Právě čtete

6 snídaní, které připravíte ve formě na muffiny

7119  
Sdílet: 

6 snídaní, které připravíte ve formě na muffiny

Jedna forma na muffiny a tolik možností, jak ji využít. Na prvním místě je samozřejmě pečení sladkých báboviček. Dále ji ale ráda využívám i k přípravě snídaní. Mám pro vás mých 6 nejoblíbenějších receptů.

10. 11. 2022 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
6 snídaní, které připravíte ve formě na muffiny

Možná si říkáte, pročtato jídla chystat v muffinové formě a ne klasicky. Je to samozřejmě na vás, ale já vidím největší výhodu hlavně v tom, že si pak takovou snídani můžu pohodlně vzít s sebou kamkoliv. A to nejen k snídani, ale i jako svačinu. Do práce, k doktorovi, do školy… Ale upřímně, nejvíc tenhle typ snídaní oceňuji teď, když jsem maminkou dvouletého chlapečka. Dobroty z formy na muffiny pak využívám na dlouhé výpravy s kočárkem a ideálně si je chystám už večer, protože rána bývají hektická. Maminky určitě vědí, o čem mluvím.

Jako fromu používám?


Na snídaňové experimenty mi nejvíce vyhovuje silikonová forma, ze které jdou hladce vyklopit. Používám klasickou, případně i ve tvaru srdíček. Můžete péct i v klasické formě na muffiny, pak ji ale vždy dobře vymazejte nebo použijte košíčky. U slaných verzí místo košíčku dobře slouží i plátky šunky nebo slaniny, kterými formičku vyložíte.

Perníkové muffiny s jablky

Tyto muffiny si připravuji nejradši na podzim. A chutnají nejen mně, ale i mému malému synovi.

Ingredience (na 12–14 muffinů):

  • 235 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku
  • 160 g oloupaných a nastrouhaných jablek
  • 2 vejce
  • 120 g slunečnicového oleje
  • 250 ml mléka

Postup:

  1. Smíchejte všechny suché ingredience: mouku, cukr, kakao a kypřicí prášek.
  2. Vmíchejte jablka, vejce, slunečnicový olej a mléko.
  3. Těsto rozdělte do muffinových forem. Můžete je naplnit jen do 3/4, nebo pokud chcete hezké „čepičky“, naplňte formy až skoro po okraje.
  4. Pečte cca 40 minut na 180 stupňů.
  5. Nechte vychladnout a servírujte.

Vylepšete je čokoládou!

Tyto muffiny někdy vylepšuji tak, že do každého kousku vmíchám do těsta pár čokoládových peciček. Používám kvalitní vysokoprocentní čokoládu. A můj tip na servírování? Jsou skvělé s bílým jogurtem.

Francouzský toust pečený ve formě na muffiny

Recept na francouzský toust jsme nedávno měli na Tchibo Blogu v jeho klasické podobě. Napadlo by vás ale, že ho můžete zapéct i ve formě na muffiny?

Ingredience:

  • 9 kousků toustového chleba
  • 6 vajec
  • 1 hrnek mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky drcené vanilky

Postup:

  1. Toustové chleby nakrájejte na kostičky.
  2. V míse prošlehejte všechna vejce s mlékem, cukrem, skořicí a vanilkou.
  3. Vmíchejte nakrájený chleba.
  4. Směs rozdělte do vymazaných muffinových forem a pečte cca 15 minut na 180 stupňů.

Servírujte s javorovým sirupem

Pokud máte rádi, když to trošku křupe, přisypte drobenku. S ní nebo bez, doporučuji servírovat polité javorovým sirupem nebo vanilkovou omáčkou. Dobré jsou ale i jen tak.

Pečená ovesná kaše s lesním ovocem

Ovesná kaše je podle mě dokonalá na všechny způsoby. Odleželá přes noc, klasicky vařená v rendlíku, ale i pečená. A když ji pečete ve formě na muffiny, opravdu jednoduše si ji pak můžete vzít kamkoliv s sebou.

