Právě čtete

Patison. Tohle UFO se vážně dá jíst!

7236  
Sdílet: 

Patison. Tohle UFO se vážně dá jíst!

Patison si pamatuji z dětství. Babička je pěstovala na zahradě spolu s cuketami a vím, že z nich hodně vařila. Co vařila, to už si ale nevzpomínám. Já sama jsem se s patisonem v kuchyni seznámila teprve nedávno, a přestože vím, že tam patří, pořád mi (asi kvůli roztodivným tvarům) seděl tak nějak víc mezi druh dýní, které slouží jen k dekoraci. Ano, patison je odrůda dýně! Věděli jste to?

24. 9. 2018 3 min. čtení Jana Duffková
Patison. Tohle UFO se vážně dá jíst!

Patison na dietu i na zdraví

A je to dýně hodně dietní. Většinu tvoří voda a naopak sacharidů obsahuje opravdu málo. Možná i proto chutná podobně, jako cuketa. Přesto se prý patison pyšní i prospěšnými látkami a může pomáhat s různými zdravotními potížemi – od ledvin přes trávení až po revma. Můžete ho vařit i malým dětem.

Jak se „to“ jí?

Než se pustíte do vaření, dejte si záležet i na tom, jaký kousek si přinesete domů. Ke konzumaci je totiž nejlepší ten, který je opravdu zralý.

Stejně jako jiné dýně, i patison má tuhou slupku, pod ní dužinu a uvnitř semena. Všechny tyto tři části jsou jedlé. Co se týká způsobu úpravy, tak na patison můžete aplikovat snad všechny, které vás napadnou – vařte, duste, pečte, smažte, napařujte… Můžete ho dokonce naložit podobně jako kyselé okurky.

Patison nasladko!

Ačkoli je u nás nejpopulárnější asi patison v trojobalu, mám pro vás super zprávu – dá se využít i na něco hříšně sladkého. Nastrouhaný ho můžete propašovat do různých bábovek a koláčů (samozřejmě i do těch slaných), ale nejlepší jsou podle mě patisonové brownies plné čokolády!

Ingredience:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 20 g másla (+ další máslo na vymazání formy)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 vejce
  • 320 g najemno nastrouhané dužiny patisonu
  • 50 g holandského kakaa
  • 140 g hladké mouky
  • 85 g cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • hrst malin

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Přimíchejte zrníčka z vanilkového lusku.
  2. Nechte čokoládu mírně zchladnout a poté do ní zašlehejte vejce.
  3. Přimíchejte patison, kakao, mouku, cukr, sodu a sůl.
  4. Těsto nalijte do formy vymazané máslem (můžete ji vyložit i pečicím papírem).
  5. Na povrch těsta poklaďte maliny a mírně je do něj zatlačte.
  6. Pečte při 180 °C asi 20 minut – dobu pečení upravte podle toho, jak velkou formu jste zvolili. Brownies nesmí být uvnitř vysušené. Když jsou hotové, jsou na povrchu pevné, ale uvnitř zůstávají lehce „mazlavé“.

Krémová polévka z patisonu

Ačkoli se patisony často sklízí už v době, kdy je ještě sluníčko v plné síle, věřím, že najdete den, kdy krémová polévka přijde k chuti. Přihoďte pár krutonů nebo orestované kuřecí prso a zastane hravě i hlavní chod.

Ingredience:

  • 1 patison
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • 1 lžička majoránky
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l vývaru
  • 2 brambory
  • 200 ml 30% smetany
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Patison rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte ho na malé kousky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo s olejem a na něm nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli, poté přidejte očištěnou nakrájenou mrkev a nakrájený celer a ještě chvíli restujte.
  3. Přidejte patison, koření, prolisovaný česnek, vše zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  4. Do vroucí polévky vložte oloupané pokrájené brambory, sůl a pepř a vše vařte do změknutí.
  5. Po dovaření vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte tyčovým mixerem.
  6. Přidejte smetanu a ještě krátce povařte, dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

Můj tip:  Polévku můžete dochutit a zároveň ozdobit petrželí rozmixovanou s olivovým olejem.

Patisonové placičky

Bramboráky všichni známe, ale placičky z patisonu jste možná ještě neochutnali. Udělejte k nim zeleninový salát a jednoduchá večeře je za chvíli na stole.

Ingredience:

  • 1 patison (o hmotnosti 1200–1500 g)
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky (nebo více podle potřeby)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • 1 šalotka
  • 50 g slaniny
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

Postup:

  1. Patison oloupejte, rozkrojte a vydlabejte z něj semínka. Nastrouhejte ho na jemném struhadle a vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Nastrouhaný patison promíchejte s vejci, moukou a prolisovaným česnekem.
  3. Přidejte tymián, najemno nasekanou šalotku a slaninu a vše ochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte.
  4. V rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran dozlatova. Placičky můžete tvořit lžící ve velké pánvi, nebo smažte v pánvi na lívance.

Můj tip: Placičky podávejte se zakysanou smetanou.

 

Čtěte také

Další články