Právě čtete

Recept na domácí marshmallows: Mlsáme je jen tak nebo s horkou čokoládou

10787  
Sdílet: 

Recept na domácí marshmallows: Mlsáme je jen tak nebo s horkou čokoládou

Marshmallows, to je měkoučká dobrota, kterou u nás milují hlavně děti. Musím se ale přiznat, že i já sem tam pár kousků uzobnu. A obzvlášť v předvánočním čase jimi zdobím kávové nápoje nebo horkou čokoládu se šlehačkou.

20. 11. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Recept na domácí marshmallows: Mlsáme je jen tak nebo s horkou čokoládou

Tyto bonbonky různých tvarů a barev najdete skoro v každém obchodě. Vyrobit si je doma ale beru jako skvělou zábavu pro mě i syna a navíc si můžeme vykrájet tvary, které se nám zrovna líbí. Marshmallows skvěle dozdobí stůl na dětských oslavách, a když je navážete do celofánových balíčků, poslouží i jako domácí jedlý dárek.

Recept na marshmallows

Až je budete mít hotové, skladujte je v uzavřené nádobě. Vydrží vám 4–5 dní, pokud je dřív nesníte.

Ingredience:

  • 15 g želatiny (např. Bloom 180)
  • 120 ml vody
  • 160 g medu
  • špetka soli
  • kukuřičný škrob
  • růžové barvivo

Postup:

  1. Do misky vložte želatinu a nalijte do ní 60 ml vody. Promíchejte a nechte cca 15 minut nabobtnat.
  2. Zbytek vody nalijte společně s medem do rendlíku a nechte na střední plamen zahřívat. Budete k tomu potřebovat kuchyňský teploměr. Med s vodou zahřejte na 115 stupňů, poté rozvar odstavte.
  3. Nabobtnanou želatinu dejte do velké mísy spolu se špetkou soli, začněte ji na střední stupeň šlehat a pomalu přilévejte svařený med s vodou.
  4. Ve chvíli, kdy máte všechno nalité v míse, šlehejte na nejvyšší stupeň. Tento proces bude trvat 10–15 minut. Směs by vám měla minimálně ztrojnásobit objem a měla by během šlehání světlat. Až bude tvořit tuhou špičku jako u dobře vyšlehaného sněhu z bílků, máte hotovo.domácí marshmallows recept
  5. Hlubokou zapékací mísu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem (i boky) a dno zlehka posypte kukuřičným škrobem.
  6. Hotovou směs na domácí marshmallows dejte do zapékací mísy a uhlaďte povrch. Pokud budete chtít udělat dvoubarevnou verzi, stačí dát do misky půlku směsi a do druhé půlky přidat kapku růžového barviva. Růžovou směs dejte na tu světlou a povrch pomocí sítka posypte zlehka kukuřičným škrobem.domácí marshmallows recept
  7. Marshmallows nechte tuhnout minimálně 6 hodin při pokojové teplotě, nejlépe ale přes noc.
  8. Hotové marshmallows nakrájejte ostrým nožem na kostičky.

Sirup místo medu

 Místo medu jsem zkusila použít i javorový nebo agávový sirup. Funguje to stejně, jen barva a chuť je trošku odlišná.

4 tipy na to, jak využívám marshmallows

Když je připravuji na zdobení čokolády nebo kávových nápojů, krájím je na droboučké kousíčky. Kromě toho je tu ale ještě více variant využití!

1. Pěkně vypečené marshmallows

V létě si s sebou k ohni kromě kytary a sirek balíme také marshmallows. Podle amerických zvyků se opékají stejně jako u nás buřty. Pokud byste si posezení u ohně chtěli ještě více osladit, připravte si k tomu sušenky, mezi které vložíte roztavený marshmallow spolu s kostičkou čokolády. Vznikne vám tak sladká minivarianta sendviče.

2. Potahovací hmota

Pomocí těchto bonbonů snadno ozvláštníte i narozeninový dort. Roztavené bonbony se totiž dají použít jako potahovací hmota. Já jsem za využití bílých marshmallows připravovala synovi narozeninový dort s pavučinami.

3. Jednohubky podle vlastní chuti

Na oslavu narozenin nebo pro nečekanou dětskou návštěvu můžete připravit marshmallownové jednohubky, které jednoduše napíchnete na párátko a namočíte do čokolády. Než čokoláda zaschne, vložte je např. do směsi nadrcených oříšků nebo do barevného zdobení. Nakonec je dejte do lednice, aby čokoláda hezky ztuhla.

4. Opravdu originální popcorn

Aby toho sladkého nebylo dost, udělejte dětem opravdu netradiční pochoutku. Připravte popcorn podle návodu a poté ho vhoďte do pánve s rozpuštěným máslem a marshmallows. Pořádně promíchejte a můžete podávat. Pro zpestření můžete ještě vmíchat lentilky.

Jak už bylo zmíněno, marshmallows se dají využít opravdu všestranně. Skvělé jsou právě do horké čokolády, kakaa, ale také do brownies nebo na muffiny. Zdobit s nimi kromě toho můžete i dorty, poháry, lívance nebo tvarohové svačinky. A děti, ty vám určitě vymyslí spoustu originálních tvarů, barev a chuťových kombinací.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články