být i rozpuštěné, ale ne teplé. Do této prošlehané směsi prosejte mouku, přidejte také trochu soli. Tím začne vznikat hladké těsto. Přidejte vanilkový extrakt i citronovou kůru.

Když si budete jistí, že je těsto jednolité a bez hrudek, je čas na bílky. Dejte si záležet a bílky zapracujte opravdu jemně. Nejlepší způsob je dávkovat bílky do směsi na třikrát a jen je jemně zapracovat vařečkou nebo ještě lépe stěrkou. Sbíráte těsto od krajů vždy po stěně mísy a „nadlehčujete“. Bílky velmi ovlivňují výslednou nadýchanost.

A hurá do trouby

Formu důkladně vymazanou máslem vysypte hrubou moukou. Když budete pečliví, půjde bábovka velmi snadno ven. Pokud máte silikonovou formu, vymazávání přeskočte.

Pečte na zmíněných 160 °C (nebo 180 °C, vizte začátek receptu) 35­–40 minut uprostřed trouby. Pokud to vydržíte, během pečení nikdy neotevírejte troubu. Potom bábovku zkontrolujte špejlí a případně dopečte 15–20 minut. Pak bábovku opatrně vyjměte a nechte na prkýnku vychladnout. Raději déle, vlažná bábovka se ráda v půlce roztrhne.

Před podáváním posypte moučkovým cukrem a pak už si jen vychutnejte s dobrou kávou svůj bábovkový triumf! Já jsem si k ní udělala skvěle napěněné cappuccino Cafissimo, ke kterému se hodí perfektně. :-)

Pár rad na závěr:

Jakou mouku?

V závislosti na použité mouce můžete dojít k lehce odlišným výsledkům. Jinak se chová klasická bílá mouka, a jiná je práce s celozrnnou špaldovou nebo i žitnou moukou. Pokud si nejste jistí, vždy funguje začít s poměrem 1:1. Tak zůstane zachován princip fungování mouky bílé, ale s odlehčením a vůní špaldy.

Umíte mramorovou bábovku?

Bábovku můžete zpestřit mramorováním. Toho dosáhnete, když oddělíte asi pětinu těsta, přidáte lžičku kakaa a důkladně promícháte. Těsto pak vrstvěte do formy střídavě.

Obměna: přidejte oříšky

Také můžete přidat nasekané ořechy. Skvělé jsou vlašské nebo pekanové. Bábovku také nikdy nezkazíte přistrouháním kvalitní čokolády. Volte tu bez sójového lecitinu s obsahem kakaa přes 70 %. Aby se vám „přídavky“ nepropadly ke dnu formy, lehce je obalte v hladké mouce a pak teprve přidejte do těsta.

Cukru dejte klidně méně

Jste-li zvyklí na méně sladké, bude vám v receptu stačit polovina cukru. Těsto ochutnejte před pečením.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články