Tyhle tartaletky můžete vzít při jednom, až budete dělat linecké. Stačí udělat o něco víc těsta než obvykle a budete mít na světě hned dvě luxusní vánoční dobroty. Nebo to můžete obrátit – pokud by vám přišlo, že máte až moc tartaletek, udělejte ze zbytku těsta klasické linecké.
Hotové těsto vydrží v lednici několik dní, takže já jsem si práci trochu rozprostřela – jeden den jsem připravila těsto, další den jsem udělala tartaletky a třetí den jsem ze zbytků vykrájela linecké cukroví.
Těsta jsem měla rozhodně víc než forem na tartaletky, a abych nemusela čekat, než se tartaletky upečou, vytáhla jsem silikonové formy na muffiny a naplnila těstem i je. Můžete v podstatě použít jakýkoliv košíček. Jenom teda pak budete muset upravit délku pečení podle velikosti formy. Těsto na tartaletky se většinou válí a poté dává do formy. Já válení vynechávám a těsto ve formě rozprostírám prsty. Přijde mi to snadnější.
Tipy pro práci s náplní z vaječného likéru
- Náplň dělám v poměru smetany a likéru 1 : 1. Likér pak jde cítit, ale jen jemně. Doporučuji vždy před přidáním želatiny náplň ochutnat a zhodnotit podle vaší chuti, jestli je to podle vašeho gusta.
- Pro děti použijte vaječný likér bez alkoholu.
- Pokud chcete „zabít i třetí mouchu jednou ranou“, udělejte víc náplně. Zbytky pak rozlijte do skleniček, a až to vychladne, dejte na minimálně 4 hodiny do lednice. Vznikne vám velmi vánoční panna cotta, které jen tak někdo neodolá.
Recept na vánoční tartaletky s vaječným likérem
Vsadím se, že když se na vánočním večírku objevíte s krabicí plnou téhle neobvyklé dobroty, bude vaše snaha velmi dobře oceněna. A pokud nějaké to sváteční setkání pořádáte vy, určitě využijte možnosti „zabít tři mouchy jednou ranou“. Budete tak servírovat tři různé (a hlavně výborné!) dezerty a nestrávíte přípravou příliš mnoho času.
Nezapomeňte, že vaječný likér obsahuje alkohol a proto je recept s ním pouze pro starší 18 let.
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla pokojové teploty
- 75 g cukru moučka
- 1 balení kypřicího prášku
- 2 žloutky
- citronová kůra
Na náplň:
- 360 g vaječného likéru
- 360 g smetany na vaření
- 120 g cukru
- 3 plátky želatiny
Připravte si domácí likér
Máme pro vás recept hned na několik verzí:
Postup:
- Smíchejte všechny suché ingredience na těsto.
- Přidejte zbytek ingrediencí, tedy máslo, žloutky a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto.
- Z těsta si udělejte malé kuličky zhruba o velikosti golfového míčku.
- Kuličku dejte do formy na tartaletky, rozprostřete ji přes celou formu i okraje. Dno propíchejte vidličkou. Takto postupujte se všemi kuličkami.
- Tartaletky dejte na 20 min do lednice, poté je pečte dorůžova – asi 10 minut na 180 stupňů. Nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň. Do hrnce vlijte vaječný likér a smetanu na vaření. Za stálého míchání zahřejte (ale nevařte) a přisypte cukr.
- Plátky želatiny namočte do vody podle návodu na obalu. Nabobtnalé je pak přimíchejte do teplé tekutiny. Míchejte,
dokud se želatina nerozpustí. - Do tartaletek vlijte náplň, nechte vychladnout a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice. Ozdobte a servírujte.
Tartaletky můžete ozdobit na mnoho způsobů. Já jsem použila čerstvé maliny, ale skvělé by byly i borůvky, lyofilizované ovoce, kousky nastrouhané čokolády nebo třeba oříšky – pistácie tento dezert hezky barevně oživí. A pokud chcete dezertu dodat opravdu vánoční jiskru, dozdobte tartaletky maličkými perníčky, případně je perníkem i trochu postrouhejte.
Tak dobrou chuť!
Další vánoční dezerty: