Právě čtete

Voní jako zimní pohádka a zahřeje na duši, co je to? Perníčkový likér!

43805  
Sdílet: 

Voní jako zimní pohádka a zahřeje na duši, co je to? Perníčkový likér!

Dny mezi svátky u nás patří návštěvám celé rodiny. Jsou plné pohody, lásky, příjemné povánoční atmosféry, dárků, pohádek… a samozřejmě i dobrého jídla a pití. S mojí maminkou už léta jako dárek nosíme voňavý perníčkový likér. Skvěle se hodí i na oslavu nového roku.

27. 12. 2018 1 min. čtení Kateřina Kuranova
Voní jako zimní pohádka a zahřeje na duši, co je to? Perníčkový likér!

Nejeden člověk už si řekl o recept. Potěší určitě i vás, protože vůně čokolády a perníkového koření k tomuto období patří. Jen si přivoníte a už vás zahřeje :-)

Jeho příprava je rychlá, za půl hodinky máte hotovo. Ještě lepší je nechat směs odpočinout přes noc v lednici a druhý den likér během pár minut dodělat a vyrazit na další milou návštěvu.

Stáhněte si recept


Recept si stáhněte, vytiskněte a založte do své sbírky receptů. :-)

Recept na domácí perníčkový likér

Na 1,5 litru potřebujete:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce kakaa (toho hořkého na pečení)
  • 3 vrchovaté lžičky perníkového koření
  • 500 ml bílého rumu (použila jsem Božkov)
  • 2 plechovky kondenzovaného mléka

Postup:

Do kastrůlku nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme kakao, perníkové koření a necháme projít varem. Jakmile začne smetana bublat, tak vypneme plamen a necháme ji lehce vychladnout.

Čtěte také: jak si připravit vlastní perníkové koření do sirupů nebo likéru

Když ho necháte odležet, bude ještě lepší


Když mám čas, nechám směs přes noc v lednici, aby se perníkové koření rozleželo a uvolnilo svoji chuť a vůni. Když pak druhý den pokračuji, nejdřív ji znovu lehce zahřeji.

Poté do kastrůlku přidáme bílý rum. V tuto chvíli můžeme směs přecedit přes plátýnko, abychom z likéru dostali kousky perníkového koření. Není to ale nutné. Poté přidáme kondenzované mléko a přelijeme do uzavíratelné nádoby. Likér uchováváme v lednici.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články