Právě čtete

Připravit skvělý dort i bez trouby? To zvládnete levou zadní

12719  
Sdílet: 

Připravit skvělý dort i bez trouby? To zvládnete levou zadní

Miluji krémové dorty. Ať už se pustím do klasického pečeného cheesecaku z pravé Philadelphie nebo do nepečeného dortu z tvarohu či mascarpone, vždycky se po něm u nás doma zapráší.

27. 3. 2020 3 min. čtení Erika Pilátová
Připravit skvělý dort i bez trouby? To zvládnete levou zadní

Na krémových dortech si pochutnávali už před 4000 lety ve starověkém Řecku, což dokládají nálezy starých forem na ostrově Samos. Mnohem později přišel na svět pravý cheesecake. Vznikl, když jeden americký farmář vytvořil čerstvý krémový sýr. Určitě ho znáte ‒dodnes se prodává jako Philadelphia Cream Cheese a je zásadní surovinou, která prostě v pravém cheesecaku nesmí chybět. Během let se ale objevila spousta podobných variací stavěných i na jiné hlavní surovině.

Nepečené dorty mohou mít spoustu podob

Pravé americké cheesecaky mě sice baví, ale u nás jsou velmi oblíbené i lehčí a nepečené dorty. Stejně jako do cheesecaku, i do těchto dortů ráda přidávám Philadelphii, ale někdy je až moc hutná a co si budeme povídat, na běžné nedělní tvoření v kuchyni někdy raději volím cenově dostupnější ingredience. Třeba tvaroh, mascarpone, ricotta nebo obyčejná Lučina udělají podobnou službu.

Jeden základ se dá do nekonečna obměňovat

Někdy základ dortu nechávám jen tak, třeba jen s troškou vanilky, jindy ho dochucuji čokoládou nebo nejrůznějším ovocem, které je zrovna v sezoně. To používám i na zdobení, a když chci, aby měl dort bohatší ovocnou vrstvu nahoře, zaliju vše ještě želatinou. Díky želatině ovoce krásně drží na místě. Když mám hodně času na to, abych si s dortem vyhrála, připravuji navíc ovocný nebo jiný přeliv, kterým při servírování zdobím jednotlivé porce.

Jakou používám formu?


Doma máme raději, když není krému moc vysoká vrstva, a proto používám formu většího průměru (například 23 cm). Při stejném množství surovin můžete zvolit i menší formy ‒koláč bude vyšší a bude chutnat také dobře.

Nepečený dort s bílou čokoládou

Příprava vám zabere asi 30 minut, ale počítejte ještě alespoň se 4 hodinami na chlazení. Během této doby se dort hezky uleží a ztuhne.

Ingredience na korpus:

  • 300 g máslových sušenek
  • 150 g másla

Ingredience na krém:

  • 750 g sýru Philadelphia
  • 250 g ricotty
  • 150 g bílé čokolády
  • 150 g moučkového cukru
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na zdobení:

  • Jahody nebo jiné ovoce podle chuti
  • Lístky máty

Když nechcete péct ani korpus


Pokud chcete připravit bez trouby celý dort včetně “korpusu”, ne jen krém, můžete sušenkový základ nahradit cukrářskými piškoty. Stačí je vyskládat na dno formy. Pro zajímavější chuť je pokapejte rumem nebo rozvařeným ovocem.

Postup:

  1. Ze sušenek odeberte pár kousků na zdobení. Zbylou větší část nasypte do sáčku a rozdrťte pomocí válečku.
  2. Směs nasypte do mísy, přidejte pokrájené změklé máslo a důkladně propracujte.
  3. Kulatou dortovou formu vymažte máslem. Nasypte do ní směs a pomačkejte ji tak, aby vznikla pevná a souvislá vrstva.
  4. Pokud chcete mít korpus křupavější, tak ho dejte na 10 až 12 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak ho nechte vychladnout.
  5. Do misky nalámejte čokoládu. Pak ji zahřejte ve vodní lázni, aby se zcela rozpustila.
  6. Mezitím do větší mísy vyklopte sýr Philadelphia, přidejte ricottu, moučkový cukr a citronovou šťávu. Vše důkladně našlehejte.
  7. Pak do krému zašlehejte bílou čokoládu. Hotový krém nalijte na vychladlý korpus. Uhlaďte ho a dejte do chladu. Dort nechte chladit alespoň 4 hodiny.
  8. Nakonec ho ozdobte nakrájenými čerstvými jahodami, přidejte odložené sušenky a lístky máty.

Další tipy na náplně:


Tento recept můžete také připravit z tvarohu, mascarpone nebo zakysané smetany. Já různé ingredience i kombinuji. Pokud je pro někoho tvaroh příliš nakyslý, je dobré ho připravit v polovičním poměru s mascarpone. Do krému můžete přidávat i našlehanou smetanu.

Vše na sladké tvoření

Vše na sladké tvoření

Na Tchibo.cz najdete spoustu vybavení do kuchyně.

Do e-shopu

Jde to i bez lepku!

Pro bezlepkovou variantu používám na základní korpus nasekané oříšky, které někdy smíchám s máslem a rozmixovaným sušeným ovocem. Oříškový korpus je pěkně křupavý. Skvěle chutná i z mandlových nebo karamelových sušenek, ale dejte pozor, abyste i ty vybrali bezlepkové.

Když přijde na to, jak nepečený dort osladit, občas experimentuji a vytvořím třeba zdravější variantu. Můžete ho dochutit třeba stévií, kokosovým nebo březovým cukrem. Pokud použijte mascarpone spolu s kokosovou smetanou, není potřeba koláč dál sladit ‒ obě ingredience jsou jemně nasládlé.

A jaké kombinace byste pro nepečený dort zvolili vy?

Jak na výbornou kávu?

Jak na výbornou kávu?

Připravte i doma kávu (skoro) jako z kavárny.

Přečíst článek
Pečení dortů pro začátečníky

Pečení dortů pro začátečníky

Místo dortíčků byste radši dort? Podívejte se, jak na něj!

Přečíst článek
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články