Právě čtete

Naučte se pracovat s jedlými kaštany a upečte lahodnou roládu

11157  
Sdílet: 

Naučte se pracovat s jedlými kaštany a upečte lahodnou roládu

Jedlé kaštany podle mě k podzimu a zimě zkrátka patří. Zjistila jsem ale, že málokdo si na ně troufá. Postup jejich přípravy přitom není nijak těžký, když znáte ty správné fígle. :-) Naučte se kaštany loupat a upečte si roládu, která je navíc přirozeně bez lepku.

4. 11. 2020 4 min. čtení Inspired Kitchen
Naučte se pracovat s jedlými kaštany a upečte lahodnou roládu

Jedlé kaštany jsou pro mě společně s mandarinkami symbolem blížících se Vánoc, musím se ale přiznat, že dlouhou dobu jsem je v obchodech celkem přehlížela. Maximálně jsem si pro radost koupila pytlík pečených kaštanů na vánočních trzích. Když jsem ale jednou v restauraci vyzkoušela polévku z jedlých kaštanů, tak moc mě překvapila svou chutí a tím, jak byla výborná, až jsem se rozhodla kaštany připravovat i doma. A začala jsem objevovat, co všechno se s nimi dá provést.

A že toho je! Kromě už výše zmíněné polévky se z nich dá dělat pyré, nádivky, pomazánky, a protože je jejich chuť lehce nasládlá, výborně sedí i do sladkých jídel. Využijete je v krémech do dortů nebo koláčů, příjemně překvapí i jen tak nastrouhané na snídaňové kaši nebo chlazeném čokoládovém poháru.

Jak kaštany chutnají?

Těžko se chuť popisuje někomu, kdo je nikdy nevyzkoušel, ale asi nejvíc mi připomínají takovou sladkou bramboru. Chuť se také odvíjí od způsobu úpravy. Pečené jsou podle mě nejlepší, nejvíc si totiž zachovají svou charakteristickou chuť a vůni. Pak chutnají jako sladká brambora křížená s oříškem.

Kde se jedlé kaštany dají koupit?

V průběhu roku kupuji většinou kaštany již zpracované, protože ty čerstvé mají sezonu hlavně na podzim a začátku zimy.

jedlé kaštany recept

Na trzích nebo v obchodech se začnou objevovat vždycky na podzim a v zimě. Jakmile je uvidíte, je jasné, že Vánoce se blíží. :-) Celoročně se dají koupit mražené nebo vařené, ale v této podobě nejsou k dostání všude, najdete je spíše ve specializovaných obchodech nebo delikatesách. Jejich cena sice není nejnižší, ale jednou za rok za tu jedinečnou vůni a chuť opravdu stojí. Kromě plodů lze najít také kaštanové pyré nebo kaštanovou mouku ze sušených kaštanů.

Kaštany se musí tepelně upravit

Syrové kaštany se nejedí. Než se pustíte do jejich konzumace nebo do dalšího vaření s nimi, je potřeba je tepelně upravit.

Asi nejznámějším a také nejrozšířenějším způsobem jejich úpravy je pečení. Můžeme je ale také uvařit a nedočkavci je mohou připravit v mikrovlnné troubě, kde se nahřejí do dvou minut. Tento způsob ale moc nedoporučuji, protože částečně přijdete o jejich nezaměnitelnou chuť a vůni.

Návod, jak kaštany nejsnáze oloupat

Loupání tvrdé sloupky není sice tak jednoduché, jako  loupání mandarinky nebo banánu, ale když budete následovat tyto rady, půjde vám to o dost líp:

  1. Na několik hodin ponořte kaštany do studené vody. Slupka povolí, kaštany nasáknou vodu a při pečení se tolik nevysuší.
  2. Kaštany osušte utěrkou a na vypouklé straně nařízněte slupku do kříže. Řezy by měly jít kolmo na sebe a zhruba 0,5 cm do hloubky kaštanů.
  3. Rozložte je na plech a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Kaštany jsou upečené, jakmile slupka praskne, kaštany zhnědnou a jsou uvnitř měkké. To vyzkoušejte vidličkou. Dejte pozor, abyste kaštany nepřipálili. Pak by slupka nešla dolů.
  4. Horké kaštany pokropte vodou, zabalte do utěrky a kaštany v ní nechte odpočinout pár minut.
  5. Pak se postupně pusťte od loupání. Z pod utěrky vytahujte jen takový počet kaštanů, který stihnete oloupat do té doby, dokud je kaštan horký. Jakmile totiž kaštany vychladnou, už oloupat nejdou.
  6. Odstraňte vrchní i spodní slupku a pak už jen vesele konzumujte.

Pokud se rozhodnete kaštany vařit, dejte naříznuté kaštany do vroucí vody a vařte je pod pokličkou na mírném stupni asi 20 minut. Naběračkou pak vybírejte zase jen tolik kaštanů, kolik stačíte oloupat, než vychladnou. Nespotřebované kaštany dejte do mikrotenových sáčků nebo krabiček a uložte do mrazáku. Po rozmrazení si zachovají svou původní chuť.

Kakaová roláda s kávovokaštanovým pyré

Rolády dělám moc ráda. Považuji je za velmi vděčný dezert ‒ jsou rychle hotové, nadýchané, plné krému a velmi variabilní, můžete je udělat ze surovin, co zrovna máte doma. Tahle s kávovokaštanovým krémem byla velmi zajímavým zpestřením!

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení
Počet porcí: 1 roláda (použila jsem plech o velikosti 36 x 25 cm)

Suroviny na těsto:

  • 50 g kakaa
  • 50 g najemno namletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 5 vajec
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva

Suroviny na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g uvařených kaštanů
  • 3 lžíce datlového sirupu (podle chuti)
  • 200 ml vychladlého espressa
  • 2 čtverečky hořké čokolády na ozdobu

Postup:

  1. Kakao promíchejte s mandlemi a kypřicím práškem.
  2. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte s cukrem do sněhu. Postupně zašlehejte všechny žloutky a olej. Pak stěrkou promíchejte s kakaem a namletými mandlemi.
  3. Plech vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval i okraje plechu. Papír lehce potřete olejem (bude se pak lépe sundávat z korpusu).
  4. Na papír rozprostřete těsto, povrch stěrkou uhlaďte a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  5. Kaštany rozmixujte v mixéru (typu sekáček) s vychladlou kávou a datlovým sirupem na jemné pyré. Pak promíchejte s mascarpone.
  6. Namočte a vyždímejte utěrku. Upečený korpus na ni překlopte, sundejte papír a společně s utěrkou srolujte. Pak nechte alespoň 30 minut vychladnout.
  7. Korpus rozrolujte, potřete krémem (malou část si ponechte na ozdobu) a zarolujte zpět.
  8. Zdobte zbylým krémem a čokoládou nastrouhanou nahrubo.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články