Právě čtete

Recept na vánoční dezert: Pěna z vaječného likéru

35926  
Sdílet: 

Recept na vánoční dezert: Pěna z vaječného likéru

Perníčky, vaječný koňak a vánočka, to jsou tři sladké vánoční tradice, které u nás doma nikdy nechybí. Letos jsem chuť vaječňáku propašovala ještě do dalšího dezertu. Do takového, který se doslova rozplývá na jazyku.

20. 12. 2021 2 min. čtení Romana Böhmová
Recept na vánoční dezert: Pěna z vaječného likéru

Základem pro tuto vaječnou pěnu je domácí vaječný likér z kvalitního rumu. Proto se s vámi hned v úvodu podělím o recept. Kdybyste ale nestíhali, pěna se samozřejmě podaří i z dobrého kupovaného.

Domácí vaječný likér

Právě z tohoto vaječného likéru připravuji onen šlehaný vánoční dezert. Zbytek pak popíjíme v předvánočním období s rodinou a někdy likér vyrobím pro své blízké jako chutný dárek.

Ingredience:

  • 200 g cukru krupice
  • 500 ml smetany ke šlehání (nejméně 31 %)
  • 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • ½ vanilkového lusku, případně několik kapek vanilkového extraktu
  • 6 žloutků
  • 250–⁠350 ml tmavého kvalitního rumu

Postup:

  1. Do hrnce dejte cukr, smetanu, kondenzované mléko, vanilkový extrakt a polovinu rozkrojeného vanilkového lusku.
  2. Vše svařte tak, aby se cukr dokonale rozpustil, a odstavte. Z hrnce vyndejte vanilkový lusk a nechte vše zchladnout.
  3. Mezitím ve vodní lázni ušlehejte žloutky, do kterých přidejte cca 100 ml svařené smetany.
  4. Rychle je šlehejte metlou, aby se žloutky nesrazily. Tento proces děláte proto, aby žloutky nebyly v koňaku syrové.
  5. Šlehejte do takové teploty, kdy ve směsi téměř neudržíte prst. Můžete použít i teploměr – já se vždy snažím dosáhnout teploty alespoň 70 °C.
  6. Do misky se žloutky za stálého míchání postupně přilévejte smetanovou směs. Nakonec vše rozmixujte, přeceďte přes jemné sítko a přilijte rum.
  7. Vaječný likér slijte do lahví a skladujte v chladu.

Pěna z vaječného likéru

Z uvedených ingrediencí připravíte 3–4 porce.

Ingredience:

  • 1 lžička želatiny
  • 250 ml vaječného likéru
  • ½ vanilkového lusku, případně vanilkový extrakt
  • ½ lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • máslové sušenky
  • kakao na posypání

Perníčky místo sušenek


Místo máslových sušenek můžete použít do dezertu perníčky, díky kterým bude dezert vonět ještě více vánočně a navíc využijete ty, které třeba nestíháte sníst. :-)

pěna z likéru

Postup:

  1. Želatinu připravte podle návodu na obalu. Já jsem ji nechala cca 15 minut namočenou v troše vaječného likéru, aby nabobtnala. Poté jsem ji přidala ke zbytku likéru a zahřála na teplotu zhruba 50 °C. Musíte ji míchat tak dlouho, dokud se dokonale nerozpustí.
  2. Pak přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, skořici, muškátový oříšek a důkladně promíchejte.
  3. Ochucený vaječný likér přikryjte potravinovou fólií a nechte dokonale vychladnout. Měla by vzniknout konzistence pudinku.
  4. Když máte dobře vychlazený krém, vyšlehejte studenou smetanu do husté šlehačky.
  5. Hotový likérový krém promixujte ručním šlehačem nebo metličkou a zlehka do něj pomocí stěrky zapracujte zhruba ⅔ šlehačky.
  6. V hmoždíři rozbijte několik máslových sušenek na sušenkový prach. Tento prach dejte na dno misek nebo skleniček. Na něj navrstvěte hotovou pěnu z vaječného likéru a  ozdobte šlehačkou.
  7. Na závěr posypte dezert kakaem.

Vaječný likér můžete využít nejen do pěny, ale i do obyčejné šlehačky, která dokonale ozvláštní třeba sváteční šálek kávy. Tak dobrou chuť a veselé Vánoce!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články