Právě čtete

Netradiční vánoční likér s kokosem a vůní exotiky: Letos jsem zkusila coquito!

17198  
Sdílet: 

Netradiční vánoční likér s kokosem a vůní exotiky: Letos jsem zkusila coquito!

Coquito je portorikánský kokosový likér, který toho má mnoho společného s naším vaječňákem: oba se připravují na Vánoce, obsahují alkohol a občas i žloutky. Dnes si ale společně uděláme bezžloutkovou variantu, která je podle mě o něco praktičtější.

28. 11. 2023 2 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Netradiční vánoční likér s kokosem a vůní exotiky: Letos jsem zkusila coquito!

Tento sladký slavnostní nápoj podávám vychlazený, klidně i s kostkami ledu. Coquito si můžete udělat do zásoby, protože verze bez vajec vám v lednici vydrží 4‒6 měsíců. Mějte ale při přidávání rumu na paměti, že se jeho chuťová intenzita bude postupně při skladování zvyšovat. Zároveň se vám časem může na povrchu vytvořit vrstva kokosového tuku. To je ale naprosto normální, stačí nápoj dobře promíchat a můžete servírovat.

Pátrala jsem, odkud coquito pochází…

Coquito ve španělštině znamená „malý kokos“. Podle mě se tomuto nápoji tak říká, protože se servíruje do malých panáků (neboli španělsky „chupitos“). Já si ho ráda přidávám i do kávy ‒ coquito ji skvěle dosladí a zároveň ochutí.

Tento kokosový likér můžete někomu věnovat jako dárek, nebo ho připravte na vánoční večírek. A těch se v Porto Ricu pořádá opravdu hodně ‒ sezóna Vánoc začíná hned po Díkůvzdání a končí až na Tři krále (6. ledna). Každá rodina má svůj vlastní recept, případně zná někoho, kdo coquito dělá a následně rozdává nebo prodává přátelům a známým. Tento nápoj totiž nesmí chybět na žádné vánoční oslavě.


Dříve nebyla příprava žádná hračka. Museli jste najít kokos a ten pracně otevřít a zpracovat. Dnes už je to mnohem jednodušší. Všechny ingredience pohodlně koupíte i v supermarketu.

Kolik rumu si do nápoje dáte, to je jen na vás ‒ já ho mám raději jemnější. Rum ale dokonce můžete vypustit i úplně (nebo nahradit rumovým extraktem), pokud si chcete přiťuknout například s dětmi nebo někým, kdo nepije alkohol. Takto upravený likér vám ale samozřejmě nevydrží měsíce, spíš dny. Pokud chcete zvýšit intenzitu vanilky nebo skořice, dejte do lahve, ve které budete coquito uskladňovat, jeden až dva vanilkové nebo skořicové lusky.

Recept na domácí coquito

Kromě klasické verze coqiota existuje i varianta s Nutellou, jahodami, oříškovými másly nebo s čokoládou. Na Díkuvzdání se dělá „Coquito de Calabaza“ neboli dýňové coquito, do kterého se přidává dýňové pyré a koření. Nezapomeňte, že alkoholický likér je pouze pro starší osmnácti let.

Ingredience:

  • 400 ml kokosové smetany
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 g kondenzovaného slazeného mléka
  • 350 ml kvalitního bílého rumu
  • 340 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 3/4 lžičky skořice
  • Podle chuti můžete přidat i muškátový oříšek

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do stolního mixéru a rozmixujte.
  2. Servírujte vychlazené. Před servírováním vždy promíchejte.
  3. Nápoj můžete při podávání ozdobit mletou skořicí.

Pokud chcete zkusit vaječnou verzi coquita, tak na ni budete potřebovat čtyři žloutky pokojové teploty. Ty vyšlehejte a poté za stálého šlehání postupně přilévejte horké kondenzované mléko. Ale pozor, když budete postupovat příliš rychle, pravděpodobně vám vzniknou místo krémové směsi spíš míchaná vejce.

21. prosince je Den coquita. To si skoro žádá o nějaký vánoční večírek s lehkým nádechem exotiky. Tak dobrou chuť a Salud y Feliz Navidad!

Okouzlující pro každou příležitost

Okouzlující pro každou příležitost

Oblečte se do sváteční nálady a vyberte si z módních kousků, které vás venku i doma zahřejí a zároveň okouzlí ostatní.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články