Právě čtete

Ledové kávové nápoje a krémové tiramisu. Tři recepty, do kterých využijete kávu cold brew

7341  
Sdílet: 

Ledové kávové nápoje a krémové tiramisu. Tři recepty, do kterých využijete kávu cold brew

Ledová káva se zmrzlinou, ledová káva s chutí karamelu přiostřená Baileys a domácí tiramisu. Do všech těchto receptů můžete využít ochucené cold brew, které jsem si nově oblíbila v Tchibu.

16. 8. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Ledové kávové nápoje a krémové tiramisu. Tři recepty, do kterých využijete kávu cold brew

Co je to vlastně to cold brew? Jedná se o čerstvě praženou kávu, pomletou a louhovanou ve studené filtrované vodě. Já si ho obzvlášť v létě dávám opravdu ráda, nejlépe ledově vychlazené. Chuť je výborná sama o sobě, ale existují i recepty, kdy se z cold brew připravují nejrůznější druhy ochucených nápojů.

Můžete si ho doma namíchat třeba s citronovou zmrzlinou, případně se stavte v Tchibu na jednu z novinek. :-) V prodejnách teď totiž najdete balené cold brew ve třech příchutích, které si můžete vzít třeba s sebou na výlet. Pokud je nevypijete hned cestou z obchodu a donesete je až domů, můžete je také zamíchat do jednoho z mých receptů.

Cold brew s vanilkovou zmrzlinou a oříšky

Káva se zmrzlinou je má oblíbená kombinace. Je to pro mě káva a dezert v jednom. Nezapomeňte ale vybrat kvalitní zmrzlinu, na té to všechno stojí. V kombinaci s oříškovým cold brew je naprosto skvělá.

Ingredience na 2 nápoje:

  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny
  • 6–8 kostek ledu
  • 1 Cold Brew lískový oříšek Tchibo
  • nasekané lískové oříšky

Postup:

  1. Smetanu vyšlehejte do husté šlehačky.
  2. Připravte si dvě vyšší skleničky a do každé dejte jeden kopeček vanilkové zmrzliny a kostky ledu.
  3. Vše zalijte cold brew s příchutí lískového oříšku a ozdobte vyšlehanou šlehačkou.
  4. Nakonec na šlehačku nasypte nasekané lískové oříšky.

Čtěte také:

Recept na domácí tiramisu

Dezert tiramisu je u nás stálice, tentokrát jsem ho ale vyzkoušela s Cold Brew wild berries a byla jsem úplně nadšená.

Ingredience:

  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 3 lžíce jemného třtinového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 200 g mascarpone
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 Cold Brew wild berries Tchibo
  • 0,4 dcl Grand Marnier (případně Amaretta)
  • cukrářské piškoty (cca 10 kusů)
  • kvalitní kakao

Postup:

  1. V robotu ušlehejte žloutky s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Když je pěna dostatečně vyšlehaná, přidejte mascarpone a pomalu zašlehejte.
  2. Do druhé mísy dejte bílky se špetkou soli a šlehejte. Když bílky začnou světlat, přidejte lžíci krupicového cukru a pokračujte ve šlehání tak dlouho, až vznikne tuhý sníh.
  3. Do žloutkové směsi postupně vmíchejte po částech sníh. Vznikne krásně nadýchaný krém.
  4. Do Cold Brew wild berries přidejte Grand Marnier a namáčejte v něm piškoty (já piškoty půlím, lépe se s nimi pak při rovnání do skleniček pracuje).
  5. Namočené piškoty vložte na dno skleničky a zhruba do půlky naplňte krémem. Opět přidejte vrstvu piškotů a vrstvu krému. Zakončete krémem. Hotové tiramisu dejte vychladit do lednice. Před podáváním posypte krém kakaem.

Tip na vajíčka

Pokud se bojíte konzumace čerstvých vajíček, použijte do tiramisu pasterovaná.

Ledová káva s Baileys

Nevím, jak vy, ale já Baileys naprosto miluju. Samotné je na mě moc sladké, ale když si ho přidám do ledové kávy, je to skvělá kombinace. Pokud si chcete připravit nealko verzi tohoto ledového drinku, zkuste místo panáku Baileys použít 1 lžíci tekutějšího slaného karamelu.

Ingredience na 1 skleničku:

  • 3–5 kostek ledu
  • 40 ml Baileys
  • 1 Cold Brew slaný karamel Tchibo
  • 50 ml mléka

Postup:

  1. Do skleničky dejte kostky ledu. Zalijte je Baileys.
  2. Poté do skleničky nalijte Cold Brew slaný karamel, které nejprve dobře protřepte.
  3. Nakonec pomalu přilijte vychlazené mléko.

Vyšlehejte mléčnou pěnu

Pokud máte doma šlehač mléka, ve kterém jde připravit pěna za studena, místo mléka připravte mléčnou pěnu, která v tomto drinku chutná naprosto skvěle.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články