Právě čtete

Kávová panna cotta je moje oblíbená sladká tečka. Recept a tipy na servírování

13270  
Sdílet: 

Kávová panna cotta je moje oblíbená sladká tečka. Recept a tipy na servírování

Italská panna cotta je můj oblíbený nepečený dezert. Má nespočet variant a ráda ho servíruji jako lehkou a osvěžující sladkou tečku.

12. 2. 2022 2 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Kávová panna cotta je moje oblíbená sladká tečka. Recept a tipy na servírování

Vůbec se nedivím, že je panna cotta tak oblíbená. Já na ní nejvíc miluji to, že jde připravit asi na milion způsobů! Smetanový základ můžete libovolně ochucovat, přidat koření nebo ho nechat tak, jak je. I poleva snese spoustu variant – může být třeba ovocná, karamelová, čokoládová, kávová… A k panna cottě se také skvěle hodí čerstvé ovoce.

Smetanový základ se nejdřív osladí a poté ztuží želatinou. Do této směsi se většinou přidává i vanilka. Panna cotta by po vyklopení neměla být příliš tuhá, ale nesmí se ani roztékat. Její příprava vám se vším všudy zabere 10 minut. Pokud ji ale budete dělat ze dvou vrstev, jako já v níže uvedeném receptu, je lepší začít s vařením den před servírováním, protože na každou vrstvu musíte čekat alespoň čtyři hodiny, než vám ztuhne. V lednici panna cotta vydrží i několik dní, pokud ji dříve nesníte. Můžete ji i zamrazit – před servírováním ji jen nechte přes noc povolit v lednici.

Jak servíruji panna cottu?

Panna cottu servíruji ve skleničce, nebo ji vyklopím na talířek.

Pokud zvolíte druhou možnost, doporučuji použít silikonové formičky a před vyklepnutím dezertu je na tři vteřiny ponořit do horké vody (pozor, aby nenateklo do dezertu!) a objet vnitřní stěny formy nožem. Když očekávám větší sešlost, připravuji panna cottu do panákových skleniček. Je to pak taková milá sladká „jednohubka“.

Směs můžete rozlít do skleniček klasicky, nebo je můžete lehce naklonit, což po nalití druhé vrstvy vytvoří „cikcak“ efekt. Vypadá to opravdu hezky! Nakloněnou sklenici je dobré mít připravenou ještě před rozlíváním, aby směs „nezašpinila“ ty části skleničky, kde být nemá. Sklenky můžete postavit šikmo do formy na muffiny, nebo vezměte formu na chleba a z části ji vyložte přehnutou kuchyňskou utěrkou. Po nalití směsi do forem je opatrně přesuňte do lednice. Až po zatuhnutí budete lít druhou vrstvu, skleničky už není třeba naklánět.

Recept na kávovou panna cottu

Jak název napovídá, hlavní hvězdou je káva. Přidala jsem ji do smetanového základu v kombinaci s vanilkou, i do horní vrstvy. Do té jsem kromě kávy přidala ještě čokoládu a místo smetany jsem použila mléko, abych dezert trochu odlehčila. Panna cottu jsem ozdobila čerstvým ovocem, které dezert oživilo vzhledově i chuťově.

Ingredience (na 4 porce):

Na první vrstvu:

  • 2,5 plátku želatiny
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 80 ml silné kávy
  • 70 g třtinového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku

Na druhou vrstvu:

  • 2 plátky želatiny
  • 125 ml silné kávy (pokud používáte kapslovku z kávovaru, doporučuji použít alespoň 2 kapsle)
  • 125 ml mléka
  • 50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 60 g třtinového cukru

Pozor na teplotu!

Při přípravě druhé vrstvy je lepší, aby nebyla příliš horká, až ji budete lít na vrstvu první. V opačném případě by se obě části propojily. To nemusí být špatně, dezert bude pořád chutnat výtečně, ale zbytečně jste se s tím dělali nadvakrát.

Postup:

  1. Začněte první vrstvou. Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte cca 10 min nabobtnat.
  2. Smetanu, kávu, cukr a semínka z vanilkového lusku promíchejte v hrnci a ohřejte.
  3. Želatinu vyždímejte a vmíchejte do smetanové směsi. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
  4. Směs rozlijte do 4 skleniček a dejte minimálně na 4 hodiny do lednice.
  5. Připravte druhou vrstvu. Želatinu opět zalijte vodou a nechte ji 10 min nabobtnat.
  6. Do hrnce dejte zbylé 4 ingredience a zahřívejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  7. Přidejte vyždímanou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí.
  8. Směsí dolijte zbytek skleniček a dejte opět na 4 hodiny do lednice.
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články