Právě čtete

Svěží pohár plný křehkých pusinek k odpolední kávě

6195  
Sdílet: 

Svěží pohár plný křehkých pusinek k odpolední kávě

Když máme chuť na něco sladkého, ale zároveň opravdu svěžího, ráda připravuji nadýchané poháry. Ať už do nich přidám nakyslé ovoce, čerstvé bylinky nebo třeba kapku kávy, doslova se rozplývají na jazyku.

11. 5. 2020 3 min. čtení Erika Pilátová
Svěží pohár plný křehkých pusinek k odpolední kávě

Kombinace kávy a sladkého, to je u nás vždy sázka na jistotu. A nemusí to být nutně hrnek horké kávy a k ní koláč. Obzvlášť v letním období často chystám studený dezert plný šlehačky, malin a piškotů máčených právě v kávě.

Pusinky vyšperkují strukturu a doplní chuť

Můj vůbec nejoblíbenější trik je přidat do pohárů navíc pár křupavých pusinek. Baví mě, že díky nim zpracuji do dezertu bílky, které občas zůstanou při jiném pečení nevyužité. Když už se do pusinek pustím, připravím si jich víc do zásoby a používám je na zdobení dalších dezertů. Krásně se vyjímají na cheesecaku, na dortech i tartaletkách – malých košíčcích z křehkého těsta. Někdy je jednoduše rozdrolím i do misky s krémovou zmrzlinou. Nejraději je máme s třešňovou nebo jahodovou.

Barvení pusinek je hračka

Sněhově bílé pusinky jsou klasika, ale můžete pro zpestření během šlehání přidat i kapku potravinářského barviva. Stačí opravdu maličko a vykouzlíte veselé pastelové odstíny. Pro takové barvení je nejlepší použít gelové potravinářské barvivo, které se ve sněhové hmotě snadno rovnoměrně rozprostře. Gelové barvy kupuji v potřebách pro cukráře a vybírat můžete z celé barevné palety.

Dvoubarevné pusinky

Než dám hmotu na pusinky do zdobicího sáčku, často použiji obarvenou i bílou část a jen lehce je propojím. Díky tomu pak vzniknou krásně žíhané ozdoby.

Kávový pohár s pusinkami

Když sáhnete pro pusinky do předem připravených zásob, dokážete poháry nachystat opravdu rychle. Já je většinou mám do 30 minut hotové. Pokud ale budete tvořit i samotné pusinky, počítejte, že se čas přípravy o něco prodlouží – pusinky se musí pečlivě vysušit v troubě, a to zabere asi 2,5 hodiny.

Ingredience na pusinky:

  • 3 bílky
  • 280 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Bílky vyndejte z lednice alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Moučkový cukr prosejte, aby v něm nebyly hrudky. Troubu předehřejte na 70 °C.
  3. Pomocí šlehače nebo robota ušlehejte bílky dotuha a postupně do nich zašlehávejte cukr.
  4. Nakonec zašlehejte citronovou šťávu. Vznikne lesklý a tuhý sníh, který by měl po vytažení šlehací metly tvořit špičky.
  5. Sníh přemístěte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte malé pusinky.
  6. Plech s pusinkami vložte do trouby předehřáté na 70 °C a sušte je asi 2,5 hodiny. Při takto nízké teplotě vám pusinky nezrůžoví ani nepopraskají.
  7. Po vytažení je nechte vychladnout a pak je opatrně odlepte od pečicího papíru.
  8. Odeberte ty, které budete používat na přípravu poháru, a zbylé pusinky můžete uložit například do plechové dózy.

Jde to i bez zdobicího sáčku

Pokud nemáte po ruce zdobicí sáček, můžete sníh přidávat na plech i lžičkou. Pusinky nebudou mít tak dokonalý tvar, zato budou krásně rustikální.

Ingredience na poháry (na 4 porce):

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 8 cukrářských piškotů
  • 1 šálek espressa (Tchibo Barista)
  • 8 pusinek
  • 1 vanička čerstvých malin
  • lístky meduňky na zdobení

Postup:

  1. Vyšlehejte smetanu dotuha.
  2. Piškoty nalámejte na kousky, polovinu rozdělte do sklenic a pokapejte je kávou. Přidejte část šlehačky.
  3. Do každé skleničky přidejte dvě nalámané pusinky. Pak přidejte vrstvu malin a další vrstvu piškotů. Opět je pokapejte kávou, přidejte maliny a na ně navrstvěte ušlehanou smetanu.
  4. Nakonec dozdobte pohár pusinkami, malinami a lístky meduňky.

Zázrak z cizrnového nálevu – pusinky pro vegany

Možná by vás to ani nenapadlo, ale nálev z cizrny nebo bílých fazolí, který často končí v odpadu, můžete také využít na dezerty. Dá se totiž vyšlehat v sníh, stejně jako vaječné bílky. Nemusíte se bát, že by tím utrpěla chuť pusinek. Přidáním cukru chutnají stejně dobře jako ty klasické.

Ingredience:

  • 110 g nálevu z cizrny (odpovídá nálevu z jedné konzervy sterilované cizrny)
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Nálev nalijte do mísy a pomocí šlehače ušlehejte tuhý sníh.
  2. Postupně do něj zašlehávejte cukr, až bude sníh lesklý a tvořit špičky.
  3. Pomocí zdobicího sáčku pak nastříkejte pusinky na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Vložte plech do trouby předehřáté na 100 °C. Pusinky sušte 1,5 hodiny.
Barevné doplňky nejen do kuchyně

Barevné doplňky nejen do kuchyně

Vyberte si barevné doplňky a pomocníky do kuchyně na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články