Co je to vlastně to cold brew? Jedná se o čerstvě praženou kávu, pomletou a louhovanou ve studené filtrované vodě. Já si ho obzvlášť v létě dávám opravdu ráda, nejlépe ledově vychlazené. Chuť je výborná sama o sobě, ale existují i recepty, kdy se z cold brew připravují nejrůznější druhy ochucených nápojů.
Můžete si ho doma namíchat třeba s citronovou zmrzlinou, případně se stavte v Tchibu na jednu z novinek. :-) V prodejnách teď totiž najdete balené cold brew ve třech příchutích, které si můžete vzít třeba s sebou na výlet. Pokud je nevypijete hned cestou z obchodu a donesete je až domů, můžete je také zamíchat do jednoho z mých receptů.
Cold brew s vanilkovou zmrzlinou a oříšky
Káva se zmrzlinou je má oblíbená kombinace. Je to pro mě káva a dezert v jednom. Nezapomeňte ale vybrat kvalitní zmrzlinu, na té to všechno stojí. V kombinaci s oříškovým cold brew je naprosto skvělá.
Ingredience na 2 nápoje:
- 80 ml smetany ke šlehání
- 2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny
- 6–8 kostek ledu
- 1 Cold Brew lískový oříšek Tchibo
- nasekané lískové oříšky
Postup:
- Smetanu vyšlehejte do husté šlehačky.
- Připravte si dvě vyšší skleničky a do každé dejte jeden kopeček vanilkové zmrzliny a kostky ledu.
- Vše zalijte cold brew s příchutí lískového oříšku a ozdobte vyšlehanou šlehačkou.
- Nakonec na šlehačku nasypte nasekané lískové oříšky.
Čtěte také:
- Tři recepty na kávové koktejly
- Frappé jako z řecké pláže
- Recept na domácí ledovou tříšť bez cukru
Recept na domácí tiramisu
Dezert tiramisu je u nás stálice, tentokrát jsem ho ale vyzkoušela s Cold Brew wild berries a byla jsem úplně nadšená.
Ingredience:
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 3 lžíce jemného třtinového cukru
- několik kapek vanilkového extraktu
- 200 g mascarpone
- špetka soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 Cold Brew wild berries Tchibo
- 0,4 dcl Grand Marnier (případně Amaretta)
- cukrářské piškoty (cca 10 kusů)
- kvalitní kakao
Postup:
- V robotu ušlehejte žloutky s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Když je pěna dostatečně vyšlehaná, přidejte mascarpone a pomalu zašlehejte.
- Do druhé mísy dejte bílky se špetkou soli a šlehejte. Když bílky začnou světlat, přidejte lžíci krupicového cukru a pokračujte ve šlehání tak dlouho, až vznikne tuhý sníh.
- Do žloutkové směsi postupně vmíchejte po částech sníh. Vznikne krásně nadýchaný krém.
- Do Cold Brew wild berries přidejte Grand Marnier a namáčejte v něm piškoty (já piškoty půlím, lépe se s nimi pak při rovnání do skleniček pracuje).
- Namočené piškoty vložte na dno skleničky a zhruba do půlky naplňte krémem. Opět přidejte vrstvu piškotů a vrstvu krému. Zakončete krémem. Hotové tiramisu dejte vychladit do lednice. Před podáváním posypte krém kakaem.
Tip na vajíčka
Pokud se bojíte konzumace čerstvých vajíček, použijte do tiramisu pasterovaná.
Ledová káva s Baileys
Nevím, jak vy, ale já Baileys naprosto miluju. Samotné je na mě moc sladké, ale když si ho přidám do ledové kávy, je to skvělá kombinace. Pokud si chcete připravit nealko verzi tohoto ledového drinku, zkuste místo panáku Baileys použít 1 lžíci tekutějšího slaného karamelu.
Ingredience na 1 skleničku:
- 3–5 kostek ledu
- 40 ml Baileys
- 1 Cold Brew slaný karamel Tchibo
- 50 ml mléka
Postup:
- Do skleničky dejte kostky ledu. Zalijte je Baileys.
- Poté do skleničky nalijte Cold Brew slaný karamel, které nejprve dobře protřepte.
- Nakonec pomalu přilijte vychlazené mléko.
Vyšlehejte mléčnou pěnu
Pokud máte doma šlehač mléka, ve kterém jde připravit pěna za studena, místo mléka připravte mléčnou pěnu, která v tomto drinku chutná naprosto skvěle.