Ingredience (na cca 6 muffinů):

  • 250 g jablečného pyré
  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 60 g mraženého lesního ovoce
  • 2 malá vejce
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

  1. Smíchejte ovesné vločky a skořici.
  2. Vmíchejte vidličkou rozšlehaná vejce a jablečné pyré.
  3. Do těsta přidejte mražené lesní ovoce.
  4. Pečte 20 minut na 180 stupňů.
  5. Můžete servírovat ještě teplé (ale ne horké).

Jak ji servíruji?

Pokud budete pečenou kaši jíst doma, doporučuji ji přidat do misky s jogurtem, čerstvým ovocem a oříšky. Ty pro lepší chuť můžete nasucho opéct na pánvi.

Minifrittata

Frittata je takové vděčné jídlo. Ve velké verzi ji dělám klidně i k večeři, to pak přidávám do základu plátky brambor. Malé frittatky naopak balím jako svačinu, když vyrážíme ven.

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 100 ml mléka
  • 60 g nakrájené jarní cibulky
  • 100 g červené papriky
  • 300 g brokolice
  • 120 g oblíbeného strouhaného sýra
  • sůl
  • slunečnicový olej

Postup:

  1. Nakrájejte všechnu zeleninu na menší kousky.
  2. Na troše slunečnicového oleje orestujte zeleninu do změknutí.
  3. Ve větší míse vidličkou vyšlehejte vejce a přidejte sůl. Vmíchejte k nim změklou zeleninu.
  4. Směs rozdělte do forem na muffiny.
  5. Pečte na 180 stupňů cca 15 min.

Kdy přidávám sýr?

Sýr někdy míchám přímo do vaječné směsi, jindy ho zase nasypu jen na povrch ke konci pečení a k zahození není ani varianta, u které až hotové kousky posypu čerstvě strouhaným sýrem.

Pečená míchaná vejce se šunkou a sýrem

Pečená vejce mě baví svou jednoduchostí, která se ale zároveň nevylučuje s plnou chutí díky bylinkám a dobré šunce.

Ingredience (na 1 porci, cca 2–3 muffiny):

  • 3 vejce
  • 25 g nakrájené kvalitní šunky
  • 25 g strouhaného kvalitního sýra, který máte rádi (já jsem použila ementál)
  • 2 špetky kopru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do mísy rozklepněte vejce a rozšlehejte je vidličkou.
  2. Vmíchejte ostatní ingredience.
  3. Směs přelijte do vymazané formy na muffiny.
  4. Pečte 15 minut na 180 stupňů.

Jak obměňuji bylinky?

Místo kopru mám v těchto pečených vejcích ráda také pažitku, jarní cibulku nebo petržel. A obměnit můžete i šunku! Pokud vám k snídani nevadí ryba, určitě vyzkoušejte kousek uzeného lososa.

Vajíčko v toustovém chlebu

V posledním receptu pro vás mám další trik na to, co použít místo papírového košíčku do formy na muffiny. Tentokrát toustový chléb bez okrajů, vyválený natenko.

Ingredience:

  • 4 toustové chleby
  • 4 vejce
  • 1 světlá paprika
  • 1 jarní cibulka
  • 4 plátky slaniny
  • 35 g strouhaného sýra
  • trochu oleje

Postup:

  1. Nakrájejte zeleninu. Na troše oleje ji orestujte do změknutí.
  2. Poté ji dejte bokem a na stejné pánvi opečte slaninu.
  3. Odkrojte okraje z toustů. Tousty poté vyválejte válečkem, aby byly co nejvíc placaté.
  4. Toustové chleby vložte opatrně do muffinové formy tak, aby vytvořily jakousi formičku. Pokud by se vám některý toust roztrhnul, můžete to opravit pomocí odřezků.
  5. Do každé formičky s „toustovým košíčkem“ vložte nejdříve slaninu, poté zeleninu, sýr a nakonec 1 vejce do každého košíčku.
  6. Pečte 15 minut na 180 stupňů.

Přeji vám dobrou chuť a věřím, že vás hned napadne i spousta dalších druhů podobně připravených svačin a snídaní.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články