Právě čtete

Recept na vánoční skořicový dort zdobený voňavými perníčky

8657  
Sdílet: 

Recept na vánoční skořicový dort zdobený voňavými perníčky

V předvánočním období i mezi svátky se to všude hemží vánočkami a cukrovím a proto občas ráda upeču, třeba pro návštěvu, něco jiného. Největší ovace většinou sklízí vánoční dorty, které se dají zdobit tolika kreativními způsoby!

17. 11. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Recept na vánoční skořicový dort zdobený voňavými perníčky

Vánoční dort můžete udělat v podstatě z jakéhokoliv dortu, když ho vánočně ozdobíte. :-) Já ale ráda uzpůsobuji i složení. Tedy přidávám voňavé koření a další ingredience, které člověka vůní i chutí přenesou v myšlenkách až do Štědrého dne. Pro tento recept jsem zvolila skořici, která podle mě k vánočnímu období neodmyslitelně patří a nesmí chybět.

Recept na vánoční dort

Korpus jsem připravovala do dvou forem o velikosti 17 cm. Můžete ale použít jakékoli dvě stejně velké formy o velikosti 16–18 cm.

Ingredience na korpus:

  • 3 vejce
  • 220 g třtinového cukru (jemného)
  • 90 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 210 ml oleje
  • 1 lžička skořice (případně perníkového koření)
  • větší špetka himálajské soli
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 260 g najemno nastrouhané mrkve
  • 75 g nasekaných vlašských ořechů
  • Na promazávání: malinové coulis (případně rozvařené maliny s trochou cukru)

Ingredience na krém:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3–4 lžíce moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejte.
  2. Do vyšlehaných vajíček přidejte postupně olej, poté prosátou sypkou směs, skořici, sůl, citrónovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.
  3. Hotové těsto rozlijte do dvou dortových forem (dno vyložené pečicím papírem a boky vymazané máslem a opět vyložené pečicím papírem) o velikosti cca 16–18 cm.
  4. Pečete na 180 stupňů cca 35–40 minut.
  5. Mezitím si připravte krém. V robotu šlehejte mascarpone, tvaroh, vanilkový extrakt a cukr. Když je krém hezky prošlehaný, přidejte šlehačku a šlehejte do hustého krému.
  6. Vychladlé korpusy si prořízněte napůl. Všechny promažte malinovým coulis (případně rozvarem nebo marmeládou).
  7. Korpusy promažte krémem a postupně skládejte dort tak, že rovná plocha korpusu bude na dně a na vrchu dortu.
  8. Nakonec zbylým krémem zlehka obmažte celý dort, aby korpusy trochu prosvítaly.

Zvlhčete korpus alkoholem


Pokud připravujete dort pro dospělé, můžete korpus zvlhčit rumem, vaječným likérem nebo punčem. Chutná to vážně skvěle.

Jak ozdobit vánoční dort?

Tento dort jsem ozdobila perníčky a větvičkami rozmarýnu (můžete použít i jehličnaté větvičky, které ale nebudou jedlé).

Pokud se vám nechce připravovat stejný typ zdobení, jako jsem dělala já, mám pár dalších nápadů. Místo lesa můžete na dort naaranžovat třeba vánoční městečko. Stačí si jen upéct několik perníčkových domečků, které můžete ještě dozdobit cukrovou polevou. Nakonec je umístěte na vršek dortu nebo kolem dokola.

Dobře na dortu vypadají i brusinky obalené v cukru, rozmarýn, sušené plátky pomeranče a badyán nebo skořice. Vždycky když mi dochází nápady, mrknu se na Pinterest, kde najdu spoustu inspirace.

Koneckonců, vánoční dort se dá klidně ozdobit i klasickým cukrovím, jako jsou sněhové pusinky nebo třeba vanilkové rohlíčky.

Recept na perníčky

Pokud ještě nemáte napečeno, bude potřeba si připravit pár perníčků na zdobení dortu. Já je peču podle tohoto svého receptu.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 35 g másla
  • 30 g medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Postup:

  1. Hladkou mouku a moučkový cukr si prosejte na vál. Do středu si udělejte důlek a vyklepněte do něj vajíčko.
  2. Máslo si dejte do rendlíku a na nízký stupeň ho rozehřejte. Pak rendlík odstavte pryč z plotny, přidejte do něj med a promíchejte, aby se vám vše rozpustilo a spojilo.
  3. Máslo s medem vylijte na vál do důlku. Přidejte ještě koření na perníčky, kakao a jedlou sodu. Ze všeho vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte minimálně na jeden den odpočinout do lednice (nebojte se ho klidně nechat v lednici 3‒5 dní).
  4. Těsto vyndejte z lednice, trochu poprašte vál hladkou moukou a těsto vyválejte na tloušťku cca 3‒4 mm. Troubu předehřejte na 160 stupňů.
  5. Pomocí vykrajovátek si vykrájejte požadované tvary a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  6. ​​Pečte cca 9‒10 minut. Perníčky nechte důkladně vychladnout (ideální je nechat je odpočinout do druhého dne).

Domácí perníkové koření


Pokud byste si rádi připravili domácí perníkové koření, mrkněte na můj loňský recept na perníkovou chaloupku. Najdete ho tam. :-)

Vše na sváteční pečení a stolování

Vše na sváteční pečení a stolování

Na tchibo.cz pro vás máme nejnovější kolekci plnou doplňků na stolování i praktické vychytávky do kuchyně, díky kterým bude pečení a vaření radost.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články