Právě čtete

Vánoční tartaletky, které musíte ochutnat: s náplní z vaječného likéru!

4692  
Sdílet: 

Vánoční tartaletky, které musíte ochutnat: s náplní z vaječného likéru!

V tomto jednoduchém receptu jsem spojila dvě dobroty, které k Vánocům neodmyslitelně patří – linecké těsto a vaječný likér. A jak je někde vaječný likér, už předem vím, že to vždycky bude mít úspěch.

15. 12. 2022 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Vánoční tartaletky, které musíte ochutnat: s náplní z vaječného likéru!

Tyhle tartaletky můžete vzít při jednom, až budete dělat linecké. Stačí udělat o něco víc těsta než obvykle a budete mít na světě hned dvě luxusní vánoční dobroty. Nebo to můžete obrátit – pokud by vám přišlo, že máte až moc tartaletek, udělejte ze zbytku těsta klasické linecké.

Hotové těsto vydrží v lednici několik dní, takže já jsem si práci trochu rozprostřela – jeden den jsem připravila těsto, další den jsem udělala tartaletky a třetí den jsem ze zbytků vykrájela linecké cukroví.

Těsta jsem měla rozhodně víc než forem na tartaletky, a abych nemusela čekat, než se tartaletky upečou, vytáhla jsem silikonové formy na muffiny a naplnila těstem i je. Můžete v podstatě použít jakýkoliv košíček. Jenom teda pak budete muset upravit délku pečení podle velikosti formy. Těsto na tartaletky se většinou válí a poté dává do formy. Já válení vynechávám a těsto ve formě rozprostírám prsty. Přijde mi to snadnější.

Tipy pro práci s náplní z vaječného likéru

  • Náplň dělám v poměru smetany a likéru 1 : 1. Likér pak jde cítit, ale jen jemně. Doporučuji vždy před přidáním želatiny náplň ochutnat a zhodnotit podle vaší chuti, jestli je to podle vašeho gusta.
  • Pro děti použijte vaječný likér bez alkoholu.
  • Pokud chcete „zabít i třetí mouchu jednou ranou“, udělejte víc náplně. Zbytky pak rozlijte do skleniček, a až to vychladne, dejte na minimálně 4 hodiny do lednice. Vznikne vám velmi vánoční panna cotta, které jen tak někdo neodolá.

Recept na vánoční tartaletky s vaječným likérem

Vsadím se, že když se na vánočním večírku objevíte s krabicí plnou téhle neobvyklé dobroty, bude vaše snaha velmi dobře oceněna. A pokud nějaké to sváteční setkání pořádáte vy, určitě využijte možnosti „zabít tři mouchy jednou ranou“. Budete tak servírovat tři různé (a hlavně výborné!) dezerty a nestrávíte přípravou příliš mnoho času.

Nezapomeňte, že vaječný likér obsahuje alkohol a proto je recept s ním pouze pro starší 18 let.

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 75 g cukru moučka
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 2 žloutky
  • citronová kůra

Na náplň:

  • 360 g vaječného likéru
  • 360 g smetany na vaření
  • 120 g cukru
  • 3 plátky želatiny

Připravte si domácí likér


Máme pro vás recept hned na několik verzí:

Postup:

  1. Smíchejte všechny suché ingredience na těsto.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí, tedy máslo, žloutky a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto.
  3. Z těsta si udělejte malé kuličky zhruba o velikosti golfového míčku.
  4. Kuličku dejte do formy na tartaletky, rozprostřete ji přes celou formu i okraje. Dno propíchejte vidličkou. Takto postupujte se všemi kuličkami.linecké tartaletky
  5. Tartaletky dejte na 20 min do lednice, poté je pečte dorůžova – asi 10 minut na 180 stupňů. Nechte vychladnout.
  6. Mezitím si připravte náplň. Do hrnce vlijte vaječný likér a smetanu na vaření. Za stálého míchání zahřejte (ale nevařte) a přisypte cukr.
  7. Plátky želatiny namočte do vody podle návodu na obalu. Nabobtnalé je pak přimíchejte do teplé tekutiny. Míchejte,
    dokud se želatina nerozpustí.
  8. Do tartaletek vlijte náplň, nechte vychladnout a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice. Ozdobte a servírujte.

Tartaletky můžete ozdobit na mnoho způsobů. Já jsem použila čerstvé maliny, ale skvělé by byly i borůvky, lyofilizované ovoce, kousky nastrouhané čokolády nebo třeba oříšky  – pistácie tento dezert hezky barevně oživí. A pokud chcete dezertu dodat opravdu vánoční jiskru, dozdobte tartaletky maličkými perníčky, případně je perníkem i trochu postrouhejte.

Tak dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články